Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Εκβιασμοί, χρηματισμοί και... τα απαραίτητα DVD

Νέα τροπή στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αφού οι εμπλεκόμενοι στις αγοραπωλησίες ακινήτων της Μονής κάνουν λόγο για εκβιασμούς και χρηματισμό, ενώ δε λείπουν και τα απαραίτητα σε τέτοιες υποθέσεις DVD.

O νέος γύρος ξεκίνησε όταν την Παρασκευή το βράδυ από τηλεοπτικό σταθμό προβλήθηκε απόσπασμα DVD όπου ο Μ. Κουκοβίνος, σύντροφος της δικηγόρου Σ. Σωτηροπούλου, που κατήγγειλε στην Εξεταστική ότι υπήρξε ανάμειξη ακόμα και του ίδιου του Κ. Καραμανλή στην υπόθεση, εμφανίζεται να ζητάει λεφτά από συνεργάτη επιχειρηματία, προκειμένου να σταματήσει η ενασχόλησή του με την υπόθεση.

Χτες στην Επιτροπή ο επιχειρηματίας Α. Πάπιστας (η εταιρεία του αγόρασε οικόπεδα της Μονής στη Θεσσαλονίκη) επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του DVD λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχει και άλλο τηλεοπτικό υλικό (13 λεπτών) που δείχνει τον Μ. Κουκοβίνο να παίρνει 15.000 ευρώ προκειμένου να σταματήσει να «ενοχλεί» για την υπόθεση. Η Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε το συγκεκριμένο υλικό και έτσι στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει η προβολή του.

Κατά τον Α. Πάπιστα, η Σ. Σωτηροπούλου και ο Μ. Κουκοβίνος συνεργάζονταν στενά και λειτουργούσαν ουσιαστικά ως εκβιαστές με πρόσχημα την υπεράσπιση των ακτημόνων της περιοχής Νέας Ραιδεστού στη Θεσσαλονίκη. Ο Μ. Κουκοβίνος «σε συνάντησή μας μου είπε ότι ή θα μου δώσετε τέσσερα οικόπεδα και 80.000 ευρώ ή θα σας δημιουργήσω πρόβλημα», κατέθεσε ο Α. Πάπιστας λέγοντας ότι εάν δεν υπήρχαν τα οικόπεδα τότε ήθελε «200.000 ευρώ».

Ο εν λόγω επιχειρηματίας ίδρυσε την εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ και το Φλεβάρη του 2007 αγόρασε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 64 οικόπεδα της Μονής Βατοπεδίου στην τιμή των 16.700.000 ευρώ. Ο Μ. Κουκοβίνος, συνέχισε, έμαθε για την αγορά αυτή και άρχισε να εκβιάζει ζητώντας οικόπεδα και ευρώ για να μη δημιουργήσει πρόβλημα. Σε ερώτημα γιατί δεν πήγε στον εισαγγελέα, είπε ότι δεν ήθελε να εμπλακεί το όνομά του στην υπόθεση, ενώ αναφερόμενος στο ζεύγος Κουκοβίνου - Σωτηροπούλου (τους χαρακτήρισε ως «ανεγκέφαλους») είπε ότι ο ένας γνώριζε τι έκανε ο άλλος, αφού εκτίμησε «είναι συνεργαζόμενοι σε αυτήν την απόφαση εκβιασμού» με πρόσχημα την υπεράσπιση των ακτημόνων κατοίκων της Νέας Ραιδεστού.

Μάλιστα είπε ότι σε DVD φαίνεται ότι ο κουμπάρος και συνεργάτης του Μ. Καραμπέρης δίνει 15.000 ευρώ στον Μ. Κουκοβίνο, «για να τον ξεφορτωθεί» όπως ανέφερε, ενώ σε άλλη ευκαιρία του έδωσε και άλλες 3.000 ευρώ. Το ποσό αυτό (15.000 ευρώ) ο Α. Πάπιστας το χρεώθηκε ο ίδιος, αφού στη συνέχεια το έδωσε στον κουμπάρο του.

Ενδεικτικό των μεθόδων που ακολουθήθηκαν για την αγοραπωλησία των οικοπέδων είναι και το ότι, παρόλο που ο Α. Πάπιστας αναφέρει ότι τα αγόρασε σε δημοπρασία, στη συνέχεια παραδέχεται ότι συνεργάστηκε με τον Γ. Κυρανίδη, που είναι νομικός σύμβουλος και διαχειριστής της Μονής Βατοπεδίου, ο οποίος και πρότεινε τη συγκεκριμένη αγορά. Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας του (ΑΝΘΕΜΙΑΣ) μετέχει ο Μ. Χατζηαλεξάνδρου, που είναι πληρεξούσιος της Μονής και ασχολήθηκε με τη διαχείριση των ακινήτων της. Ο τελευταίος καταθέτοντας στην Εξεταστική είπε ότι συνέπραξε στη σύνταξη των συμβολαίων και μπήκε στο ΔΣ της ΑΝΘΕΜΙΑΣ «για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Μονής».

Την ερχόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, και του στενού του συνεργάτη Αρσένιου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ