ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΟΥΣ
Πρώτο ζήτημα ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»...
  • Ενεργότερη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο των ΗΠΑ
  • Ευθυγραμμισμένες με τα αμερικανικά συμφέροντα οι θέσεις του πρωθυπουργού για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό
  • Πιο κάτω από τις προσδοκίες η δήλωση Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δεν πιστεύω στους γάμους να βαράτε κουμπούρια;

Eurokinissi

Δεν πιστεύω στους γάμους να βαράτε κουμπούρια;
Με πιο βαριά «καθήκοντα» και πιο σαφείς δεσμεύσεις για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» των ΗΠΑ έφυγε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το Λευκό Οίκο ο Κ. Καραμανλής. Ως αντάλλαγμα, απέσπασε μια ανούσια και «άχρωμη» δήλωση του Προέδρου Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντί της πολυπόθητης «δήλωσης εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, «εναρμονιζόμενος» έτσι με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αν και τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε χτες στο Λευκό Οίκο ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Μπους και τον αντιπρόεδρο Τσένεϊ θα φανούν το επόμενο διάστημα, αυτό που φάνηκε καθαρά και από τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή είναι ότι η συμμετοχή της κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αναγορεύεται περίπου σε «εθνικό στόχο».

«Η διεθνής τρομοκρατία παραμένει πηγή ανασφάλειας για όλους και γι' αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά», ήταν τα πρώτα λόγια του Κ. Καραμανλή, στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, «αναβαθμίζοντας» έτσι το θέμα της «τρομοκρατίας» στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Και αυτό είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, σε συνεργασία. Δεν είναι κάτι που το κάνει κάθε χώρα μόνη της, αλλά όλοι μαζί», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Μπους, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη «συμβολή» της Ελλάδας στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ τον ενημέρωσε για τα σχέδια των ΗΠΑ μετά τις 30 Ιούνη. Δεν έγινε γνωστό αν ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες που υπήρχαν πριν τη συνάντηση.

Ο Κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι εντάσσει το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στον συνολικότερο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η χώρα θα διοργανώσει καλούς και ασφαλείς Αγώνες, γιατί «έχουμε επενδύσει και σε επίπεδο πόρων, αλλά και σε επίπεδο προσπάθειας και ενέργειας, πέρα από κάθε προηγούμενο και γι' αυτό ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πολύ καλούς Αγώνες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν ετέθη θέμα να έρθουν στην Αθήνα οπλισμένοι Αμερικανοί πράκτορες για την ασφάλεια των Αμερικανών αθλητών, ενώ δήλωσε ευχαριστημένος για το επίπεδο συνεργασίας με τους «συμμάχους».

Για το Κυπριακό, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε μάλλον να υποβαθμίσει - αντί να αναδείξει και χρησιμοποιήσει ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί - το ηχηρό «Οχι» των Ελληνοκυπρίων. «Ασχέτως(!) του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων, που πρέπει να γίνει σεβαστό, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μείνουμε σταθεροί ότι ο κύριος στόχος παραμένει η επανένωση της νήσου», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του. Ο Πρόεδρος Μπους, όπως ανέφερε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που είχε με τον Κ. Καραμανλή στη Λουκέρνη και μετά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στο Κυπριακό, «αν τους ζητηθεί». Πάντως, όπως είπε (στον «Αλφα») ο Θ. Ρουσόπουλος «δε φαίνεται να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα». Σύμφωνα όμως με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καραμανλής και Μπους μοιράζονται την άποψη ότι θα πρέπει να «βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι», προσθέτοντας ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να κατανοήσει τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά τα δημοψηφίσματα και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί τη μόνη λύση.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η βελτίωσή τους σε διμερές επίπεδο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή. Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την «προσχώρηση» της κυβέρνησης στη λογική του Ελσίνκι, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα το θέμα» που συζητείται στις ελληνοτουρκικές «διαφορές». Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ως αντιστάθμισμα για τη συμμόρφωση στις επιταγές των ΗΠΑ, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Μπους είναι «ένθερμος υποστηρικτής» της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης! Από το Λευκό Οίκο, πάντως, εκφραζόταν ικανοποίηση για τη διατυπωθείσα θέση της Αθήνας υπέρ της παροχής ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Η δήλωση Μπους

Ο Πρόεδρος Μπους από την αρχή δεν έκρυψε την «απροθυμία» να προβεί σε δηλώσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα πριν τις καθιερωμένες δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο «συνελήφθη» από τα τηλεοπτικά συνεργεία να λέει, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του, ότι δε θέλει ερωτήσεις σήμερα και μάλιστα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ζητώντας από αυτούς να φροντίσουν να γίνει αυτό σαφές προς τους δημοσιογράφους!

Στη δήλωση που έκανε αργότερα, μιλώντας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του «που η χώρα σας θα φιλοξενήσει(!) τους Αγώνες», ενώ δήλωσε ευχαριστημένος για «την πολύ στενή συνεργασία σας». Η συνεργασία αυτή, πρόσθεσε, μπορεί να διασφαλίσει ότι «οι Αγώνες θα είναι επιτυχείς, ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να ταξιδέψει στην πανέμορφη χώρα σας σε ένα όσο πιο ασφαλές περιβάλλον γίνεται». Εκτίμησε τη σκληρή δουλιά που γίνεται και κατέληξε λέγοντας πως «γνωρίζω ότι πρόθεσή σας είναι οι αγώνες αυτοί να είναι οι καλύτεροι δυνατοί και γι' αυτό σας είμαι υπόχρεος».


Ρεκόρ υποκρισίας

Φόρουμ, ΣΥΝ, ΠΑΣΚΕ κλπ.

«

Το "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ" (ΕΚΦ), από την πρώτη στιγμή, αντιτάχθηκε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΑ) 2004 από την Ελλάδα». Το ανέκδοτο αυτό ακούστηκε προχτές σε ημερίδα του ΕΚΦ σχετικά με τους ΟΑ. Το γέλιο οφείλεται τόσο στο αβάσιμο του ισχυρισμού, όσο και στη «σοβαρότητα» που διέπει τούτο το «χώρο». Εκεί όπου ο καθένας από τους συμμετέχοντες μπορεί να πράττει και να λέει ό,τι θέλει, δίχως κανένα σεβασμό στην πραγματικότητα. Αλλα αυτός κι άλλα οι υπόλοιποι. `Η άλλα τώρα κι άλλα αργότερα. Και τελικά όλοι να τα έχουν καλά με όλους, κυρίως αναμεταξύ τους, εφόσον πορεύονται όλοι μαζί σε αυτή την ωραία και άνετη «συλλογικότητα», χαλαρά κι «ελεύθερα».

Αλήθεια, η ΠΑΣΚΕ η οποία συμμετέχει στο ΕΚΦ, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ οι οποίες επίσης συμμετέχουν, έχουν αντιταχθεί στους ΟΑ της Αθήνας; Ο ΣΥΝ έχει αντιταχθεί κι αυτός; Πότε; Βέβαια, η Κουμουνδούρου διαχέει κατά καιρούς τέτοιες φήμες, για να καλλιεργεί και το αριστερίστικο προσωπείο της, πασχίζοντας να αλιεύσει κι από εκεί ψηφαλάκια. Ετσι ανερυθρίαστα, στην προεκλογική περίοδο των τελευταίων δημοτικών εκλογών, το περιοδικό «Ενέδρα» (τεύχος 14) της λεγόμενης Νεολαίας ΣΥΝ έγραφε: «Οταν κατατέθηκε η υποψηφιότητα για την ανάληψη των Αγώνων, ο ΣΥΝ ήταν το μόνο από τα κόμματα της Βουλής που διαφώνησε ανοιχτά και έκτοτε αντιπαρατίθεται με όλες του τις δυνάμεις σε συνεργασία με μια σειρά από κοινωνικούς φορείς και κινήσεις πολιτών στη "νέα μεγάλη ιδέα"». Βέβαια, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει την αλήθεια και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο συντάκτης συνέχιζε: «Παρά τη συνολική ιδεολογική και πολιτική του αντιπαράθεση με την πολυεθνική που λέγεται "Ολυμπιακοί Αγώνες", προσπάθησε (σ.σ.: ο ΣΥΝ) να προωθήσει κάθε ιδέα που θα έσωζε ό,τι ήταν δυνατό να σωθεί από τους Ταλιμπάν της Γιάννας και του Σημίτη».

Την ίδια (προεκλογική) περίοδο, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, 5 Ιούλη 2002, έλεγε σε συγκέντρωση κατοίκων στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας: «Εμείς ήμασταν και είμαστε σαφώς κατά των Ολυμπιακών Αγώνων». Ο ίδιος άνθρωπος στην ΑΥΓΗ της 16ης Ιούλη δήλωνε: «Ο Οργανισμός Νεολαίας - Αθλησης (σ.σ.: του Δήμου Αθηναίων) πρέπει να είναι αποφασιστικά ενταγμένος στη συνολική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη του πραγματικού Ολυμπισμού, αξιοποιώντας τη νεολαία της Αθήνας, να προβάλλει δυναμικά το αίτημα και η διεκδίκηση για καθαρούς ΟΑ». Και αντίθετοι, και προτάσεις για καλύτερους ΟΑ. Και πίτα ολόκληρη και σκύλος χορτάτος.

Επίσης, επειδή εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να θεωρούμε ότι ο ΣΥΝ - πέρα από τις μύριες όσες «τάσεις» του και τους παραγοντισμούς του - εκφράζεται από τον πρόεδρό του - τουλάχιστον ακόμα - θυμίζουμε τις επίσημες τοποθετήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου στη συζήτηση για την Ολυμπιάδα, στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, στις 16 Γενάρη 2002: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια επιχείρηση που πρέπει να πετύχει για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα. Και είναι μια δυνατότητα που πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να προβάλουμε κάποια από τα συμφέροντα της χώρας» (σ.σ: οι υπογραμμίσεις δικές μας). Το άγχος του για την επιτυχία του «εθνικού στόχου» ήταν τέτοιο που τόνιζε: «Η καθυστέρηση είναι τρομακτική και με τίποτα δε διασκεδάζεται». Και ακόμα: «Δεν υπάρχει εικόνα και συνείδηση πολιτικής συλλογικότητας στη διεύθυνση αυτού του μεγάλου επιχειρησιακού έργου. Δε φτιάχτηκε και δεν εμπνεύστηκε το αίσθημα της συλλογικής διευθυντικής δουλιάς κι ευθύνης».

Συγκρατήστε τις δηλώσεις αυτές. Διανύουμε ξανά προεκλογική περίοδο. Τα κόμματα, οι ομαδούλες και τα γκρουπούσκουλα που συναπαρτίζουν το ΕΚΦ θα κατέβουν στον εκλογικό στίβο σε τρεις - τέσσερις εκλογικούς συνδυασμούς. Το τι έχουν να πουν...


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ