Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Απίστευτη υποκρισία, απύθμενος λαϊκισμός
  • Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η παγκοσμιοποίηση - δηλαδή ο ιμπεριαλισμός - πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους...
  • Σε ...μεσσία των λαϊκών στρωμάτων και ...επαναστάτη ανέδειξε τον Μπ. Ομπάμα

Πρώτα, ανήγαγε τη «νίκη του Ομπάμα ως επανάσταση»(!!), σπέρνοντας αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα για «νέα αλλαγή στον πλανήτη». Στη συνέχεια, προήδρευσε στο συμβούλιο της «σοσιαλιστικής διεθνούς», προτείνοντας μια δέσμη κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων ενίσχυσης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Γ. Παπανδρέου, αφού πρώτα έδωσε τα διαπιστευτήριά του στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατέληξε με απύθμενο θράσος να αφιερώσει τις «σοσιαλδημοκρατικές» εργασίες και προτάσεις διάσωσης του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!!

Ο Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του χτες στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Μεξικό, σφετερίστηκε για λογαριασμό της παγκόσμιας «σοσιαλδημοκρατίας» το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «ψωμί - παιδεία - ελευθερία» και αφού πρώτα ...θυμήθηκε ότι είναι και σήμερα εξίσου «σημαντικό», προσθέτοντας στα παραπάνω λαϊκά αιτήματα και το «περιβάλλον», επιχείρησε να το συνδέσει με τις προτάσεις που κατέθεσε για την αντιμετώπιση της «διεθνούς οικονομικής κρίσης». Δυο μέρες νωρίτερα, από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «η οικονομική κρίση, η διεθνής ασφάλεια και η νέα διεθνής οικονομική αρχιτεκτονική», απόθεσε όλες τις ...ελπίδες μιας «προοδευτικής» στροφής στην εκλογή του Μπ. Ομπάμα.

Στο πλευρό του κεφαλαίου...

Ο Γ. Παπανδρέου, στις ομιλίες του, αφού απέδωσε την οικονομική κρίση στην επικράτηση των «νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών επιλογών» και του «καπιταλισμού των πελατειακών σχέσεων», ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και η «σοσιαλιστική διεθνής» είναι φορείς ...«σοσιαλιστικών» θέσεων και απόψεων που είναι και πάλι της «μόδας» και παρουσίασε σαν «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» θέσεις οι οποίες πίσω από το γυαλιστερό τους περιτύλιγμα έρχονται να θωρακίσουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Με βάση τις εισηγήσεις της «έκθεσης της Επιτροπής Στίγκλιτς», που έχει συστήσει η «σοσιαλιστική διεθνής», ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε:

-- «Την επίβλεψη των αγορών»! «Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας».Προτείνει να πληρώσουν οι λαοί για να αποκτήσουν ρευστότητα οι τραπεζίτες και μετά να μπουν «κανόνες» για να ...διοχετεύουν και πάλι τα χρήματα με «κρατική επίβλεψη» στα λαϊκά στρώματα, μέσω φυσικά του δανεισμού με ληστρικά επιτόκια.

--«Την ενδυνάμωση των "εργαλείων" για την επίβλεψη της πολιτικής του ανταγωνισμού».Καλεί τις κυβερνήσεις να ψηφίσουν νέους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος και θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους «ανταγωνιστικότητας» για τους πολυεθνικούς ομίλους.

-- «Να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας». Χρειάζονται νέες «σχέσεις κράτους - αγοράς» για να «εδραιωθεί ο δημόσιος έλεγχος στις ιδιωτικές αγορές» ώστε να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Προτείνει την παραπέρα συνεργασία κράτους - ιδιωτών, μέσα από ένα πλαίσιο κρατικομονοπωλιακών παρεμβάσεων, με τους κρατικούς προϋπολογισμούς να αποτελούν τους «αιμοδότες» των μεγάλων επιχειρηματιών για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της κερδοφορίας τους.

-- «Να υπάρξει προστασία του καταναλωτή» και «κανόνες στην αγορά».Αφού με κάθε μέσο τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου για τα λαϊκά στρώματα, υποσχέθηκε ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα βάλουν «κανόνες στις αγορές» σαν αυτούς που είχαν θεσπίσει όταν ήταν στους κυβερνητικούς θώκους...

...και του νέου Αμερικανού προέδρου

Ο Γ. Παπανδρέου στις δημόσιες τοποθετήσεις ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ «ως επανάσταση, ενάντια στον αφανισμό της δημοκρατίας μας, ως ελπίδα για μια νέα ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνιών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο»...

Ο Γ. Παπανδρέου εμφάνισε τον Μπ. Ομπάμα σαν εκφραστή μιας «νέας αλλαγής στον πλανήτη»! Χρειαζόμαστε, είπε, «δημοκρατική αλλαγή, για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή των αδύναμων, των φτωχών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων»... και αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα τη φέρει ο Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ που πήρε την εξουσία με την απόλυτη στήριξη των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα είναι ο κεντρικός εκφραστής του ιδεολογήματος που χρησιμοποίησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι «η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ