Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Α. Μακάνικο

ΡΩΜΗ.-

Ο Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, παρέδωσε χτες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην υπουργό Θεσμικής Μεταρρύθμισης, Αντόνιο Μακάνικο, δύο μέρες αφότου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διερευνητικών επαφών του Προέδρου με τα πολιτικά κόμματα.

Ο Αντόνιο Μακάνικο, 71 ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την εντολή ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής, για να προωθήσει ριζικές συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν σταθερότητα στην Ιταλία.

Υποστήριξε, επίσης, ότι θα επιδιώξει σύντομα την επανένταξη της λιρέτας στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και τη μείωση του πληθωρισμού, που τώρα κινείται με ετήσιο ρυθμό 6%.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι από τα παλαιότερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και δεν είχε ποτέ δεσμούς με τη Χριστιανοδημοκρατία και την Καθολική Εκκλησία.

Ο ίδιος σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος πρώτα στη Βουλή και μετά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το 1987 διορίστηκε πρόεδρος της τράπεζας "Μεντιομπάνκα" και από το 1988 ως το 1991 ήταν υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων και Περιφερειακών Υποθέσεων στις κυβερνήσεις συνασπισμού του Τσιριάκο ντε Μίτα και του Τζούλιο Αντρεότι. Το 1992 εκλέγεται γερουσιαστής με το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως τη διάλυση του Κοινοβουλίου το 1994. Στο διάστημα 1993 - '94 μετέχει στην κυβέρνηση του Ατζέλιο Τσάμπι στη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση Μακάνικο, όταν σχηματιστεί, θα είναι η 55η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας και θα διαδεχτεί τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση τεχνοκρατών του Λαμπέρτο Ντίνι, που παραιτήθηκε στις 11 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ