Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στη Χάγη

Πρώτο βήμα για την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας από την κυβέρνηση των Σκοπίων

Αποφασισμένη να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναζήτησε και βρήκε νέο χώρο αντιπαράθεσης με την Ελλάδα: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση της χώρας κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που υπογράφτηκε, στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβρη του 1995, εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να «υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες». Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημειώνει ακόμη ότι «σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η Ελλάδα δε θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ομως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Στην Αθήνα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν πως η κίνηση των Σκοπίων υποδηλώνει, πρώτον, την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να υπονομεύσει την προσπάθεια Νίμιτς και, δεύτερον, πως υπολογίζονται οι δυνατότητες καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να αναζητήσει η ΠΓΔΜ την αναγνώρισή της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τη ΓΣ του ΟΗΕ.

Ο Γ. Κουμουτσάκος

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της». Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας την προσφυγή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Γ. Κουμουτσάκος επικρίνει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι απέκρυψε πως η ίδια «έχει προηγουμένως κατάφωρα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων - υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και τη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας». Αναφέρει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας η κυβέρνηση θα υποβάλει σχετικά υπομνήματα, «αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι «με την προσφυγή αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ