Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ο θρήνος έγινε οργή

Στις «ιρακινές αρχές» στρέφεται η αγανάκτηση των σιιτών για την έλλειψη οργάνωσης που οδήγησε στον αδιανόητο χαμό περίπου 1.000 ανθρώπων από κύμα πανικού

Θρήνος και οδυρμός στις απανωτές κηδείες των προσκυνητών

Associated Press

Θρήνος και οδυρμός στις απανωτές κηδείες των προσκυνητών
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θρήνος και λυγμοί αντηχούσαν, χτες, απ' άκρη σ' άκρη στην ιρακινή πρωτεύουσα. Εκατοντάδες πομπές κηδειών είχαν κλείσει, χτες, τους δρόμους όλων των σιιτικών συνοικιών. Μια ατελείωτη σειρά αυτοκινήτων μετέφερε εκατοντάδες φέρετρα, χτες, από τη Βαγδάτη στη Νατζάφ για την τελευταία πράξη του δράματος. Μέχρι το μεσημέρι ο αριθμός των νεκρών από το «κύμα πανικού» που σημάδεψε το προσκύνημα στο μαυσωλείο του ιμάμη Μούσα αλ Κάζεμ στην Καντιμίγια είχε φθάσει τους 965. Οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 815. Και οι έρευνες για τις πολλές δεκάδες αγνοουμένων στα νερά του Τίγρη συνεχίζονταν.

Το σοκ έδωσε, χτες, τη θέση του στην οργή, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και στόχος δεν είναι, κατά κύριο λόγο, οι σουνίτες «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», τους οποίους έσπευσαν να κατηγορήσουν για την ανείπωτη τραγωδία τόσο η «κυβέρνηση» Τζαφάρι όσο και η ηγεσία ορισμένων σιιτικών οργανώσεων. Η οργή στράφηκε κατά της «κυβέρνησης» και όσων τη στηρίζουν (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων σιιτικών οργανώσεων), για την αδυναμία τους να οργανώσουν και να παράσχουν τη δέουσα ασφάλεια σε τόσο μεγάλες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις στις οποίες οι πιστοί σιίτες προτρέπονται επιμόνως να συμμετέχουν από τη θρησκευτική τους ηγεσία, που, όπως φαίνεται, τις αξιοποιεί ως «εργαλείο επίδειξης δύναμης».

Η λαϊκή σιιτική αγανάκτηση έγινε ιδιαιτέρως αντιληπτή όταν ο «πρωθυπουργός» Τζαφάρι και μέλη της «κυβέρνησής» του επισκέφθηκαν νοσοκομείο της συνοικίας Καντιμίγια, όπου νοσηλεύονται εκατοντάδες τραυματίες. Η υποδοχή που τους επιφυλάχτηκε δεν ήταν ακριβώς «φιλική», όπως αναμενόταν. Τόσο ο Τζαφάρι όσο και αρκετοί σιίτες ηγέτες που συνεργάζονται με την «κυβέρνηση» δεν πτοήθηκαν και επέμειναν στις απειλές σύνθλιψης κατά «των τρομοκρατών», υπονοώντας τους σουνίτες οι οποίοι είναι και η ραχοκοκαλιά των ανταρτικών οργανώσεων. Το γεγονός, όμως, ότι πολλοί σουνίτες, κάτοικοι γειτονικών συνοικιών, έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους σιίτες συμπολίτες τους την κρίσιμη ώρα της τραγωδίας, σε αντίθεση με την ολιγωρία των «αρχών», υποσκάπτει τις «προσπάθειες» της «κυβέρνησης».

Τη θλίψη τους για την τραγωδία εξέφρασαν η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, καθώς και η Ελλάδα με ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επέρριψε την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επ' αόριστον κράτηση δημοσιογράφου!

Μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει φυλακισμένος στο κολαστήριο Αμπού Γράιμπ ο εικονολήπτης του «Ρόιτερς» Αλί Ομάρ Αμπραχάμ αλ Μασαντάνι, που συνελήφθη από τις κατοχικές δυνάμεις μέσα στο σπίτι του στο Ραμάντι, στις 8 του Αυγούστου. Εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων αρνήθηκαν να ανακοινώσουν ποια κατηγορία βαραίνει τον Μασαντάνι και αρκέστηκαν να τον χαρακτηρίσουν «απειλή για τον ιρακινό λαό».

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι έχει δικαίωμα να προσβάλει την κράτησή του μόνο μετά από 6 μήνες, ενώ τους πρώτους 3 μήνες δεν του επιτρέπεται καμία επαφή με συνηγόρους ή συγγενείς. Η απόφαση των κατοχικών δυνάμεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του «Ρόιτερς» αλλά και πολλών δημοσιογραφικών οργανώσεων, που κατηγορούν, πλέον, ανοιχτά τις αμερικανικές δυνάμεις ότι «έχουν ανοίξει πόλεμο με τη δημοσιογραφική κοινότητα».

Ο πλέον ...ακριβός πόλεμος

Κάθε μήνας της κατοχής στο Ιράκ στοιχίζει, ήδη, στους Αμερικανούς πολίτες περισσότερο απ' ό,τι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Αυτό υποστηρίζει έκθεση των αμερικανικών φιλειρηνικών οργανώσεων «Institute of Policy Studies» και «Foreign Policy in Focus», όπου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δαπανούν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα έναντι 5,1 δισεκατομμύρια που δαπανούσαν κάθε μήνα στο Βιετνάμ.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Αύγουστος αποδείχτηκε ο δεύτερος αιματηρότερος μήνας του 2005 για τις αμερικανικές δυνάμεις, που μετρούν 84 νεκρούς, έχουν αρχίσει και διογκώνουν τη δυσαρέσκεια εντός των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική ηγεσία δηλώνει «αποφασισμένη να τελειώσει ό,τι άρχισε» στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ