ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σωσίβιο» στα πυροτεχνήματα

Πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση, για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, καθώς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σταθερά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Σωσίβιο στα πυροτεχνήματα και τις «πρωτοβουλίες» επικοινωνιακού χαρακτήρα αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτίσει τη ραγδαία φθορά και να αποκρύψει την ειλημμένη απόφασή της να συνεχίσει με εντεινόμενους ρυθμούς την αντιλαϊκή επίθεση.

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς τα στελέχη της διαπιστώνουν ότι οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα από την πλευρά του ίδιου του Κ. Καραμανλή έχουν πέσει στο κενό, γεγονός που έχει πυροδοτήσει εσωτερικές διεργασίες και κινητικότητα για τον τρόπο αντιστροφής του αρνητικού κλίματος.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην πολιτική που με συνέπεια και αποφασιστικότητα εφαρμόζει, καθιστώντας καθαρή κοροϊδία τις διαδόσεις περί επερχόμενου «κοινωνικού πακέτου», όπως βαφτίζει το «πακετάρισμα» των ψίχουλων στα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα. Αυτό ακριβώς θα επιβεβαιώσει περίτρανα το σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί μέσα στη βδομάδα στη Βουλή.

Με δεδομένη την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και της διαχείρισης της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι το σχέδιο που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι μονόδρομος και θα φέρει αποτελέσματα «για όλους» και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός πάντως δεν προβλέπει ανασχηματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις «εξαμηνιαίες» δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επιμένει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να περιορίσει κατά το δυνατόν τις συνέπειες της κρίσης τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στα οικονομικά κάθε νοικοκυριού», δίχως ωστόσο να γίνεται πιστευτός από κανέναν, αφού η πράξη αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Κατευθύνουμε σταθερά την πολιτική μας σε δράσεις που στοχεύουν στη θωράκιση και την ενίσχυση της απασχόλησης», τόνισε μιλώντας το Σάββατο στο Επιμελητήριο της Κοζάνης, επικαλούμενος τις 190 χιλιάδες θέσεις ανασφάλιστης εργασίας που θα δημιουργηθούν φέτος και του χρόνου, μέσω του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, όμως, υπερασπίστηκε το σχέδιο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ, επιχειρώντας να πείσει ότι μέσω αυτού θα μειωθούν τα επιτόκια για τα δάνεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα εξασφαλιστούν έσοδα 500 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου κατά της φτώχειας. Ούτε το τελευταίο όμως ισχύει καθώς, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τράπεζες αντέδρασαν θεωρώντας «ακριβή» την «προμήθεια» που ζητούσε το Δημόσιο και η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει...

Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν ότι «το κλίμα είναι αναστρέψιμο και όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα είμαστε μπροστά» (Λ. Ζαγορίτης), αλλά δε λείπουν οι φωνές που ζητούν επίμονα την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό. «Η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην οικονομική κρίση και στις συνέπειές της θα ξετυλιχτεί τους αμέσους επόμενους μήνες. Και τότε θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, πλην εκείνης της ΝΔ», δήλωσε (στο «Μέγκα») ο Π. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Σας λέω ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα δείτε την πολιτική μας, θα δώσουμε εξετάσεις! Και δε μας παίρνει να μείνουμε μετεξεταστέοι! `Η θα πετύχουμε ή θα φύγουμε νύχτα!». Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος κάνοντας μάλιστα λόγο για νέες ισορροπίες στην κυβέρνηση: «Ας αφήσουμε λίγες μέρες ακόμα στον πρωθυπουργό. Διαμορφώνονται πια νέες ισορροπίες και μέσα στην κυβέρνηση και στο επιτελείο του και αυτές θα παράξουν ένα άλλο πολιτικό μοντέλο που θα το δούμε τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου», είπε (στον «Αλφα» 9,89). Τα δυσμενή αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σχολίασε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος παραδεχόμενος ότι «η διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ είναι και ανησυχητική και δε μας βοηθάει καθόλου. Αντιθέτως, μας προβληματίζει. Η ΝΔ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρει τα πάνω της. Ομως, και σχεδιασμός υπάρχει και μεγάλη και βαθιά υπομονή καθώς επίσης και μεγάλη ελπίδα».


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Απίστευτη υποκρισία, απύθμενος λαϊκισμός
  • Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η παγκοσμιοποίηση - δηλαδή ο ιμπεριαλισμός - πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους...
  • Σε ...μεσσία των λαϊκών στρωμάτων και ...επαναστάτη ανέδειξε τον Μπ. Ομπάμα

Πρώτα, ανήγαγε τη «νίκη του Ομπάμα ως επανάσταση»(!!), σπέρνοντας αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα για «νέα αλλαγή στον πλανήτη». Στη συνέχεια, προήδρευσε στο συμβούλιο της «σοσιαλιστικής διεθνούς», προτείνοντας μια δέσμη κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων ενίσχυσης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Γ. Παπανδρέου, αφού πρώτα έδωσε τα διαπιστευτήριά του στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατέληξε με απύθμενο θράσος να αφιερώσει τις «σοσιαλδημοκρατικές» εργασίες και προτάσεις διάσωσης του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!!

Ο Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του χτες στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Μεξικό, σφετερίστηκε για λογαριασμό της παγκόσμιας «σοσιαλδημοκρατίας» το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «ψωμί - παιδεία - ελευθερία» και αφού πρώτα ...θυμήθηκε ότι είναι και σήμερα εξίσου «σημαντικό», προσθέτοντας στα παραπάνω λαϊκά αιτήματα και το «περιβάλλον», επιχείρησε να το συνδέσει με τις προτάσεις που κατέθεσε για την αντιμετώπιση της «διεθνούς οικονομικής κρίσης». Δυο μέρες νωρίτερα, από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «η οικονομική κρίση, η διεθνής ασφάλεια και η νέα διεθνής οικονομική αρχιτεκτονική», απόθεσε όλες τις ...ελπίδες μιας «προοδευτικής» στροφής στην εκλογή του Μπ. Ομπάμα.

Στο πλευρό του κεφαλαίου...

Ο Γ. Παπανδρέου, στις ομιλίες του, αφού απέδωσε την οικονομική κρίση στην επικράτηση των «νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών επιλογών» και του «καπιταλισμού των πελατειακών σχέσεων», ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και η «σοσιαλιστική διεθνής» είναι φορείς ...«σοσιαλιστικών» θέσεων και απόψεων που είναι και πάλι της «μόδας» και παρουσίασε σαν «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» θέσεις οι οποίες πίσω από το γυαλιστερό τους περιτύλιγμα έρχονται να θωρακίσουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Με βάση τις εισηγήσεις της «έκθεσης της Επιτροπής Στίγκλιτς», που έχει συστήσει η «σοσιαλιστική διεθνής», ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε:

-- «Την επίβλεψη των αγορών»! «Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας».Προτείνει να πληρώσουν οι λαοί για να αποκτήσουν ρευστότητα οι τραπεζίτες και μετά να μπουν «κανόνες» για να ...διοχετεύουν και πάλι τα χρήματα με «κρατική επίβλεψη» στα λαϊκά στρώματα, μέσω φυσικά του δανεισμού με ληστρικά επιτόκια.

--«Την ενδυνάμωση των "εργαλείων" για την επίβλεψη της πολιτικής του ανταγωνισμού».Καλεί τις κυβερνήσεις να ψηφίσουν νέους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος και θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους «ανταγωνιστικότητας» για τους πολυεθνικούς ομίλους.

-- «Να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας». Χρειάζονται νέες «σχέσεις κράτους - αγοράς» για να «εδραιωθεί ο δημόσιος έλεγχος στις ιδιωτικές αγορές» ώστε να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Προτείνει την παραπέρα συνεργασία κράτους - ιδιωτών, μέσα από ένα πλαίσιο κρατικομονοπωλιακών παρεμβάσεων, με τους κρατικούς προϋπολογισμούς να αποτελούν τους «αιμοδότες» των μεγάλων επιχειρηματιών για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της κερδοφορίας τους.

-- «Να υπάρξει προστασία του καταναλωτή» και «κανόνες στην αγορά».Αφού με κάθε μέσο τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου για τα λαϊκά στρώματα, υποσχέθηκε ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα βάλουν «κανόνες στις αγορές» σαν αυτούς που είχαν θεσπίσει όταν ήταν στους κυβερνητικούς θώκους...

...και του νέου Αμερικανού προέδρου

Ο Γ. Παπανδρέου στις δημόσιες τοποθετήσεις ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ «ως επανάσταση, ενάντια στον αφανισμό της δημοκρατίας μας, ως ελπίδα για μια νέα ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνιών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο»...

Ο Γ. Παπανδρέου εμφάνισε τον Μπ. Ομπάμα σαν εκφραστή μιας «νέας αλλαγής στον πλανήτη»! Χρειαζόμαστε, είπε, «δημοκρατική αλλαγή, για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή των αδύναμων, των φτωχών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων»... και αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα τη φέρει ο Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ που πήρε την εξουσία με την απόλυτη στήριξη των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα είναι ο κεντρικός εκφραστής του ιδεολογήματος που χρησιμοποίησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι «η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ