Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στάσιμες συνομιλίες και σκάνδαλα

Στην Ιεριχώ διεξάγεται, από την Κυριακή, ο νέος γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα συγκρατημένοι και δήλωσαν ότι θεωρούν απίθανο οι συνομιλίες τους να καταλήξουν σε επίτευξη συμφωνίας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, σχολιάζοντας τη στασιμότητα των συνομιλιών, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιμένει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού το 80% της Χεβρώνας, με τη δικαιολογία της διαφύλαξης των Εβραίων εποίκων, πρόταση που ανατρέπει άρδην τα συμπεφωνημένα από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών λειτουργεί καταστροφικά για την ηρεμία ολόκληρης της περιοχής, δήλωσε σε συνεντεύξεις του στην ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" και στη γαλλική "Λε Φιγκαρό", ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ. Αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θεωρεί πιθανό έναν πόλεμο, ο Μουμπάρακ προειδοποιεί ότι η τροχοπέδη της Χεβρώνας θα πυροδοτήσει το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων και επιθέσεων, που οι Αραβες ηγέτες δε θα μπορούν να ελέγξουν και θα δοθεί με αυτόν τον τρόπο κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια του μίσους και του εξτρεμισμού. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Σεϊκ Χαμάντ μπιν Τζασέμ Αλ Τανί, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η χώρα του θα διακόψει κάθε διπλωματική και οικονομική σχέση με το Τελ Αβίβ, αν δεν επιτευχθεί άμεσα κάποια πρόοδος στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

Πολιτική αναστάτωση στο Ισραήλ

Ενταση έχει προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο, αλλά και στην κοινή γνώμη του Ισραήλ, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γιεντότ Αχρονότ", που υπογράφεται από έμπειρο συντάκτη της, σύμφωνα με το οποίο στενοί συνεργάτες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου (συμπεριλαμβανομένων και υπουργών) κατηγορούν τον Σιμόν Πέρες, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, για παροχή "συμβουλών" στον Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συντάκτης έχει στα χέρια του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι "άνθρωποι του Νετανιάχου" πιστεύουν ότι ο Σιμόν Πέρες συμβούλευσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να καθυστερήσει σκόπιμα την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα της Χεβρώνας, "επειδή ο Νετανιάχου δεν είναι αξιόπιστος και με την άσκηση πίεσης, πιθανώς να επιτύχει περισσότερες παραχωρήσεις εκ μέρους της ισραηλινής διπλωματίας".

Οργισμένος ο Πέρες, αλλά και πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, ζήτησαν από τον Νετανιάχου να κατονομάσει όσους διατύπωσαν τις απόψεις αυτές, ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος απείλησε με την υποβολή μηνύσεων και έκανε λόγο για ένα "σκάνδαλο πρωτοφανούς μεγέθους". Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει δηλώσεις και όταν ρωτήθηκε επίμονα από δημοσιογράφους δήλωσε απλώς "ότι το θέμα δεν αξίζει τον κόπο να σχολιαστεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ