Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στόχος η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Επόμενος στόχος της Βενεζουέλας στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι η εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) ως μη μόνιμο μέλος, ώστε να μπορεί να εξισορροπεί κάποιες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανσίκο Αρίας Κάρδενας. Στόχος όμως που θα είναι εξαιρετικά δύσκολος στην επίτευξή του, εξαιτίας της επιθετικής στάσης και της πολεμικής των ΗΠΑ.

Εντούτοις, «ας υπάρξει ένα κράτος που επιδιώκει την ισορροπία, τη δικαιοσύνη και τον εκδημοκρατισμό, ώστε να υπάρξει κάποιος αντίλογος και ενδεχομένως να αντισταθμίσει αποφάσεις του ΣΑ προς όφελος περισσοτέρων κρατών της υφηλίου», δήλωσε ο Κάρδενας προς το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα». Η εκλογή ενός κράτους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στο ΣΑ - που αποτελείται από 5 μόνιμα μέλη και 10 μη μόνιμα, με γεωγραφική εκπροσώπηση και διετή θητεία - προς αναπλήρωση της Αργεντινής που λήγει η θητεία της στα τέλη του χρόνου, αναμένεται τον προσεχή Οκτώβρη κατά τη διάρκεια της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Η επανεκλογή της Βενεζουέλας στο ΣΑ σε μία τελείως διαφορετική εποχή και με κυβέρνηση με αντιιμπεριαλιστική ατζέντα, θα αντιμετωπίσει τη λυσσαλέα εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνεχίζουν το βρώμικο πόλεμο εναντίον της μπολιβαριανής κυβέρνησης συνολικά, με την εκστρατεία υπονόμευσης και δυσφήμισης που έχει εξαπολύσει παγκοσμίως, ενώ ήδη ασκεί αφόρητες πιέσεις προς τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να ψηφίσουν υπέρ μιας άλλης υποψηφιότητας, αυτή της Γουατεμάλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ