Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χτες ο Βλοντζίμιεζ Τσιμοσιέβιτς από τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντρ Κβασνιέβσκι, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Γιόζεφ Ολέκσι, που παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα υπό το βάρος των κατηγοριών για κατασκοπία υπέρ της Μόσχας.

Το όνομα του Τσιμοσιέβιτς προτάθηκε από κοινού, τόσο από την Ενωμένη Αριστερά, όσο και από το Αγροτικό Κόμμα, ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχτηκε προχτές μεταξύ τους. Ο ίδιος θα έχει στη διάθεσή του 14 μέρες για να ορίσει τη νέα κυβέρνησή του, να παρουσιάσει το πρόγραμμά της και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες για αλλαγές σε ορισμένα υπουργεία, μάλλον, όμως, όχι τόσο σοβαρές.

Η επιλογή του Τσιμοσιέβιτς έτυχε της έγκρισης, τόσο του Προέδρου, όσο και πολλών άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Κβασνιέβσκι, ο Τσιμοσιέβιτς είναι ένας "δυναμικός άνδρας, που έχει μια καλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική πείρα".

Ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός, μόλις έλαβε την εντολή από τον Πρόεδρο Κβασνιέβσκι, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής ανάπτυξης και θα ενισχύσει το κύρος του κράτους.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σπούδασε νομικά με υποτροφία από το ίδρυμα "Φουλμπράιτ" και υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1971 μέχρι τη διάλυσή του το 1990, οπότε δήλωνε "ανεξάρτητος". Υπήρξε μάλιστα και βουλευτής τριών περιόδων. Το 1990 ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και το 1993 διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Βαλντεμάρ Πάβλακ, ενώ μέχρι σήμερα υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής. Επίσης, ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1991, τις οποίες κέρδισε ο Λεχ Βαλέσα, ενώ ο Τσιμοσιέβιτς έλαβε μόνο το 10%. Πρόσφατα, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Κβασνιέβσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές σε ζωτικά σημεία της πολιτικής του Κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της Ενωμένης Αριστεράς έχει εκφράσει διαφορετικές ή και αντίθετες απόψεις. Ο ίδιος βρίσκεται αντίθετος με την Εκκλησία και αποφεύγει την παρασκηνιακή δράση.

Σύμφωνα με το "Γαλλικό Πρακτορείο", τώρα που ο Κβασνιέβσκι είναι Πρόεδρος της χώρας και ο Τσιμοσιέβιτς πρωθυπουργός, οι δύο αυτοί φιλόδοξοι "σαραντάρηδες" φαίνονται "ικανοί να προσδώσουν στη νέα πολωνική Αριστερά μια σοσιαλδημοκρατική εικόνα δυτικού τύπου, πραγματοποιώντας ρήξη με το κομμουνιστικό παρελθόν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ