Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα βίαιη καταστολή διαδήλωσης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι τουρκικές αρχές διέλυσαν με βίαιο τρόπο χτες διαδήλωση συγγενών και υποστηρικτών των πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές και συνέλαβαν τουλάχιστον 80 εκ των συμμετεχόντων στη διαδήλωση, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το τουρκικό (ημιεπίσημο) πρακτορείο «Ανατολή». Οι συλλήψεις έγιναν διότι οι συγγενείς, όσο και οι υποστηρικτές των κρατουμένων, «δεν είχαν άδεια» να διαδηλώσουν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η πολιτική της καταστολής και της αποσιώπησης των φρικτών συνθηκών κράτησης των πολιτικών κρατουμένων στις νέες φυλακές τύπου F (τα «Λευκά Κελιά») συνεχίζεται απαράλλακτη από την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ, η οποία, ως γνωστό, στα μέσα Δεκέμβρη του 2000 εξουσιοδότησε τη στρατοχωροφυλακή και λοιπές «ειδικές δυνάμεις» να κατασφάξουν τους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους σε - τουλάχιστον - 20 φυλακές. Η απεργία πείνας, παρά την τακτική της υποχρεωτικής σίτισης που ακολουθούν γιατροί υπό τις διαταγές των «σωφρονιστικών» (κατά τερατώδη ευφημισμό) αρχών, συνεχίζεται.

Η «Chevron» θέλει μερίδιο της «πίτας»

Η αμερικανική εταιρία - γίγαντας της πετρελαϊκής βιομηχανίας, «Chevron», πληροφόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην κοινοπραξία (υπό την «BP Amoco») για το έργο της κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν, αναφέρουν το «Associated Press» όσο και δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times». Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η εταιρία απέστειλε στο τουρκικό ΥπΕξ, στέλεχος του οποίου «διέρρευσε» την είδηση στον Τύπο, αίτηση συμμετοχής στον τεχνικό σχεδιασμό του αγωγού που σχεδιάζεται να φέρει τους κεντρασιατικούς υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο...

Το έργο, που θα δημιουργήσει ένα σύστημα αγωγών μήκους 1.873 χλμ., υπολογίζεται ότι θα έχει αξία 2,3 δισ. δολαρίων. Ως πιο πρόθυμος «πελάτης», προς το παρόν, εμφανίζεται το Αζερμπαϊτζάν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευνοεί το σχέδιο προκειμένου να «παρακαμφθούν» η Ρωσία και το Ιράν. Ωστόσο, ενεργειακοί αναλυτές αμφισβητούν την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου. Οριστικές αποφάσεις για το έργο αναμένονται περί τα τέλη Φλεβάρη.

Εκτίθενται τα «μικρά ψάρια»

Πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters» από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ένας «αρχηγός της ασφάλειας» και ένας «αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών» για την υπόθεση Σουσουρλούκ. Η διαβόητη υπόθεση, που εξέθεσε τις (γνωστές) σχέσεις κράτους και οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, παραμένει πάντως ελλιπώς ερευνηθείσα και οι πρωταγωνιστές της (όπως ο Σεντάτ Μπουτζάκ) ελεύθεροι.

Τόσο ο Ιμπραΐμ Σαχίν, πάλαι ποτέ επικεφαλής «ειδικής μονάδας» της αστυνομίας, αλλά και ο Κορκούτ Εκέν, άλλοτε αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), είναι μάλλον «μικρά ψάρια» σε σχέση με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, όπως ο απαλλαγείς πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αγάρ, ο οποίος ήταν γνωστό ότι συντόνιζε τις σχέσεις κράτους - οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά των παραστρατιωτικών και των εμπόρων ναρκωτικών. Αλλοι 12 αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια κάθειρξης, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις (του κουκουλώματος...).

Στο μεταξύ στην τουρκο-βουλγαρική μεθόριο υπήρξε χτες σύλληψη ενός φορτίου ηρωίνης 50 κιλών σε φορτηγό που ταξίδευε από την Τουρκία με αγγλικές πινακίδες. Πρόκειται για μια σύλληψη που επιβεβαιώνει ότι η «βαλκανική οδός» των ναρκωτικών παραμένει κυρίαρχη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ