ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις

ΣΚΟΠΙΑ. -

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δόθηκαν χΤες στη δημοσιότητα, αλλά ασφαλώς η μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων δεν επιτρέπει την εξαγωγή ούτε καν μερικών συμπερασμάτων.

Κατά τα αποτελέσματα, σε 30 από τους 124 δήμους της ΠΓΔΜ, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζεται να καταγράφει τους 12, με 142.321 ψήφους, ο συνασπισμός του Εθνικιστικού VMRO και του Δημοκρατικού Κόμματος ακολουθεί κατά πόδας με 9 δήμους κι 122.354 ψήφους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρκείται σε 4 δήμους με 38.246 ψήφους, το (αλβανικό) κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας καταλαμβάνει 3 δήμους και τα υπόλοιπα κόμματα 2. Οι Φιλελεύθεροι, αν και συγκεντρώνουν 38.502 ψήφους, δεν εκλέγουν, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, κανένα δήμαρχο.

Οσον αφορά την ψηφοφορία για τα δημοτικά συμβούλια, το προβάδισμα της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίζεται πιο διευρυμένο, καθώς καταγράφει 212.314 ψήφους, υπερδιπλάσιους δηλαδή των 108.703 του συνασπισμού VMRO - Δημοκρατικού Κόμματος. Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι ακολουθούν με κάτι περισσότερο από 30 χιλιάδες ψήφους.

Οσον αφορά το Δήμο των Σκοπίων, κατά παράδοξο τρόπο προηγείται ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, ο επιχειρηματίας Λιούπτσο Νικολόφσκι - Φούφο.

Παρατυπίες

Οι περίπου 40 παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, οι οποίοι παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία, κατήγγειλαν "σοβαρές παραλείψεις" στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίες είχαν ως συνέπεια πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι δεν είχαν καταγραφεί σε αυτούς, ειδικά στις βόρειες περιοχές, να μην μπορέσουν να ψηφίσουν.

Πολλοί από εκείνους που δεν ήταν καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν Αλβανοί κατά την εθνικότητα. Στις περιοχές αυτές, άλλωστε, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων πολιτικών ομάδων, οι οποίες μάχονται για την "κηδεμονία" της αλβανικής μειονότητας.

Η άνοδος του VMRO

Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι συνολικά το εθνικιστικό VMRO πρόκειται να σημειώσει σοβαρή άνοδο, που θα του δώσει περισσότερη ισχύ από όση θα ανέμενε κανείς. Ως αιτία, οι ίδιες πηγές προβάλλουν την υψηλή ανεργία και την κακή κατάσταση της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στάσιμες συνομιλίες και σκάνδαλα

Στην Ιεριχώ διεξάγεται, από την Κυριακή, ο νέος γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα συγκρατημένοι και δήλωσαν ότι θεωρούν απίθανο οι συνομιλίες τους να καταλήξουν σε επίτευξη συμφωνίας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, σχολιάζοντας τη στασιμότητα των συνομιλιών, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιμένει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού το 80% της Χεβρώνας, με τη δικαιολογία της διαφύλαξης των Εβραίων εποίκων, πρόταση που ανατρέπει άρδην τα συμπεφωνημένα από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών λειτουργεί καταστροφικά για την ηρεμία ολόκληρης της περιοχής, δήλωσε σε συνεντεύξεις του στην ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" και στη γαλλική "Λε Φιγκαρό", ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ. Αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θεωρεί πιθανό έναν πόλεμο, ο Μουμπάρακ προειδοποιεί ότι η τροχοπέδη της Χεβρώνας θα πυροδοτήσει το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων και επιθέσεων, που οι Αραβες ηγέτες δε θα μπορούν να ελέγξουν και θα δοθεί με αυτόν τον τρόπο κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια του μίσους και του εξτρεμισμού. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Σεϊκ Χαμάντ μπιν Τζασέμ Αλ Τανί, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η χώρα του θα διακόψει κάθε διπλωματική και οικονομική σχέση με το Τελ Αβίβ, αν δεν επιτευχθεί άμεσα κάποια πρόοδος στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

Πολιτική αναστάτωση στο Ισραήλ

Ενταση έχει προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο, αλλά και στην κοινή γνώμη του Ισραήλ, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γιεντότ Αχρονότ", που υπογράφεται από έμπειρο συντάκτη της, σύμφωνα με το οποίο στενοί συνεργάτες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου (συμπεριλαμβανομένων και υπουργών) κατηγορούν τον Σιμόν Πέρες, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, για παροχή "συμβουλών" στον Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συντάκτης έχει στα χέρια του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι "άνθρωποι του Νετανιάχου" πιστεύουν ότι ο Σιμόν Πέρες συμβούλευσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να καθυστερήσει σκόπιμα την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα της Χεβρώνας, "επειδή ο Νετανιάχου δεν είναι αξιόπιστος και με την άσκηση πίεσης, πιθανώς να επιτύχει περισσότερες παραχωρήσεις εκ μέρους της ισραηλινής διπλωματίας".

Οργισμένος ο Πέρες, αλλά και πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, ζήτησαν από τον Νετανιάχου να κατονομάσει όσους διατύπωσαν τις απόψεις αυτές, ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος απείλησε με την υποβολή μηνύσεων και έκανε λόγο για ένα "σκάνδαλο πρωτοφανούς μεγέθους". Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει δηλώσεις και όταν ρωτήθηκε επίμονα από δημοσιογράφους δήλωσε απλώς "ότι το θέμα δεν αξίζει τον κόπο να σχολιαστεί".

ΖΑΪΡ
Οι εταιρίες όπλων συνέχιζαν τη δουλιά τους...

ΓΚΟΜΑ . -

Πάνω από μισό εκατομμύριο Ρουαντέζοι πρόσφυγες της φυλής των Χούτου πέρασαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σύνορα Ζαϊρ - Ρουάντα. Μέσα σ' αυτούς ήταν και κάποιοι ένοπλοι εξτρεμιστές της ίδιας φυλής, οι οποίοι, όμως, πάνω στη... βιασύνη τους ξέχασαν ένα φορτηγό - "θησαυρό", περίπου 28 χλμ. ανατολικά της πόλης Γκόμα, κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μουγκούνγκα! Το φορτηγό ήταν γεμάτο τραπεζικά έγγραφα και εμπορικές αποστολές που αποδείκνυαν - στους Βρετανούς δημοσιογράφους που το ανακάλυψαν - ότι μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα την άνοιξη του '94, μία μυστηριώδης βρετανική εταιρία εμπορίας όπλων, η "Μιλ - Τεκ Κορπορέισιον", εξακολουθούσε να προμηθεύει με όπλα και πολεμοφόδια τους υπεύθυνους της φοβερής σφαγής παρά την ισχύ σχετικού εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών!

Τα έγγραφα θεωρούνται από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως ακλόνητα στοιχεία για τις αγορές όπλων, πυροβόλων, χειροβομβίδων και άλλων πυρομαχικών αξίας 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση της Ρουάντα στο χρονικό διάστημα Απρίλη - Ιούλη του 1994. Προμηθευτής η εταιρία "Μιλ - Τεκ Κορπορέισιον", με έδρα το γνωστό "φορολογικό παράδεισο" Νησί Μαν (55 χλμ. των βορειοδυτικών ακτών της Αγγλίας) και την πόλη Χουβ του Ανατολικού Σάσεξ (80 χλμ. νότια του Λονδίνου).

Τα αεροπλάνα που παρέδωσαν τα όπλα απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο "Χίθροου" του Λονδίνου και ώσπου να φτάσουν στο Κιγκάλι έκαναν στάσεις στο Τελ Αβίβ, στο Κάιρο και τα Τίρανα. Τα μεταγωγικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν των βελγικών αερογραμμών "Σαμπένα", της γερμανικής "Λουφτχάνσα" και της ρωσικής "Αεροφλότ"...

"Ημασταν προμηθευτές του υπουργείου σας για πάνω από πέντε χρόνια και ήμασταν συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα των παραγγελιών σας", αναφέρεται σε μία επιστολή της εταιρίας "Μιλ - Τεκ" με την οποία διατυπώνονταν παράπονα στη ρουαντέζικη κυβέρνηση για την καθυστέρηση πληρωμής πολεμικού υλικού αξίας 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επιστολή έφερε ημερομηνία 10 Απρίλη 1994, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά το "μυστηριώδες" αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τις ζωές τους οι Πρόεδροι της Ρουάντα και του Μπουρούντι.

Το ακριβές περιεχόμενο του "θησαυρού" που κρυβόταν στο φορτηγό δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά δεν άργησε να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση Μέιτζορ και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Πορτίγιο, δήλωσε στο BBC ότι δεν ήξερε τίποτε για τις αποστολές όπλων και τις δραστηριότητες της "Μιλ - Τεκ", προσθέτοντας ότι δεν "είναι κατάλληλες οι εσπευσμένες κυβερνητικές αντιδράσεις" πάνω σ' ένα σοβαρό ζήτημα. Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος κατήγγειλε την κυβέρνηση Μέιτζορ για ανεπάρκεια, ζητώντας διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Μάχη για την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Αρχισε, χτες, κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την ανάδειξη νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς η θητεία του Αιγυπτίου Μπούτρος Γκάλι εκπνέει με το τέλος του τρέχοντος έτους. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η Μαντλίν Ολμπράιτ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει σταθερή στην άποψή της για απομάκρυνση του Γκάλι από την ηγεσία του ΟΗΕ και, μάλιστα, είναι αποφασισμένη να ασκήσει και βέτο προκειμένου να το πετύχει. Το αμερικανικό Κογκρέσο φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από την "απροθυμία του Γκάλι να προχωρήσει σε ριζικές θεσμικές αλλαγές στους κόλπους του ΟΗΕ" και "απειλεί να μην εγκρίνει ποτέ τη χρηματοδότηση που είναι αναγκαία για να καλυφθούν τα χρέη των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, που βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση". Βέβαια, δε λείπουν οι εκτιμήσεις εκείνες που φέρουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει τον Γκάλι ως αποδιοπομπαίο τράγο για τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινή γνώμη η αποστολή και η δράση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρουάντα, στη Βοσνία, στη Σομαλία.

Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται απομονωμένη στην προσπάθειά της, καθώς τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) φαίνονται διατεθειμένα να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Γκάλι, που πρόκειται να κατατεθεί από την Αίγυπτο, την Μποτσουάνα, τη Γουινέα Μπισάου. Εξίσου θετικά πρόσκεινται στην υποψηφιότητα Γκάλι και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΒΟΣΝΙΑ
ΝΑΤΟικοί αντικαθιστούν ΝΑΤΟικούς...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη των περίπου 60.000 στρατιωτών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, γνωστή ως IFOR, θα ολοκληρώσει τη θητεία της στις 20 Δεκέμβρη για να αντικατασταθεί από άλλα πολυεθνικά στρατεύματα, δύναμης 31.000 στρατιωτών, που θα αποκαλούνται "Δυνάμεις Σταθεροποίησης" (SFOR). Αυτό αποφάσισε χτες το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα θα εξετάσει την ακριβή διάρκεια παραμονής της νέας ΝΑΤΟικής δύναμης στη Βοσνία.

ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η συμμετοχή των Αμερικανών στα νέα ΝΑΤΟκά στρατεύματα στη Βοσνία θα φτάνει τους 8.500 άνδρες, ενώ ενδεχομένως αυτή η αποστολή να έχει διάρκεια "ζωής" τους 18 μήνες.

Λίγες οι στιγμές της ανάπαυσης για τους πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο δρόμο της επιστροφής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ