Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Λεκτικός «εκδημοκρατισμός» ενόψει «διεθνούς αναβάθμισης»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αλλη μια σφοδρή «επίθεση» προς τους «σκληροπυρηνικούς» του ιρανικού καθεστώτος εξαπέλυσε ο Ιρανός «μετριοπαθής» Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί στο πλαίσιο της εμφανούς προσπάθειάς του να κατευνάσει τα πνεύματα και τη λαϊκή οργή, που μοιάζει και πάλι να έχει συσσωρευτεί επικίνδυνα, όπως φάνηκε με τα πρόσφατα σφοδρά και αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας.

«Τα βρώμικα χέρια του κατεστημένου συνεχίζουν να απογοητεύουν τον ιρανικό λαό», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική ενότητα στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ιρανός Πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι «αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί κανένας στρατός, αστυνομία, αρχή ή εξουσία δε θα είναι σε θέση να σώσει τη χώρα από τις ανυπολόγιστες συνέχειες μιας τεράστιας κοινωνικής έκρηξης». Ο Χαταμί, μάλιστα, «ευχαρίστησε» τον ιρανικό λαό για την υπομονή και την ανοχή που δείχνει στα αλλεπάλληλα κρούσματα κατάχρησης εξουσίας αυτοδεσμευόμενος, για άλλη μια φορά, ότι θα προωθήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών.

Η ομιλία και οι, πολλάκις διατυπωμένες, δεσμεύσεις του Χαταμί, ίσως, να μην είναι εντελώς άσχετες από τις ολοένα και εντονότερες εκτιμήσεις, πολλών αναλυτών, ότι οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής «περιφερειακής προσέγγισης» που προτίθενται να ακολουθήσουν στην περιοχή, θα ενισχύσουν την πλήρη επανένταξη του Ιράν στη διεθνή, ενεργειακή, κυρίως, κοινότητα για ευνόητους λόγους. Υπό αυτήν την έννοια, είναι πολύ σημαντικό το ιρανικό καθεστώς να δίνει, έστω, μια επίφαση δημοκρατικότητας.

Η προοπτική, όμως, μιας τέτοιας δυναμικής «επανεμφάνισης» για το Ιράν τονίζουν, οι ίδιοι αναλυτές, φαίνεται να «ανησυχεί» έντονα την Αγκυρα, της οποίας ο γεωπολιτικός ρόλος μειώνεται σε σημαντικότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες και τους όρους εντάσσεται, όπως υπογραμμίζουν, και η διήμερη επίσημη επίσκεψη που άρχισε, χτες, στο Ιράν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, με στόχο «να ενισχυθούν και να συσφιχτούν οι σχέσεις των δύο χωρών». Ο Τζεμ, που συνοδεύεται και από αρκετούς επιχειρηματίες, θα έχει συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο Χαταμί, με τον ομόλογό του Καμάλ Χαραζί και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μαχντί Καρουμπί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ