Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών, Περιφερειών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

«Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο και απορρίπτει στο σύνολό του το αντιδραστικό πλαίσιο της πρότασης της Επιτροπής για την εδαφική συνοχή», τόνισε χτες μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών, Περιφερειών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας. Η συνεδρίαση αφορούσε την «Πράσινη Βίβλο για την Εδαφική Συνοχή στην ΕΕ», για την οποία ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων». Η «Πράσινη Βίβλος» υποστηρίχτηκε ως κατευθυντήρια λογική τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόταση βρίσκεται στο στάδιο του δημοσίου διαλόγου.

Επεξηγώντας τους στόχους του εν λόγω κειμένου, ο Γιώργος Τούσσας σημείωσε πως «θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές του πολιτικού σχεδιασμού με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ΕΕ απέναντι στα κράτη - μέλη, τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των μονοπωλίων μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών». Τη χαρακτήρισε μάλιστα «πρόκληση», προσθέτοντας πως «ξεπερνάει το πλαίσιο των θέσεων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας όπως μετονομάστηκε το Ευρωσύνταγμα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε παράλληλα ότι με κριτήρια τη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα», την «οικονομική αποτελεσματικότητα» και τη «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» επιδιώκεται «να αναγνωριστεί στην ΕΕ ένας σαφής ρόλος για την προώθηση της εδαφικής συνοχής», ο οποίος «θα της επιτρέψει να αποκτήσει αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο των κρατών - μελών», αφού «το έδαφος αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της έννοιας του κράτους». Σχολιάζοντας τις αναφορές του κειμένου σχετικά με τις πόλεις και τα χωριά ο Γ. Τούσσας σημείωσε πως δε συγκαλύπτουν τα προβλήματα των εργατών και των αγροτών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «συνέπειες του ίδιου του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα».

Η «Πράσινη Βίβλος» προωθεί «την πρόσβαση των μονοπωλίων στις υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Ενέργειας, με ουσιαστικό στοιχείο αυτό της πρόσβασης κυρίως στα δίκτυα των μεταφορών», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, είπε ότι η οδηγία που αφορά τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της Υγείας «προωθείται ουσιαστικά η διάλυση των εθνικών συστημάτων Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ