ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Με νέα ορμή στους ταξικούς αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών
  • Στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας οι ταξικές δυνάμεις
  • Σε κοινό ψηφοδέλτιο η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ

Από τις εργασίες του συνεδρίου
Από τις εργασίες του συνεδρίου
Με τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας να παραμένουν στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Σύνθημα του Συνεδρίου, που ξεκίνησε τις εργασίες του το Σάββατο, ήταν: «Η διατροφή του λαού είναι κοινωνικό αγαθό και όχι καπιταλιστικό κέρδος - Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά». Στο συνέδριο συμμετείχαν 107 αντιπρόσωποι απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Από την εισήγηση και τις ομιλίες των αντιπροσώπων ήρθαν στην επιφάνεια τα κρίσιμα προβλήματα των εργατών του κλάδου. Ταυτόχρονα, όμως, αναδείχθηκε και η πλήρης σύμπλευση των δυνάμεων της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ), της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που «κατέβηκαν» σε ενιαίο αντι-ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο, συνεχίζοντας μια τακτική που ξεκίνησε το 2004. Οι τρεις παρατάξεις δημιούργησαν ενιαίο, αντι-ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο, στο οποίο εκπροσωπούνται εξίσου.

Στη νέα διοίκηση η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) κατέλαβε τις 12 από τις 15 έδρες και τις άλλες 3 το κοινό ψηφοδέλτιο ΑΠ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Η δράση των εργατών στον κλάδο

Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας Κώστας Λιαπάτης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την κατάσταση στον κλάδο, όπου παρατηρείται σταδιακή συγκέντρωση της παραγωγής, καθώς έχουν ήδη διαμορφωθεί έξι μονοπωλιακοί όμιλοι, που κυριαρχούν. Ταυτόχρονα, εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα. Απολύσεις, απλήρωτη εργασία, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, εκ περιτροπής εργασία, αναθέσεις σε εργολάβους, ενοικιαζόμενοι και εποχιακοί εργάτες και μειώσεις μισθών, βρίσκονται σε «πρώτο πλάνο». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε: «Θέλουμε από τα σωματεία να εκπληρώνουν το ρόλο τους. Με τη δουλειά τους να βοηθούν για την ενότητα των εργαζομένων απέναντι στο κεφάλαιο και το κράτος τους και την ΕΕ. Να δυναμώνει η μάχη και να προκαλεί πλήγματα απέναντι στο δήθεν ρεαλισμό και τη συμβιβαστική λογική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Για τα ζητήματα της διατροφής, επισημάνθηκε: «Η Ομοσπονδία μάς έλεγε χρόνια πριν ότι η διατροφή είναι κοινωνικό αγαθό και όχι κέρδος για τις βιομηχανίες. Αυτό τελικά φάνηκε σωστό, όταν άρχισαν τα διατροφικά σκάνδαλα στην Αγγλία με τις αγελάδες, στην Ιταλία με τα λάδια, στη Γερμανία με τις διοξίνες, με τα κοτόπουλα και τα γιαούρτια στην Ελλάδα και πόσα δεν έχουν γίνει γνωστά». Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία κατέληξε στην εξής πρόταση: «Η Ομοσπονδία μας ενταγμένη στο ΠΑΜΕ προτείνει τη συγκρότηση ενός μετώπου εργατών - αγροτών - μικρομεσαίων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης τη δημιουργία μιας συμμαχίας για καλύτερη και φθηνότερη ποιότητα τροφίμων για το λαό της χώρας μας».

Πλούσια συζήτηση

Μέσα από τις 32 ομιλίες - των διήμερων εργασιών του Συνεδρίου - ήρθαν στην επιφάνεια οι καθημερινές μάχες που αναπτύσσονται, αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν για την οργάνωση των εργατών στον κλάδο.

Για παράδειγμα στα Ιωάννινα, οι εργάτες του κλάδου πήραν πρωτοβουλία κοινής δράσης με τους αγρότες της περιοχής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Σημαντική εμπειρία ήρθε από την Εύβοια για τον τρόπο που στήθηκε - παρά την εργοδοτική τρομοκρατία - επιχειρησιακό σωματείο σε κτηνοτροφική μονάδα. Από τη Λάρισα, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΟΛΥΜΠΟΣ ενάντια στη σύσταση της Ενωσης Προσώπων, αλλά και την εργοδοτική επιθετικότητα σε μια σειρά μονάδες (π.χ. ΕΛΒΑΚ). Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση μιας συνέδρου από την Αττική, η οποία σημείωσε: «Είναι δυνατόν ο κόσμος να πεινάει και στα εργοστάσια να μας λένε ότι δεν έχει δουλειά;». Στη ΦΑΓΕ, γράφτηκαν 46 νέοι εργαζόμενοι στο Σωματείο, ενώ δόθηκε πάλη ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, που πήγε να εφαρμόσει η εταιρεία στο εργοστάσιο στο Αμύνταιο.

Ενότητα για ποιον

Επιβεβαιώνοντας ότι η παράταξή του υπονομεύει την ταξική ενότητα των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ επιτέθηκε κατά της δημιουργίας κλαδικών συνδικάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε, όποιος εργάτης, που ανήκει στο σωματείο του οποίου είναι πρόεδρος, γραφτεί και στο κλαδικό, τότε θα τον διαγράψει από το επιχειρησιακό.

Ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» - από την πλευρά του - μίλησε για ... διάσπαση των εργαζομένων επειδή γίνονται συγκεντρώσεις «σε τρεις πλατείες».

Αναδεικνύοντας ποια ενότητα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, ο πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας Κ. Λιαπάτης, τόνισε στο κλείσιμο των εργασιών: «Το θέμα είναι ενότητα για ποιον. Εμείς, σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, καλούμε τους εργαζόμενους σε ενότητα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και όχι για να τα περιορίσουμε».

Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ο Μανουέλ Μοντέρο, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, και ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Γιάννης Νιβορλής και ο Γιώργος Γκικόπουλος εκ μέρους της ΠΑΣΥ. Τέλος, εγκρίθηκαν ψηφίσματα για τους αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολοκληρώθηκε το 33ο Συνέδριο

Η ανάγκη να ενισχυθούν αποφασιστικά οι ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ, ενταγμένες στο ΠΑΜΕ, για να γίνει επιτέλους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ταξικό μετερίζι για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων του Πειραιά, αναδείχθηκε από τα όσα διαδραματίστηκαν και το περασμένο Σάββατο, δεύτερη μέρα των εργασιών του 33ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου.

Οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, επειδή η πλειοψηφία των συνέδρων καταψήφισε την κοινή τους πρόταση, να νομιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί με νόθες διαδικασίες, αποχώρησαν από το συνέδριο. Εδειξαν ότι αποστολή τους είναι η αλλοίωση συσχετισμών για να γίνει το ΕΚΠ προπύργιο του κοινωνικού εταιρισμού και συμβιβασμού με την αντιλαϊκή πολιτική.

Από την παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», στις εργασίες του Σαββάτου συμμετείχε μία μικρή ομάδα αντιπροσώπων μετρημένη στα δάχτυλα. Το λόγο πήρε μόνο ο επικεφαλής της, Αν. Νταλακογιώργος και αυτό για να επιτεθεί στις ταξικές δυνάμεις. «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ -είπε- που έχουν και την πρώτη ευθύνη στη διοίκηση του ΕΚΠ κινήθηκαν και εδώ στη λογική προώθησης της κομματικής γραμμής (....) αρνήθηκαν πεισματικά την οργάνωση κοινών αγώνων». Αφού συνέχισε σημειώνοντας πως «η αποδιοργάνωση και αποδυνάμωση του ΕΚΠ έγινε πλήρως αποδεχτή από τις άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ» μοίρασε ανέξοδες προσκλήσεις για ταξικά σωματεία και ριζικό αναπροσανατολισμό της δράσης των συνδικάτων.

Την υποκρισία και τον αληθινό ρόλο της ΑΠ αποκάλυψαν μια σειρά συνδικαλιστές. Ενδεικτικά από τη Δ. Παπασαράντου από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, αλλά και από τη Μ. Ζαχαρία από τον ΠΑΣΕΝΤ (Σύνδεσμος Εργαζομένων Ναυτιλίας και Τουρισμού με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρθηκε: «Ζητάνε και τα ρέστα» και μιλάνε για ενότητα αυτοί που «στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δηλαδή η ΑΠ, υπέγραψαν ΣΣΕ με μειώσεις κατά 15% των μισθών», «στον ΠΑΣΕΝΤ υπέγραψαν μείωση μισθών ως και 100 ευρώ για τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, ενώ δεν έχει βγει ούτε καταγγελία για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στις ναυτιλιακές εταιρείες». Επισημάνθηκε ότι ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα λιμάνια (Ενωση Λιμενεργατών, ΟΜΥΛΕ), αρνούνται ακόμα και να συνεδριάσουν οι διοικήσεις για συστράτευση με τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια και συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο Ν. Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚΠ, εκλεγμένος με τις δυνάμεις της ΔΕΣΚ, κλείνοντας τη συνέλευση, τόνισε ότι με τις παρεμβάσεις της ΔΕΣΚ που ήταν πρώτη δύναμη, όμως όχι πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΠ, ο απολογισμός του Εργατικού Κέντρου για πρώτη φορά έχει να δείξει και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας πόσο καθοριστικός ήταν ο ρόλος της ΔΕΣΚ, του ΠΑΜΕ στη ναυτεργατική απεργία. Κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη ΔΕΣΚ, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης των αγώνων στα χέρια τους. «Να βγούμε στην αντεπίθεση, να δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Με τα ταξικά συνδικάτα, την κοινωνική συμμαχία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ και τις λαϊκές επιτροπές, με αισιοδοξία και ευθύνη να μεταφέρουμε το μήνυμα του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά».

Από την Κυριακή 24 Φλεβάρη και ως την Τρίτη 26 Φλεβάρη θα γίνουν ψηφοφορίες για την εκλογή της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ