ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
"Πνίγηκε" πάλι λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Οι κάτοικοι πολλών χωριών ξανάζησαν τον εφιάλτη του 1994. Ποτάμια ξεχείλισαν και έπνιξαν ζώα, απείλησαν σπίτια κι ανθρώπους και βούλιαξαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης

Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων "έπνιξε" για μία ακόμη φορά - όπως και τον Οκτώβρη του 1994 - τη Θεσσαλία. Οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία το 1994 είχε υποσχεθεί την κατασκευή αυτών των έργων, αλλά δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της.

Τότε, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης είχε εξαγγείλει χρηματοδότηση 19 δισ. δραχμών - τα εννέα δισ. απ' αυτά για την Καρδίτσα που είχε πληγεί περισσότερο - για αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Μάλιστα, τοπικοί άρχοντες (ιδιαίτερα ο νομάρχης Καρδίτσας Κ. Παπακυρίτσης) και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος πανηγύριζαν, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα.

Εκτοτε πέρασαν πάνω από δύο χρόνια και κανένα έργο δεν εκτελέστηκε. Τα ποτάμια δεν καθαρίστηκαν και δε διαπλατύνθηκαν, τα αναχώματα δεν ενισχύθηκαν, εγγειοβελτιωτικά έργα δεν έγιναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα εννέα δισ. που θα διατίθονταν στην Καρδίτσα, τελικά δαπανήθηκαν μόνο 200 εκατ. δραχμές για μικροδιορθώσεις και για να τα "κονομήσουν" κάποιοι ημέτεροι εργολάβοι και άλλοι "αετονύχηδες".

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, με τις βροχοπτώσεις της περασμένης Κυριακής, οι κάτοικοι πολλών χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας να ξαναζήσουν τον εφιάλτη του 1994. Τα ποτάμια ξεχείλισαν και έπνιξαν ζώα, απείλησαν σπίτια κι ανθρώπους και βούλιαξαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

Και χτες ακόμα σε πολλά χωριά της Καρδίτσας - Μυρίνη, Μακρυχώρι, Κοσκινάς, Ψαθοχώρα, Μαραθέα, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Κεραμίδι - οι κάτοικοι έζησαν ώρες αγωνίας και τρόμου βλέποντας τα νερά των ποταμών Καλέντζη και Πηνειού να "γλείφουν" τ' αδύναμα αναχώματα και ν' απειλούν τα σπίτια τους. Ανάλογος ήταν ο κίνδυνος και στους Σοφάδες,με τα νερά του Σοφαδίτη ν' απειλούν.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε πάλι χτες ο Β. Μπούτας,βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες. Ο Β. Μπούτας τόνισε στο "Ρ" ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και οι κάτοικοι αγωνιούν και κατήγγειλε την κυβέρνηση που δεν προχώρησε σε έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Στα Τρίκαλα

Σε μια απέραντη, βαθιά λίμνη έχουν μετατραπεί πάνω από 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην περιοχή Φαρκαδώνας, Ζάρκου, Πηνειάδας Τρικάλων. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν χωράφια με στάρι και οργωμένα για βαμβάκι και τεύτλα. Η περιοχή της Φαρκαδώνας αποτελεί λεκάνη απορροής όλων σχεδόν των νερών της Θεσσαλίας και κάθε χρόνο, σχεδόν, πλημμυρίζει από το ξεχείλισμα του Πηνειού. Παρ' όλα αυτά και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων και των μαζικών φορέων, οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν σε αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και δεν αλλάζουν τον κανονισμό των ΕΛΓΑ, ώστε να καταβάλλονται αποζημιώσεις σ' ολόκληρο το μέγεθος ζημιών.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, καθώς καθημερινά αυξάνει ο όγκος των νερών στον Πηνειό και φοβούνται ακόμα και για τα σπίτια τους. Καταστροφές προκάλεσαν οι πλημμύρες και σε λίγα σπίτια και προπαντός σε καλλιέργειες κι άλλων χωριών των Τρικάλων (Παραπόταμος, Αμμουδιά, Βαλομάνδρι, Φωτήδα, Ρόγγια, Βαλτινό, Νομή),λόγω ξεχειλίσματος του Πηνειού και παραποτάμων του. Μάλιστα η γέφυρα στον Καραβόπορο, επί της εθνικής οδού Τρικάλων - Αρτας, υπέστη ρωγμές σε δύο μέρη στα άκρα της, με αποτέλεσμα να διαγράφεται κίνδυνος κατά τη διέλευση βαριών οχημάτων.

Στη Λάρισα

Ωρες αγωνίας πέρασαν προχτές βράδυ οι κάτοικοι συνοικιών της Λάρισας που βρίσκονται δίπλα στον Πηνειό. Η στάθμη του νερού ξεπέρασε το όριο ασφαλείας. Μάλιστα σε κάποια μέρη το νερό ξεχείλισε και τρεις κτηνοτρόφοι με 300 πρόβατα που αποκλείστηκαν στην Αγία Μαρίνα, απεγκλωβίστηκαν χτες το μεσημέρι.

Ο Πηνειός απειλούσε μέχρι χτες το απόγευμα και σπίτια στη συνοικία Αγίου Θωμά, η οποία είχε πληγεί από την πλημμύρα του 1987. Είναι δε χαρακτηριστικό της αδιαφορίας των αρμοδίων ότι από το 1987 και μετά τα αναχώματα του Πηνείου δίπλα από τη συνοικία δεν ενισχύθηκαν. Νύχτα αγωνίας έζησαν την Κυριακή και οι κάτοικοι των χωριών Υπέρεια, Ενίδριο, Σκοπιά των Φαρσάλων, που είχαν "πνιγεί" στις πλημμύρες του 1994. Το νερό ξεχείλισε στα αναχώματα Ενιπέα, απείλησε σπίτια και κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις χωραφιών. Και στα χωράφια - αν και υπήρξαν καταγγελίες το 1994 - δεν έγινε κανένα αντιπλημμυρικό έργο.


Οσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες τεράστιων καταστροφών από τις πλημμύρες. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, περιουσίες εξαφανίστηκαν, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, δίκτυα και έργα υποδομής έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Αναδείχτηκε για πολλοστή φορά η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας. Πολιτική που στήριξε το κέρδος των λίγων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων.

Αποτελούν προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι, μετά από κάθε καταστροφή, τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις για τις δήθεν προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για τον προγραμματισμό και την κατασκευή έργων, όταν η κυβερνητική πολιτική:

  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης, δίχως εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Επιτρέπει και νομιμοποιεί την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων και το κτίσιμο σ' αυτά, την ίδια στιγμή που δεν ασκείται πολιτική υπέρ της λαϊκής στέγης.
  • Νομιμοποιεί την αυθαίρετη δόμηση.
  • Εχει βάλει στο χρονοντούλαπο την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις.
  • Δεν προστατεύει τους ελεύθερους χώρους, αντίθετα, προχωρεί στην τσιμεντοποίησή τους.

Οι προβαλλόμενες δεσμεύσεις έχουν χάσει κάθε έννοια, αφού τα όποια έργα προστασίας από πλημμύρες είναι μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες, αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα, με μακρόχρονο ορίζοντα. Επιπλέον, κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν πληρούν τις ανάγκες, αλλά ικανοποιούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργολάβων.

Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα, που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Η αναφορά στο κόστος των έργων αποδεικνύει την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, γιατί:

  • Οι καταστροφές αθροιστικά είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Χαρίζονται τεράστια ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ άλλα σπαταλιούνται σε έργα βιτρίνας.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των εργαζομένων στους διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες (Πυροσβεστικό Σώμα κ.α.), έγινε και πάλι φανερή η έλλειψη οργανισμών, φορέων, τεχνικού εξοπλισμού και ανθρώπινου ειδικευμένου δυναμικού, όπως και η απουσία ενός κατάλληλα εξοπλισμένου και με υποδομή κεντρικού οργάνου, που να μπορεί να παίρνει άμεσες αποφάσεις και να δίνει τις ανάλογες εντολές.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ, με την απογραφή και την ταχύτατη πλήρη αποζημίωση των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, εξοπλισμό και παραγωγή, ουσιαστική οικονομική ανακούφιση για τα τρέχοντα προβλήματα, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών. Να δοθούν ειδικά επιδόματα στους εργαζόμενους, που αναγκαστικά έμειναν άνεργοι, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Να κηρυχτούν όλες οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθοριστικής σημασίας είναι και ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, για να μην επαναληφθούν τα σημερινά τραγικά φαινόμενα:

  • Διαμόρφωση του απαιτούμενου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων για τις δασοκαλύψεις, τις αναδασώσεις, την απαγόρευση επεκτάσεων, τη διάνοιξη φυσικών ρεμάτων και ειδικά έργα.
  • Καθορισμός εύλογου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχηση των έργων.
  • Δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Εκπόνηση αξιόπιστου σχεδίου δράσης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, με την ουσιαστική συμμετοχή της πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων. Απαιτείται ακόμη ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα σε μέσα και προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί σύλλογοι, είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση, με αίτημα την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας σε στέρεη βάση. Οσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται. Γίνεται φανερό ότι μόνο η αγωνιστική ετοιμότητα και η οργανωμένη λαϊκή δράση μπορεί να επιβάλλουν άλλη πορεία, σε στενή σχέση με το γενικότερο αγώνα για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να παλέψουν για ριζική πολιτική αλλαγή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ