Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και «απαγωγές»

Την καταδίκη σε θάνατο του Σ. Χουσεΐν και των συνεργατών του, ζητάει ο εισαγγελέας στην «πολύκροτη δίκη»

Κατάληψη σπιτιού από κατοχικούς στρατιώτες, στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ

Associated Press

Κατάληψη σπιτιού από κατοχικούς στρατιώτες, στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κύμα επιθέσεων σάρωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα την ιρακινή πρωτεύουσα, παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Την ίδια στιγμή, κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν νέα μαζική επιχείρηση «εκκαθάρισης» στο Ραμάντι, ενώ μια οργάνωση που φέρεται να «συνδέεται» με την «αλ Κάιντα», διατείνεται ότι έχει απαγάγει 2 Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και 4 Ρώσους διπλωμάτες, θέτοντας το αίτημα της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία (!) και της απελευθέρωσης όλων των μουσουλμάνων κρατουμένων (γενικώς). Οι ισχυρισμοί αυτοί, εκτός από το τουλάχιστον «περίεργο» περιεχόμενο των αιτημάτων, επιβεβαιώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε την απελευθέρωση των διπλωματών του, ενώ ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε ότι «αναζητεί» 2 στρατιώτες.

Στο μεταξύ στην «πολύκροτη δίκη», την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν, του ετεροθαλούς αδελφού του Μπαρζάν αλ Τικρίτι και του πρώην αντιπροέδρου Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ζήτησε ο εισαγγελέας, υιοθετώντας την πρόταση της «πολιτικής αγωγής» για την υπόθεση της σφαγής 148 σιιτών στο Ντουτζάιλ, στις αρχές του '80. Η διαδικασία θα επαναληφθεί σε 3 βδομάδες.

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών

Κατά τα άλλα, στο πεδίο των μαχών μόνο χθες, σε διάφορες επιθέσεις στο Ιράκ, με επίκεντρο τη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 10. Δεκάδες ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες και τα τελευταία 24ωρα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Ορισμένες από αυτές στόχευσαν κατοχικές δυνάμεις και συνεργούς, αλλά αρκετές είχαν χαρακτήρα καθαρά προβοκατόρικο, στοχεύοντας μόνον αμάχους, είτε σιίτες είτε σουνίτες.

Παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη δε φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, χθες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, το ενδεχόμενο εφαρμογής «ανάλογων μέτρων» και στη Βασόρα, που βρίσκεται υπό βρετανική διοίκηση. Επίσης, χθες, ανακοινώθηκε ότι οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις ετοιμάζονται να παραδώσουν στον ιρακινό στρατό τον έλεγχο της επαρχίας αλ Μουθάνα, με πρωτεύουσα τη Σαμάουα, στις αρχές του επόμενου μήνα, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό συνεπάγεται και την ολική αποχώρησή τους από την περιοχή.

Παράλληλα, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασίες με μονάδες του ιρακινού στρατού πραγματοποιούν σταδιακή εισβολή στο Ραμάντι, καταλαμβάνοντας συνοικία τη συνοικία, κάνοντας έλεγχο σε σπίτια και σκορπώντας τον τρόμο. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται για «εκτεταμένη επιχείρηση, αλλά για ορισμένα μέτρα ασφαλείας», κάτι, όμως, που διέψευδαν κάτοικοι της περιοχής, που κατήγγειλαν ότι τις τελευταίες μέρες έχει διακοπεί η υδροδότηση λόγω των επιχειρήσεων, ενώ μόνο λίγες ώρες υπάρχει και ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τραγική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λουτρό αίματος(2013-05-17 00:00:00.0)
«Μήνυμα αποφασιστικότητας» από τον αλ Μάλικι(2007-03-14 00:00:00.0)
Γιγαντιαία απαγωγή υπό το «βλέμμα» κατοχικών και ιρακινών δυνάμεων(2006-11-15 00:00:00.0)
Επιθέσεις και «εκκαθαρίσεις» αμάχων(2006-06-21 00:00:00.0)
Ο θρήνος έγινε οργή(2005-09-02 00:00:00.0)
Κύμα επιθέσεων(2005-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ