ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Κοινός υποψήφιος

Ο Β. Ανπίλοφ στο συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας" πρότεινε έναν ενιαίο συνασπισμό των αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων, με υποψήφιο από το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Τη δημιουργία ενιαίου συνασπισμού για τις προεδρικές εκλογές μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και με άλλες αριστερές και πατριωτικές οργανώσεις, πρότεινε ο Βίκτορ Ανπίλοφ στο Συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας", που πραγματοποιήθηκε στις 28 του Γενάρη στη Μόσχα, στο μέγαρο πολιτισμού "Ρόντινα". Οι 280 αντιπρόσωποι από 50 περιοχές της χώρας εξέτασαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των βουλευτικών εκλογών για την Κρατική Δούμα και την τακτική της "Εργαζόμενης Ρωσίας", ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Παρουσιάζοντας την εισήγηση, ο Ανπίλοφ είπε τη φράση, που αργότερα επανέλαβαν πολλές φορές όλα τα κανάλια της τηλεόρασης: "Αν κατ' αρχήν συμφωνούμε ότι ο υποψήφιος πρέπει να είναι ένας, ας το πούμε τίμια, ότι αυτός ο υποψήφιος πρέπει να είναι υποψήφιος από το ΚΚΡΟ".

Εξυπακούεται ότι η δήλωση αυτή του προέδρου της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας προκάλεσε στο συνέδριο έντονες συζητήσεις. Οι αντιπρόσωποι υπενθύμισαν τις σοβαρές ιδεολογικές διαφορές με τους ηγέτες του ΚΚΡΟ, τη φανερή ολίσθησή τους προς τη σοσιαλδημοκρατία, ότι στις βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα, εξαιτίας ακριβώς της ηγεσίας του ΚΚΡΟ, δε στάθηκε δυνατή η δημιουργία ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού αριστερού - πατριωτικού συνασπισμού.

Το Συνέδριο χαιρέτισε το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ, ο οποίος εκτίμησε ιδιαίτερα τη δράση της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και τα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση". Αυτή η αλλαγή στάσης των ηγετών του ΚΚΡΟ απέναντι σ' αυτό το μαζικό λαϊκό αντιπολιτευτικό κίνημα είναι, προφανώς, αποτέλεσμα νηφάλιας ανάλυσης της κατάστασης και συνειδητοποίησης του γεγονότος ότι μόνο του ακόμα κι ένα πολύ μεγάλο κόμμα δεν μπορεί να νικήσει στις προεδρικές εκλογές. Το ΚΚΡΟ πρέπει να επιδιώξει τη συμμαχία και μάλιστα και με κείνους που, πρόσφατα ακόμα, οι ηγέτες του αποκαλούσαν αφ' υψηλού "τρωγλοδύτες" κομμουνιστές. Ο Ζόρκαλτσεφ παραδέχτηκε ότι στις εκλογές υπήρχαν μεγάλες απώλειες των αριστερών δυνάμεων. Για να νικήσουν στις προεδρικές εκλογές, οι αριστερές δυνάμεις "πρέπει να ξεπεράσουν το 40% των ψήφων, αλλά κανένα κόμμα δε θα μπορέσει μόνο του να συγκεντρώσει τόσες ψήφους. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο". Κάλεσε να αφεθούν κατά μέρους οι διαφωνίες και να ενωθούν.

Τη γραμμή της ενότητας και συμμετοχής στις εκλογές με έναν υποψήφιο υποστήριξαν οι ηγέτες κομμάτων και κινημάτων, που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου: Α. Κριουτσκόφ (Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας), Β. Στράντιμοφ (Ενωμένο Μέτωπο των Εργαζομένων), Α. Πριγκάριν (Οργάνωση Ρωσίας του ΚΚΣΕ), Β. Τιούλκιν (ΚΕΚΡ), Σ. Τέρεχοφ (Ενωση Αξιωματικών), Γ. Μαρτίνοφ (Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών), Β. Διάτσενκο (Συνδικάτο "Ζαστσίτα"), Ο. Σένιν (Ενωση Κομμουνιστικών Κόμματων - ΚΚΣΕ).

Η τακτική της "Εργαζόμενης Ρωσίας" θα καθοριστεί με βάση το πρόγραμμα ειρηνικού περάσματος της εξουσίας στα χέρια των εργαζομένων που υιοθέτησε το Συνέδριο και βασίζεται σε 5 αρχές: Ακύρωση των συμφωνιών του Μπελοβέζσκ και έναρξη της εθελοντικής ανασύστασης της ΕΣΣΔ, αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας ως εξουσίας των εργαζομένων, αρχίζοντας από την εργασιακή κολεκτίβα μέχρι το Συνέδριο των Σοβιέτ, επιστροφή της περιουσίας στο λαό, αναγνώριση της ιδιωτικοποίησης ως παράνομης, κρατική ρύθμιση της οικονομίας με βάση επιστημονικά σχέδια ανεξάρτητης ανάπτυξης της Ρωσίας, κατάργηση των θέσεων προέδρων, δημάρχων, νομαρχών, κυβερνητών σε όλη τη χώρα.

Το συνέδριο υποστήριξε την πρόταση της Ομάδας Πρωτοβουλίας της πόλης Μπαλάκοβο για την υποψηφιότητα του Ανπίλοφ, όπως αναφέρθηκε, "για να διεξαχθούν συνομιλίες με το ΚΚΡΟ μεταξύ ίσων". Ωστόσο, πρόκειται, στην ουσία, για υποχώρηση από την απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα και είχε αποφασίσει να πάνε το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ μαζί στις εκλογές και να μην προτείνει το ΚΕΚΡ δικό του υποψήφιο. Αποφασίστηκε, επίσης, να διεξαχθεί στις 24 Φλεβάρη σύσκεψη των ηγετών των αριστερών κομμάτων και κοινωνικοπολιτικών κινημάτων, με θέμα τις κοινές ενέργειες ενόψει των προεδρικών εκλογών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τελευταίες προσπάθειες Τσιλέρ

Παράταση μιας βδομάδας στην αρχηγό του Ορθού Δρόμου

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Τανσού Τσιλέρ κάλεσε για άλλη μια φορά τον κυριότερο πολιτικό της αντίπαλο, Μεσούτ Γιλμάζ, να αφήσει κατά μέρος τις επιφυλάξεις του και να συμπράξει στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο λόγος που προέτεινε η Τσιλέρ προς τον Γιλμάζ είναι το (παλιό, καλό) επιχείρημα τής μη ανόδου των ισλαμιστών του Ερμπακάν στην εξουσία. "Η συμμαχία", πρόσθεσε η αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρόμου, "μπορεί να πάρει πολλές μορφές".

Πάντως, ο αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, δε δείχνει διατεθειμένος να ενδώσει στην πρόταση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού της Τουρκίας, καθώς δε συμφωνεί καθόλου με την ιδέα της επανόδου της στον πρωθυπουργικό θώκο.

Από την πλευρά του, ο Νετσμεντίν Ερμπακάν δηλώνει βέβαιος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα χωρίς δική του συμμετοχή. Και εκτιμά ότι η προσπάθεια της Τανσού Τσιλέρ να σχηματίσει κυβέρνηση "είναι καταδικασμένη".

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τέλος, διασαφήνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση "δε συγκεντρώνει τη θετική ψήφο 276 βουλευτών" στην εθνική της αντιπροσωπεία.

"Ενισχυμένο" το προφίλ Τσιλέρ

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα εκτιμούν ότι η Τανσού Τσιλέρ βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένη όσον αφορά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας από την κρίση στο Αιγαίο. Η δημοτικότητά της δείχνει ιδιαίτερα βελτιωμένη, η προσέγγισή της με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ δείχνει πολύ πιο εύκολη, και, το κυριότερο, έλαβε από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ περιθώριο μιας ακόμη βδομάδας για να σχηματίσει κυβέρνηση - τη στιγμή που έπρεπε να καταθέσει την εντολή.

Η Τσιλέρ απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τον Τύπο - "άνθρωπο της νίκης" την ονομάτισε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο - ενώ η εθνικιστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε φάνηκε προς στιγμήν τουλάχιστον ότι αποβαίνει υπέρ της.

Αλλά το ερώτημα είναι αν η πρόσκαιρη ανάδειξη της Τσιλέρ σε πρόσωπο των ημερών αρκεί να τη στείλει στην πρωθυπουργική θέση ξανά. Και η απάντηση φαίνεται να ρέπει προς το "όχι".

Δολοφονίες στελεχών του (άλλοτε) Ντεβ Σολ

Η βεντέτα του τουρκικού στρατιωτικού πλέγματος με το "Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο" (DHKP - C) συνεχίστηκε προχτές, με τη δολοφονία του υπαρχηγού και ιθύνοντά νου του, Μέτε Αλντινάι και άλλων έξι συναδέλφων του και τις συλλήψεις 28 κατοίκων της περιοχής Σίβα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι βοήθησαν τους μαχητές του επαναστατικού αριστερού κινήματος.

Αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας τόνιζαν χτες ότι ο Αλντινάι ήταν ο "ιθύνων νους" της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της "Σαμπαντζί Χόλτινγκ" που κόστισε τη ζωή τριών στελεχών της εταιρίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χτες ο Βλοντζίμιεζ Τσιμοσιέβιτς από τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντρ Κβασνιέβσκι, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Γιόζεφ Ολέκσι, που παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα υπό το βάρος των κατηγοριών για κατασκοπία υπέρ της Μόσχας.

Το όνομα του Τσιμοσιέβιτς προτάθηκε από κοινού, τόσο από την Ενωμένη Αριστερά, όσο και από το Αγροτικό Κόμμα, ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχτηκε προχτές μεταξύ τους. Ο ίδιος θα έχει στη διάθεσή του 14 μέρες για να ορίσει τη νέα κυβέρνησή του, να παρουσιάσει το πρόγραμμά της και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες για αλλαγές σε ορισμένα υπουργεία, μάλλον, όμως, όχι τόσο σοβαρές.

Η επιλογή του Τσιμοσιέβιτς έτυχε της έγκρισης, τόσο του Προέδρου, όσο και πολλών άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Κβασνιέβσκι, ο Τσιμοσιέβιτς είναι ένας "δυναμικός άνδρας, που έχει μια καλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική πείρα".

Ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός, μόλις έλαβε την εντολή από τον Πρόεδρο Κβασνιέβσκι, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής ανάπτυξης και θα ενισχύσει το κύρος του κράτους.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σπούδασε νομικά με υποτροφία από το ίδρυμα "Φουλμπράιτ" και υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1971 μέχρι τη διάλυσή του το 1990, οπότε δήλωνε "ανεξάρτητος". Υπήρξε μάλιστα και βουλευτής τριών περιόδων. Το 1990 ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και το 1993 διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Βαλντεμάρ Πάβλακ, ενώ μέχρι σήμερα υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής. Επίσης, ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1991, τις οποίες κέρδισε ο Λεχ Βαλέσα, ενώ ο Τσιμοσιέβιτς έλαβε μόνο το 10%. Πρόσφατα, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Κβασνιέβσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές σε ζωτικά σημεία της πολιτικής του Κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της Ενωμένης Αριστεράς έχει εκφράσει διαφορετικές ή και αντίθετες απόψεις. Ο ίδιος βρίσκεται αντίθετος με την Εκκλησία και αποφεύγει την παρασκηνιακή δράση.

Σύμφωνα με το "Γαλλικό Πρακτορείο", τώρα που ο Κβασνιέβσκι είναι Πρόεδρος της χώρας και ο Τσιμοσιέβιτς πρωθυπουργός, οι δύο αυτοί φιλόδοξοι "σαραντάρηδες" φαίνονται "ικανοί να προσδώσουν στη νέα πολωνική Αριστερά μια σοσιαλδημοκρατική εικόνα δυτικού τύπου, πραγματοποιώντας ρήξη με το κομμουνιστικό παρελθόν".

ΒΟΣΝΙΑ
Επικίνδυνη ζώνη πολέμου

"Απρόβλεπτο" επεισόδιο με Βόσνιους στρατιώτες, σε ουδέτερη ζώνη

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Επεισόδιο περιορισμένης έκτασης χτες το μεσημέρι στην ουδέτερη ζώνη, νότια του Μόσταρ. Βόσνιοι στρατιώτες, που επέβαιναν σε οχήματα, εισήλθαν στην περιοχή αρνούμενοι αρχικά να υποχωρήσουν ή να παραδώσουν τα όπλα τους όταν τους σταμάτησε δύναμη Ισπανών στρατιωτών του ΝΑΤΟικού εκστρατευτικού σώματος.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, οι Ισπανοί στρατιώτες κατάφεραν τελικά να αναγκάσουν τους Βόσνιους να υποχωρήσουν, μόνον αφού προηγουμένως οι πρώτοι ζήτησαν αεροπορική ΝΑΤΟική υποστήριξη. Ετσι, όταν έκαναν την εμφάνισή τους δύο αεροσκάφη Α - 10 πάνω από την περιοχή Μπλακάι, νότια του Μόσταρ, οι Βόσνιοι παρέδωσαν τα όπλα τους στους Ισπανούς στρατιώτες. Οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες κατέσχεσαν και κατέστρεψαν στη συνέχεια τα όπλα των Βόσνιων.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της ΝΑΤΟικής ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, Λέιτον Σμιθ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν άμεσα αντίποινα για τη δράση που αναπτύσσουν οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Σαράγεβο. Συγκεκριμένα ο Ναύαρχος Σμιθ είπε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα βάλλουν "χωρίς προειδοποίηση" εναντίον των ελεύθερων σκοπευτών στη βοσνιακή πρωτεύουσα, στο άμεσο μέλλον. Αφορμή για αυτές τις "προειδοποιήσεις" ήταν η προχτεσινοβραδινή επίθεση κατά δύο ΝΑΤΟικών οχημάτων από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο προάστιο του Σαράγεβο, Ιλιτζα.

Λίγο νωρίτερα, πρόσφυγες από τον μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπένιτσα επανέλαβαν τη διαδήλωσή τους μπροστά στο κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στην Τούζλα. Οι πρόσφυγες κινητοποιήθηκαν κατηγορώντας και πάλι τον διεθνή οργανισμό για αδράνεια μπροστά στο ζήτημα της ανεύρεσης 8.000 ανδρών που "εξαφανίστηκαν" μετά την πτώση της Σρεμπένιτσα στους Σερβοβόσνιους τον Ιούλη του 1995. Πρόκειται για την τρίτη διαδήλωση που πραγματοποιείται για το θέμα αυτό, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Οι νάρκες παραμονεύουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ