Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΟΚΙΑ» - «ΖΗΜΕΝΣ»
Συγχώνευση μεγαθηρίων

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η ισχύς εν τη ενώσει στο κυνήγι του κέρδους και του αδυσώπητου ανταγωνισμού για τη «Ζίμενς» και τη ΝΟΚΙΑ, δύο μεγαθήρια έτσι κι αλλιώς στο χώρο των τηλεπικοινωνιών καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγχώνευση των θυγατρικών τους μονάδων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Με τη συγχώνευσή τους, ΝΟΚΙΑ και «Ζίμενς» που αυτή τη στιγμή είναι στην 4η και 6η θέση αντιστοίχως στην παγκόσμια αγορά, θα δημιουργήσουν μία εταιρία (Nokia Siemens Networks) με ετήσιες πωλήσεις 15,8 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να «χτυπήσουν» την ηγετική δύναμη του κλάδου, τη σουηδική «Ericsson». Σύμφωνα με το «Bloomberg», η νέα εταιρία θα ανήκει εξίσου (50%-50%) στη «Nokia» και την «Siemens», ενώ θα χρησιμοποιηθεί κυρίως η υποδομή της ΝΟΚΙΑ στη Φινλανδία όσον αφορά στην παραγωγή. Η εμπορική συναλλαγή αναμένεται να κλείσει πριν από την 1 Γενάρη 2007 και θα αποτελέσει αντικείμενο έγκρισης των αρμοδίων αρχών ενώ η συνδυασμένη εταιρία θα έχει μερίδιο 21% στην αγορά ασύρματου υλικού ύψους 65 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που η «Ericsson» ελέγχει το 26% της αγοράς.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι και άλλες εταιρίες του κλάδου «συνδυάζουν» τις δραστηριότητές τους. Η γαλλική «Alcatel» συμφώνησε τον Απρίλη να αγοράσει την αμερικανική «Lucent Technologies», με ανταλλαγή μετοχών αξίας 13,4 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ