Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχία από τη συνέχιση της επιδημίας και της άγνοιας...

«Αρπαγή» μερικών δεκάδων ασθενών με «Εμπολα» από εισβολή εκατοντάδων σε κέντρο υγειονομικής απομόνωσης στην πρωτεύουσα της Λιβερίας

Στη Λιβερία η προσπάθεια των λιγοστών υγειονομικών συνεργείων συνεχίζεται για τον περιορισμό της επιδημίας
Στη Λιβερία η προσπάθεια των λιγοστών υγειονομικών συνεργείων συνεχίζεται για τον περιορισμό της επιδημίας
ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Σε προσωρινή αναστολή της απέλασης οικονομικών μεταναστών από τη Νιγηρία που πλήττεται, όπως και άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής από τον ιό «Εμπολα» αναγκάστηκε χτες να προχωρήσει η υπηρεσία «προστασίας» των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «Φρόντεξ». Παράλληλα,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε χτες ως απαραίτητους τους ελέγχους ταξιδιωτών, που προέρχονται από τις πληγείσες χώρες, σε λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να συρρικνωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του επικίνδυνου ιού που προκαλεί το θάνατο στο 90% των ασθενών...

Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούνται μετά και από τις έντονες ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη μετάδοση της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» που προκάλεσε το περασμένο Σάββατο η εισβολή εκατοντάδων ατόμων στην παραγκούπολη Γουέστ Πόιντ που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη της λιβερινής πρωτεύουσας, Μονρόβια, (και μία από τις αθλιότερες στον κόσμο...), σε κέντρο υγειονομικής απομόνωσης ασθενών.

Οι εισβολείς επιτέθηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και πήραν διά της βίας τους περίπου 30 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε καθεστώς καραντίνας, αφαιρώντας από το κέντρο μολυσμένα από τον ιό κλινοσκεπάσματα, στρώματα αλλά και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Ως χτες βράδυ αγνοούνταν η τύχη τουλάχιστον 17 εκ των μολυσμένων με τον επικίνδυνο ιό, ασθενών.

Η εισβολή των εκατοντάδων κατοίκων του Γουέστ Πόιντ στο κέντρο απομόνωσης «Εμπολα» στη Μονρόβια αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης στις υγειονομικές αρχές και πληροφόρησης στις πληγείσες από τον ιό χώρες της δυτικής Αφρικής που εκτός των άλλων πάσχουν από μεγάλη φτώχεια και σοβαρότατες ελλείψεις σε βασικές υποδομές Υγείας.

Η λιβεριανή εφημερίδα« Front Page Africa» σημείωνε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι η εισβολή των εκατοντάδων ατόμων ήταν τόσο μαζική που δεν ερήμωσε μόνον το κέντρο υγειονομικής απομόνωσης αλλά και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Η ίδια πηγή σημείωσε πως εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στο κέντρο διαμαρτυρόμενα για τις κακές συνθήκες στα κέντρα απομόνωσης όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον «Εμπολα». Αλλο μέρος του πλήθους πίστευε πως ο «Εμπολα» δεν υπάρχει και πως είναι εφεύρημα των Δυτικών για να «κλέψουν πτώματα, να μολύνουν και να πειραματιστούν με ανθρώπους».

Το ίδιο 24ωρο, η εφημερίδα «Ντέιλι Ομπζέρβερ» κατέγραφε τις έντονες επικρίσεις Λιβεριανών πολιτών προς την κυβέρνηση, την οποία καταγγέλλουν για ανεπαρκείς υπηρεσίες στους ασθενείς του «Εμπολα», όπως περίθαλψη, τροφή και ασφαλή ταφή σε περίπτωση θανάτου.

Χρήση πυρός από το στρατό

Η έκρυθμη κατάσταση έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση της Λιβερίας, να διατάξει το στρατό να πυροβολεί οποιονδήποτε αποπειράται να περάσει παράνομα τα σύνορα με τη γειτονική Σιέρα Λεόνε, τα οποία έχουν σφραγιστεί για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Η διαταγή αυτή εκδόθηκε καθώς αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη φύλαξη των συνόρων αναφέρουν ότι πολίτες της Σιέρα Λεόνε συνεχίζουν να περνούν τα «πορώδη» σύνορα των δύο χωρών παράνομα.

Τέλος, η Κένυα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει από σήμερα απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε όσους ταξιδιώτες προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού «Εμπολα», δηλαδή, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα Ισημερινού και ότι η αεροπορική της εταιρεία σταματά τις πτήσεις σε αυτούς τους προορισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρούσμα στη Βρετανία (2014-12-31 00:00:00.0)
Και πείνα προκαλεί ο «Εμπολα» στη Σιέρα Λεόνε... (2014-11-06 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις για «μακρά μάχη» ενάντια στον ιό (2014-10-10 00:00:00.0)
Στη Δυτική Αφρική 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες (2014-10-01 00:00:00.0)
Επικρίσεις για τις αναποτελεσματικές προσπάθειες (2014-08-28 00:00:00.0)
Αναβρασμός στη Λιβερία από τα μέτρα καραντίνας... (2014-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ