ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Ανταγωνιστικά ζόρια με την «ανακεφαλαιοποίηση»

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια. Η Κομισιόν «προβληματίζεται» για τη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ

Διαχειριστικά ζόρια και κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων εκδηλώνονται γύρω από την υπόθεση της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, γεγονός στο οποίο σκόνταψε η κατάληξη της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσα από τα διοχετευόμενα δάνεια που επίσης φορτώνουν στο λαό, θα καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος από τα ποσά για τις δρομολογούμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Ηδη σπεύδουν να καλύψουν τα νώτα τους από το ενδεχόμενο νέων αναταράξεων, ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο παραπέρα απογείωσης των «προβληματικών δανείων».

Απάτη ολκής αποδείχνεται η προβαλλόμενη από τη συγκυβέρνηση ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των λαϊκών νοικοκυριών. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - ασπιρίνη αλλά για το «ξεσκαρτάρισμα» από τα προβληματικά δάνεια, ακόμη και μεγάλων επιχειρήσεων, που απειλούν την κερδοφορία των σημερινών και ιδιαίτερα των αυριανών μεγαλομετόχων τους. Στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις ακόμη και για τη μεταφορά των προβληματικών ή των οριστικά ξεγραμμένων δανείων σε άλλον οργανισμό, τύπου «κακής τράπεζας».

Η πλευρά της ΕΕ έβαλε στο τραπέζι τη δυνατότητα «αναστροφής» της διαδικασίας συγχώνευσης Εθνικής και Γιούρομπανκ, πρόταση που εμφανίστηκε να οδηγεί μέχρι και σε ακύρωση της επιχειρηματικής συμφωνίας, με την οποία εμφανίζεται να διαφωνεί η πλευρά του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου έτσι ώστε οι νέοι μεγαλομέτοχοι, εφόσον το θελήσουν, να «αναστρέψουν» τη διαδικασία συγχώνευσης, στο βαθμό που διαπιστώσουν ότι από τη συγχώνευση προκύπτουν πρόσθετες «ανάγκες» σε μετοχικά κεφάλαια. Φρένο στις διοχετευόμενες πληροφορίες επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι οι «διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας και η διαδικασία απορρόφησης της Γιούρομπανκ εξελίσσεται κανονικά.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ξανά η συζήτηση των κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα «χρειαστούν» να τραβήξουν οι τραπεζίτες. Σύμφωνα με τη μελέτη από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση του κοινού σχήματος Εθνικής - Γιούρομπανκ φτάνουν στα 15,5 δισ. ευρώ. Με φόντο και τη διόγκωση των «κόκκινων δανείων» είναι άγνωστο το κατά πόσο θα επαρκέσουν.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Υστέρηση εσόδων - σφαγιασμός δαπανών

Η ενίσχυση των εσόδων με 600 εκατ. ευρώ από το μέρισμα που εισέπραξε πρόωρα το κράτος από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η παράλληλη αύξηση των εσόδων του ίδιου προγράμματος οδήγησαν στο «σουλούπωμα» της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το α' δίμηνο του 2013. Ωστόσο, το πρόβλημα της είσπραξης εσόδων, ως αποτέλεσμα της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης και της αδυναμίας εκατομμυρίων εργαζομένων να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια στην εφορία, παραμένει οξύ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τα έσοδα από ΦΠΑ εμφάνισαν το δίμηνο υστέρηση κατά 8,1% και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κατά 33,2%. Υστέρηση κατά 57,9% εμφάνισαν και τα έσοδα από την είσπραξη τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Αντίθετα, αύξηση 18,7% παρουσιάζουν τα έσοδα από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (λόγω της ληστρικής νέας κλίμακας φορολογίας) και τους φόρους στην περιουσία κατά 33,1% (χαράτσια).

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν το δίμηνο στα 8,6 δισ. ευρώ, με τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να ανέρχονται στα 7,7 δισ. ευρώ και αυτά του ΠΔΕ στα 0,9 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 9,4 δισ. ευρώ, με τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού να διαμορφώνονται στα 9,1 δισ. ευρώ και αυτές του ΠΔΕ στα 0,3 δισ. ευρώ. Ειδικά οι πρωτογενείς δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός) κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν, καθώς ανήλθαν στα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 8,6 δισ. ευρώ το α' δίμηνο του 2012. Οι τόκοι εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 0,8 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
«Μίνι» μπλακ-άουτ σε Πειραιά - νότια προάστια

Περίπου μιάμιση ώρα χρειάστηκε χτες για να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη στο δίκτυο Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, εξαιτίας της οποίας πάρα πολλές περιοχές του Πειραιά και γύρω από αυτόν έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για λιγότερη ή περισσότερη ώρα από τις 4.30 το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της επισκευής της ζημιάς. Λόγω της βλάβης διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση στους φωτεινούς σηματοδότες, με συνέπεια να προκληθούν κυκλοφοριακά προβλήματα σε αρκετούς δρόμους.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το πρόβλημα προκλήθηκε από τυχαία βλάβη σε διακόπτη Κέντρου Υψηλής Τάσης. Εκτιμά ότι η αποκατάσταση ήταν πολύ σύντομη, ενώ ορισμένες περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα για μερικά λεπτά. Διακοπές έγιναν σε Πειραιά, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Παλιό και Νέο Φάληρο, Καλλιθέα, Μοσχάτο και αλλού.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε πάνω από 130 κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από ανελκυστήρες λόγω διακοπής ρεύματος. Συνολικά 15 οχήματα με 40 πυροσβέστες βρίσκονταν στους δρόμους.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Εισηγείται τη νομιμοποίηση του «χαρατσιού»

Την αναίρεση της απόφασης του Πρωτοδικείου που είχε κρίνει παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, προτείνει με εισήγησή του προς το Δ' Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς. Η σχετική συζήτηση αναμένεται να γίνει στις 22 του Μάρτη.

Η απόφαση είχε ανασταλεί από τον Αρειο Πάγο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για να συνεχιστεί η είσπραξη του λεγόμενου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Στην εισήγησή του ο αρεοπαγίτης δέχεται τις απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος. Δέχεται επίσης ότι η επιβολή του δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, ούτε στο άρθρο 25 του Συντάγματος για την αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, δέχεται, όπως και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ότι αφού το «χαράτσι» επιβλήθηκε εκτάκτως για την αντιμετώπιση ιδιαίτερου δημοσιονομικού προβλήματος, «δεν μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση στην περιουσία των φορολογουμένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, λαμβανομένου υπόψη το περιορισμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογής του κατά τον Ν. 4021/2011 και του ύψους του σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 τοις χιλίοις)».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Νέα μείωση κατά 4,8% το Γενάρη

Χωρίς τέλος είναι η κατρακύλα της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία συνεχίζει να κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς και το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη του 2013 σε ετήσια βάση, παρουσίασε μείωση κατά 4,8%, έναντι μείωσης 6,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011.

Η μείωση κατά 4,8% της βιομηχανικής παραγωγής το Γενάρη του 2013, σε σύγκριση με το Γενάρη του 2012, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των επιμέρους βιομηχανικών τομέων.

-- Στη μείωση της παραγωγής Ορυχείων - λατομείων κατά 13,9%.

-- Στη μείωση της παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 2,4%. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς συρρίκνωσης της παραγωγής τους, μηδέ εξαιρουμένου και του κλάδου των τροφίμων, στον οποίο σημειώνεται υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου. Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν οι κλάδοι της ενέργειας (πετρελαιοειδή), της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των βασικών μετάλλων, ενώ αναιμική ανάκαμψη εμφανίζει και ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών (τσιμέντο).

- Στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 9,3%.

- Στη μείωση της παραγωγής νερού κατά 0,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ