Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και «εκκαθαρίσεις» αμάχων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα σειρά επιθέσεων έπληξε, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα, παρά τα νέα έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Δύο επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα στόχευσαν ανοιχτές αγορές σιιτικών συνοικιών (Χουρίγια και Τζαμίλα), σκοτώνοντας 11 πολίτες και τραυματίζοντας 28, με μοναδικό προφανή στόχο την αναζωπύρωση της θρησκευτικής εμφύλιας διαμάχης. Μια τρίτη βομβιστική επίθεση με στόχο κατοχικές δυνάμεις, στο κέντρο της πόλης, σκότωσε 2 πολίτες και τραυμάτισε 16, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

Από την άλλη, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι «σκότωσαν 13 τρομοκράτες της αλ Κάιντα» έξω από τη Μπαακούμπα. Η ιρακινή αστυνομία, όμως, υποστηρίζει ότι νεκροί είναι 13 αθώοι αγρότες που κοιμούνταν στους αγρούς, για να προστατεύσουν τα ζώα και τις σοδειές τους.

Ταυτόχρονα, η κατοχική διοίκηση επιβεβαίωνε ότι εντόπισε τις σορούς των 2 Αμερικανών που αγνοούνταν από την περασμένη Παρασκευή κοντά στη Γιουσουφίγια, υποστηρίζοντας ότι νωρίτερα είχε «εξοντώσει 3 σημαίνοντα στελέχη της αλ Κάιντα». Ιρακινές πηγές ανέφεραν ότι οι 2 Αμερικανοί έφεραν σημάδια βασανισμού και προφανώς είχαν εκτελεστεί δι' απαγχονισμού. Η οργάνωση «Συμβούλιο της Σούρας των Μουτζαχεντίν», που παρουσιάζεται ως «ομπρέλα» ισλαμιστικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένης της «αλ Κάιντα», ανέλαβε την ευθύνη της εκτέλεσης, εκδοχή που δεν επιβεβαιώνεται από τον αμερικανικό στρατό.

Παράλληλα, έκκληση για την απελευθέρωση των 4 Ρώσων διπλωματών που η οργάνωση διατείνεται ότι κρατά, απηύθυνε, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι αποσύρει τους 550 άοπλους στρατιώτες της, από το Νότιο Ιράκ, «αφού ολοκλήρωσαν τη συμβολή τους στην εκεί ανοικοδόμηση».

Τέλος, χτες, άρχισε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας η δίκη 3 Ιρακινών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρώην πρωθυπουργό Αλάουι, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, το 2004, για λογαριασμό της ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σούνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ