ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και «απαγωγές»

Την καταδίκη σε θάνατο του Σ. Χουσεΐν και των συνεργατών του, ζητάει ο εισαγγελέας στην «πολύκροτη δίκη»

Κατάληψη σπιτιού από κατοχικούς στρατιώτες, στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ

Associated Press

Κατάληψη σπιτιού από κατοχικούς στρατιώτες, στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κύμα επιθέσεων σάρωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα την ιρακινή πρωτεύουσα, παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Την ίδια στιγμή, κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν νέα μαζική επιχείρηση «εκκαθάρισης» στο Ραμάντι, ενώ μια οργάνωση που φέρεται να «συνδέεται» με την «αλ Κάιντα», διατείνεται ότι έχει απαγάγει 2 Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και 4 Ρώσους διπλωμάτες, θέτοντας το αίτημα της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία (!) και της απελευθέρωσης όλων των μουσουλμάνων κρατουμένων (γενικώς). Οι ισχυρισμοί αυτοί, εκτός από το τουλάχιστον «περίεργο» περιεχόμενο των αιτημάτων, επιβεβαιώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε την απελευθέρωση των διπλωματών του, ενώ ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε ότι «αναζητεί» 2 στρατιώτες.

Στο μεταξύ στην «πολύκροτη δίκη», την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν, του ετεροθαλούς αδελφού του Μπαρζάν αλ Τικρίτι και του πρώην αντιπροέδρου Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ζήτησε ο εισαγγελέας, υιοθετώντας την πρόταση της «πολιτικής αγωγής» για την υπόθεση της σφαγής 148 σιιτών στο Ντουτζάιλ, στις αρχές του '80. Η διαδικασία θα επαναληφθεί σε 3 βδομάδες.

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών

Κατά τα άλλα, στο πεδίο των μαχών μόνο χθες, σε διάφορες επιθέσεις στο Ιράκ, με επίκεντρο τη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 10. Δεκάδες ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες και τα τελευταία 24ωρα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Ορισμένες από αυτές στόχευσαν κατοχικές δυνάμεις και συνεργούς, αλλά αρκετές είχαν χαρακτήρα καθαρά προβοκατόρικο, στοχεύοντας μόνον αμάχους, είτε σιίτες είτε σουνίτες.

Παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη δε φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, χθες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, το ενδεχόμενο εφαρμογής «ανάλογων μέτρων» και στη Βασόρα, που βρίσκεται υπό βρετανική διοίκηση. Επίσης, χθες, ανακοινώθηκε ότι οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις ετοιμάζονται να παραδώσουν στον ιρακινό στρατό τον έλεγχο της επαρχίας αλ Μουθάνα, με πρωτεύουσα τη Σαμάουα, στις αρχές του επόμενου μήνα, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό συνεπάγεται και την ολική αποχώρησή τους από την περιοχή.

Παράλληλα, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασίες με μονάδες του ιρακινού στρατού πραγματοποιούν σταδιακή εισβολή στο Ραμάντι, καταλαμβάνοντας συνοικία τη συνοικία, κάνοντας έλεγχο σε σπίτια και σκορπώντας τον τρόμο. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται για «εκτεταμένη επιχείρηση, αλλά για ορισμένα μέτρα ασφαλείας», κάτι, όμως, που διέψευδαν κάτοικοι της περιοχής, που κατήγγειλαν ότι τις τελευταίες μέρες έχει διακοπεί η υδροδότηση λόγω των επιχειρήσεων, ενώ μόνο λίγες ώρες υπάρχει και ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τραγική.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες εσωτερικής συνεννόησης

Επιμένει σε εκβιασμούς η ΕΕ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Προτεραιότητα είναι να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος παρουσίασης της παλαιστινιακής πολιτικής προς τα έξω και όχι η διευθέτηση τυχόν διαφορών μεταξύ "Φατάχ" - "Χαμάς", που θα πρέπει να είναι δευτερεύον ζήτημα». Αυτό υποστήριξε, σε δηλώσεις του, ο Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι ως βάσης πολιτικής του κειμένου των «φυλακισμένων στελεχών». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δε θα προκηρυχτούν πρόωρες προεδρικές εκλογές σε περίπτωση απόρριψης του κειμένου, που έχει στηρίξει ο ίδιος, στο δημοψήφισμα.

Οι δηλώσεις Αμπάς έγιναν ενώ συνεχίζονται στο Κάιρο οι συνομιλίες μεταξύ των 2 οργανώσεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει γεννήσει φόβους εμφύλιας σύρραξης στα παλαιστινιακά εδάφη. Χτες, και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, αφού προχώρησε στις γνωστές λεκτικές καταδίκες της ισραηλινής πολιτικής, κάλεσε τις «Χαμάς» και «Φατάχ» «να αποφύγουν πάση θυσία έναν εμφύλιο».

Κατά τ' άλλα, σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε η Επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Μπενίτα Φερέρο Βαλντέρ, που συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του Ισραήλ και με τον Αμπάς. Η Φερέρο Βαλντέρ χαρακτήρισε «θετικό βήμα» μια ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης των φυλακισμένων, αλλά «όχι αρκετό». Επίσης, τόνισε ότι έχει, ήδη, δρομολογηθεί «η εφαρμογή μηχανισμού χορήγησης χρημάτων στα παλαιστινιακά εδάφη παρακάμπτοντας τη "Χαμάς", αλλά θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να υλοποιηθεί».

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση της «Χαμάς» κατέβαλε, χτες, μέρος των χρεωστούμενων μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους της Λωρίδας της Γάζας, αξιοποιώντας, προφανώς, τα χρήματα που μετέφεραν σε αποσκευές τους οι υπουργοί της τις τελευταίες ημέρες. Εντούτοις, δεν έχει βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν κάποια χρήματα και στη Δυτική Οχθη για να πληρωθούν και εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Πιεστικές» διαρροές για χρονοδιάγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μέχρι τα τέλη του μήνα έχει προθεσμία η ιρανική ηγεσία να απαντήσει στο «πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων», που της παρουσίασε, εκ μέρους των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, ο Χαβιέ Σολάνα. Αυτό διέρρεαν, χθες, διπλωματικές πηγές προσκείμενες στην Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η ιρανική απάντηση να έχει δοθεί μέχρι τις 29 Ιούνη, οπότε οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου της G8. Εντούτοις, επισήμως, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα.

Σε αυτό, ακριβώς, το σημείο φαίνεται να βασίζεται και η Τεχεράνη, αποφεύγοντας επισταμένα να προσδιορίσει χρονικά την απάντησή της παρά τα θετικά σχόλια. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε, πάλι, «βήμα προς τα εμπρός» το «πακέτο», συμπληρώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι «πάντα υπέρ του διαλόγου στη βάση της ισοτιμίας και χωρίς προϋποθέσεις». Για την ύπαρξη πλέον μιας «πολύ καλής ατμόσφαιρας που μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματική διευθέτηση του όλου ζητήματος», έκανε λόγο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την άλλη, πάντως, ο Πρόεδρος Μπους απείλησε εκ νέου το Ιράν με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, αν δε «συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και δεν αποδεχτεί το πακέτο που του έχει προταθεί, σταματώντας οικειοθελώς κάθε διαδικασία εμπλουτισμού».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σφαγές παντού

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Μαχητές Ταλιμπάν σκότωσαν χθες 32 φίλους και συγγενείς Αφγανού βουλευτή, του Μοχάμαντ Χαν, ενώ άλλοι 10 άνθρωποι αγνοούνταν μετά την επίθεσή τους στην επαρχία Χελμάντ, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του βουλευτή. Εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος φέρεται να επιβεβαίωσε την ενέργεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έκανε πάνω από 340 αεροπορικές εξόδους μέσα σε ένα μήνα στο Αφγανιστάν - πολύ πάνω από τις διπλάσιες από ό,τι στο Ιράκ! Το Σάββατο, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι σκότωσαν δέκα Ταλιμπάν και υποστήριξαν ότι συνολικά σκότωσαν 100 αντάρτες μέσα σε μια βδομάδα. Στο νότιο Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη μακροσκελής επιχείρηση με κωδική ονομασία «Ορεινή Ωθηση», με συμμετοχή και ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Τέλος, χθες, τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν τις αφγανικές και «συμμαχικές» (βλ. κατοχικές) δυνάμεις να «επιδείξουν προσοχή ώστε να μην βλάψουν αμάχους» στις επιχειρήσεις τους.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια

Η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) ξεκίνησε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία, στα οποία συμμετέχουν περίπου 9 χιλιάδες άντρες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, με την επωνυμία «Ασπίδα της Ενωσης 2006».

Τα γυμνάσια αναμένεται να παρακολουθήσουν στρατιωτικοί όχι μόνον από τις χώρες της ΟΣΣΑ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν), αλλά συνολικά 40 χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», το σενάριο της άσκησης προβλέπει την αποτροπή της επίθεσης σε βάρος της Λευκορωσίας από την πλευρά του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκοπή τμήματος της χώρας. Βέβαια, στο συγκεκριμένο σενάριο, στις διάφορες πλευρές της πολεμικής σύγκρουσης έχουν δοθεί άλλα υποθετικά ονόματα.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ