Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίεση σε Αθήνα και Λευκωσία από την Αγκυρα

Να σταματήσουν οι προγραμματισμένες από την Κύπρο πετρελαϊκές έρευνες απαιτεί η τουρκική κυβέρνηση

Πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να παρέμβει και να συγκρατήσει τη Λευκωσία ώστε να σταματήσει τη διαδικασία ερευνών στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης επιχειρεί να ασκήσει η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής η Αγκυρα μίσθωσε νορβηγικό πλοίο που το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το νορβηγικό σκάφος «Malene Ostervold», με τη συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας «Gedi», πραγματοποίησε πετρελαϊκές έρευνες 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Μετά από ελληνικά διαβήματα στην Αγκυρα και το Οσλο τα δύο σκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των επικοινωνιών που είχε η ελληνική πλευρά με το μισθωμένο από την Τουρκία νορβηγικό πλοίο, η Αθήνα όρισε επακριβώς τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή εκείνη.

Επιλογή έντασης

Η εμφάνιση των δύο πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η παρουσία της τουρκικής φρεγάτας υποδηλώνει πως η Αγκυρα γνώριζε πως η Αθήνα θα αντιδράσει κι ότι υπάρχει κίνδυνος έντασης κι εμπλοκής στο Αιγαίο. Προκύπτει έτσι εύλογα το ερώτημα για ποιο λόγο η Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις μετά λόγου γνώσεως των επικίνδυνων συνεπειών.

Δεύτερη αιτία προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι πως το συμβάν σημειώνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές για τα θέματα του Αιγαίου, στο πλαίσιο των οποίων έχει συμφωνηθεί καμία από τις δύο πλευρές να μην πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γεγονός ότι η Αγκυρα «έσπασε» τη συμφωνία κυρίων, δείχνει πως βλέπει αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Οι ερμηνείες

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποτιμώντας την τουρκική τακτική διατυπώνονται οι εξής ερμηνείες. Μία ερμηνεία έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τη συνειδητοποίηση από μέρους της Αγκυρας, μετά και την έκθεση της Κομισιόν, πως οι πιθανότητες ένταξής της μειώνονται. Αρα, είναι πιθανόν η Αγκυρα να θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να παριστάνει το «καλό παιδί» έναντι της Ελλάδας. Μία δεύτερη ερμηνεία έχει να κάνει με την οικονομική πραγματικότητα στην τρέχουσα συγκυρία: η κρίση, σε συνδυασμό με τα ενεργειακά δεδομένα, καθιστά ακόμη πιο ελκυστική την προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο. Η βασική, ωστόσο, αιτία της τουρκικής τακτικής, όπως συγκλίνουν οι εκτιμήσεις στην Αθήνα, είναι η υπενθύμιση των πάγιων τουρκικών θέσεων περί κυριαρχίας. Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα έχει υπογραμμίσει πως δε θεωρεί νόμιμες τις πετρελαϊκές έρευνες που έχει προγραμματίσει η Λευκωσία και έχει εκφράσει τη δυσφορία της για τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση για να ορίσει τις θαλάσσιες ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με το Λίβανο και την Αίγυπτο.

Η επίσημη τοποθέτηση

Περί του θέματος ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι εμείς διαφυλάττουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Οπως γνωρίζετε, η Τουρκία αμφισβητεί αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας. Εκείνο όμως το οποίο έχει σημασία, είναι ότι εμείς κάνουμε όλες τις ενέργειες, όλους τους χειρισμούς οι οποίοι απαιτούνται. Οι χειρισμοί αυτοί αντιλαμβάνεστε ότι είναι λεπτοί, είναι όμως και αποτελεσματικοί, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ