ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες λαϊκές διαμαρτυρίες για την εκτέλεση 18χρονου από αστυνομικό

Από τις διαμαρτυρίες στο Μισούρι για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού
Από τις διαμαρτυρίες στο Μισούρι για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ούτε οι υποκριτικές «πυροσβεστικές» εκκλήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για «σύνεση» και «ηρεμία» αλλά ούτε και ο διορισμός του Ρον Τζόνσον, ντόπιου Αφροαμερικανού, ως επικεφαλής των πολιτειακών αστυνομικών δυνάμεων που ανέλαβαν από τα μέσα της περασμένης βδομάδας την αστυνόμευση στο προάστιο Φέργκιουσον του Μισούρι κατάφεραν να σταματήσουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η οποία παραμένει σε αναβρασμό 10 μέρες μετά τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού άοπλου νεαρού Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

Η προσπάθεια της τοπικής αστυνομίας στο Σεντ Λιούις του Μισούρι, όπου ανήκει το προάστιο Φέργκιουσον, να στοχοποιήσει, μετά θάνατον, τον αδικοσκοτωμένο νεαρό δημιουργώντας υπόνοιες με ένα αμφιλεγόμενο βίντεο πως ήταν ύποπτος κλοπής μερικών πακέτων πούρων, παρατείνει τις αντιδράσεις και τροφοδοτεί τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας. Οχι μόνο για τον άδικο χαμό ενός ακόμη νέου από ρατσιστικά κίνητρα, αλλά και για τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, που δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όπλα και τοξικά αέρια που έχουν απαγορευτεί για χρήση σε πεδία συρράξεων και την ασύδοτη αστυνομική βία που συχνά τροφοδοτείται από ρατσιστικά κίνητρα, όπως συνέβη στην τοπική κοινωνία του Φέργκιουσον, η οποία μαστίζεται (όπως πολλές άλλες) από ταξικές ανισότητες, φτώχεια και διακρίσεις διαφόρων ειδών.

Στο Φέργκιουσον συνεχίστηκαν χτες, για τρίτο βράδυ, η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης και οι «προληπτικές» ρίψεις δακρυγόνων σε κεντρικούς δρόμους από την πλευρά των αστυνομικών, σε μία προσπάθεια να αποθαρρυνθούν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φέργκιουσον, σημειώθηκαν πυροβολισμοί τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, λίγο μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μερικών εκατοντάδων νεαρών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ατόμων. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό καταγγέλλοντας την αστυνομική βία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Πολλοί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ένδειξη ότι παραδίδονται, όπως και ο αδικοσκοτωμένος Μάικλ Μπράουν λίγα δευτερόλεπτα πριν τη δολοφονία του.

Πλήρως αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δόθηκαν χτες κατά τη συνέντευξη του δικηγόρου και του ιατροδικαστή της οικογένειας του θύματος. Ο νεαρός χτυπήθηκε 4 φορές στο δεξί χέρι και 2 στο κεφάλι, δηλαδή εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον αστυνομικό δολοφόνο και ρατσιστή.

Και η Εθνοφρουρά στους δρόμους...

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής ο κυβερνήτης του Μισούρι, Τζέι Νίξον, διέταξε χτες την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Σεντ Λούις του Μισούρι για να βοηθήσει τάχα «στην αποκατάσταση της τάξης και της ειρήνης σε αυτήν την κοινότητα».

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, αναγκάστηκε να διατάξει διενέργεια νέας νεκροψίας από ανεξάρτητο ομοσπονδιακό ιατροδικαστή μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που κατέδειξε το αποτέλεσμα της νεκροψίας που διενεργήθηκε με αίτημα της οικογένειας του θύματος.

Το βαρύ κλίμα τροφοδοτήθηκε εκ νέου και από την προχτεσινή αισχρή ανακοίνωση παραρτήματος της ρατσιστικής φασιστικής οργάνωσης «Κου Κλουξ Κλαν» στη Νότια Καρολίνα, που συνεχάρη τον «λευκό ήρωα αστυνομικό» Ντάρεν Γουίλσον για την οικτρή δολοφονία «μαύρου αλήτη», προτρέποντας τα μέλη της να συμμετάσχουν σε έρανο για οικονομική ενίσχυση του φονιά!

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχία από τη συνέχιση της επιδημίας και της άγνοιας...

«Αρπαγή» μερικών δεκάδων ασθενών με «Εμπολα» από εισβολή εκατοντάδων σε κέντρο υγειονομικής απομόνωσης στην πρωτεύουσα της Λιβερίας

Στη Λιβερία η προσπάθεια των λιγοστών υγειονομικών συνεργείων συνεχίζεται για τον περιορισμό της επιδημίας
Στη Λιβερία η προσπάθεια των λιγοστών υγειονομικών συνεργείων συνεχίζεται για τον περιορισμό της επιδημίας
ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Σε προσωρινή αναστολή της απέλασης οικονομικών μεταναστών από τη Νιγηρία που πλήττεται, όπως και άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής από τον ιό «Εμπολα» αναγκάστηκε χτες να προχωρήσει η υπηρεσία «προστασίας» των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «Φρόντεξ». Παράλληλα,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε χτες ως απαραίτητους τους ελέγχους ταξιδιωτών, που προέρχονται από τις πληγείσες χώρες, σε λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να συρρικνωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του επικίνδυνου ιού που προκαλεί το θάνατο στο 90% των ασθενών...

Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούνται μετά και από τις έντονες ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη μετάδοση της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» που προκάλεσε το περασμένο Σάββατο η εισβολή εκατοντάδων ατόμων στην παραγκούπολη Γουέστ Πόιντ που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη της λιβερινής πρωτεύουσας, Μονρόβια, (και μία από τις αθλιότερες στον κόσμο...), σε κέντρο υγειονομικής απομόνωσης ασθενών.

Οι εισβολείς επιτέθηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και πήραν διά της βίας τους περίπου 30 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε καθεστώς καραντίνας, αφαιρώντας από το κέντρο μολυσμένα από τον ιό κλινοσκεπάσματα, στρώματα αλλά και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Ως χτες βράδυ αγνοούνταν η τύχη τουλάχιστον 17 εκ των μολυσμένων με τον επικίνδυνο ιό, ασθενών.

Η εισβολή των εκατοντάδων κατοίκων του Γουέστ Πόιντ στο κέντρο απομόνωσης «Εμπολα» στη Μονρόβια αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης στις υγειονομικές αρχές και πληροφόρησης στις πληγείσες από τον ιό χώρες της δυτικής Αφρικής που εκτός των άλλων πάσχουν από μεγάλη φτώχεια και σοβαρότατες ελλείψεις σε βασικές υποδομές Υγείας.

Η λιβεριανή εφημερίδα« Front Page Africa» σημείωνε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι η εισβολή των εκατοντάδων ατόμων ήταν τόσο μαζική που δεν ερήμωσε μόνον το κέντρο υγειονομικής απομόνωσης αλλά και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Η ίδια πηγή σημείωσε πως εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στο κέντρο διαμαρτυρόμενα για τις κακές συνθήκες στα κέντρα απομόνωσης όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον «Εμπολα». Αλλο μέρος του πλήθους πίστευε πως ο «Εμπολα» δεν υπάρχει και πως είναι εφεύρημα των Δυτικών για να «κλέψουν πτώματα, να μολύνουν και να πειραματιστούν με ανθρώπους».

Το ίδιο 24ωρο, η εφημερίδα «Ντέιλι Ομπζέρβερ» κατέγραφε τις έντονες επικρίσεις Λιβεριανών πολιτών προς την κυβέρνηση, την οποία καταγγέλλουν για ανεπαρκείς υπηρεσίες στους ασθενείς του «Εμπολα», όπως περίθαλψη, τροφή και ασφαλή ταφή σε περίπτωση θανάτου.

Χρήση πυρός από το στρατό

Η έκρυθμη κατάσταση έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση της Λιβερίας, να διατάξει το στρατό να πυροβολεί οποιονδήποτε αποπειράται να περάσει παράνομα τα σύνορα με τη γειτονική Σιέρα Λεόνε, τα οποία έχουν σφραγιστεί για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Η διαταγή αυτή εκδόθηκε καθώς αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη φύλαξη των συνόρων αναφέρουν ότι πολίτες της Σιέρα Λεόνε συνεχίζουν να περνούν τα «πορώδη» σύνορα των δύο χωρών παράνομα.

Τέλος, η Κένυα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει από σήμερα απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε όσους ταξιδιώτες προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού «Εμπολα», δηλαδή, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα Ισημερινού και ότι η αεροπορική της εταιρεία σταματά τις πτήσεις σε αυτούς τους προορισμούς.

ΛΙΒΥΗ
Επιδρομές στην Τρίπολη από δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ανέλαβαν χτες την ευθύνη για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πολιτοφυλακών ενόπλων από τη Μιζουράτα που πολεμούν ένοπλη ομάδα από το Ζιντάν με στόχο τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη.

Ο Σάκερ αλ Τζουρούσι, που δήλωσε «διοικητής αεράμυνας» του ε.α. στρατηγού Χαφτάρ υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε θέσεις ενόπλων της Μιζουράτα έγιναν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αξιοπρέπεια» που αποσκοπεί στον εκτοπισμό ακραίων ισλαμιστών σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Νωρίτερα το πρωί, είχαν προηγηθεί ρουκέτες που είχαν στόχο θέσεις ένοπλων ισλαμιστών στην Τρίπολη και είχαν εκτοξευτεί από την αεροπορική βάση της Γουϊτίγια με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων.

Παράλληλα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ματαίωση όλων των πτήσεων προς τη Λιβύη μετά το «κλείσιμο» του εναέριου χώρου της Λιβύης από τις αρμόδιες αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ