Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρεκόρ υποκρισίας

Φόρουμ, ΣΥΝ, ΠΑΣΚΕ κλπ.

«

Το "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ" (ΕΚΦ), από την πρώτη στιγμή, αντιτάχθηκε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΑ) 2004 από την Ελλάδα». Το ανέκδοτο αυτό ακούστηκε προχτές σε ημερίδα του ΕΚΦ σχετικά με τους ΟΑ. Το γέλιο οφείλεται τόσο στο αβάσιμο του ισχυρισμού, όσο και στη «σοβαρότητα» που διέπει τούτο το «χώρο». Εκεί όπου ο καθένας από τους συμμετέχοντες μπορεί να πράττει και να λέει ό,τι θέλει, δίχως κανένα σεβασμό στην πραγματικότητα. Αλλα αυτός κι άλλα οι υπόλοιποι. `Η άλλα τώρα κι άλλα αργότερα. Και τελικά όλοι να τα έχουν καλά με όλους, κυρίως αναμεταξύ τους, εφόσον πορεύονται όλοι μαζί σε αυτή την ωραία και άνετη «συλλογικότητα», χαλαρά κι «ελεύθερα».

Αλήθεια, η ΠΑΣΚΕ η οποία συμμετέχει στο ΕΚΦ, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ οι οποίες επίσης συμμετέχουν, έχουν αντιταχθεί στους ΟΑ της Αθήνας; Ο ΣΥΝ έχει αντιταχθεί κι αυτός; Πότε; Βέβαια, η Κουμουνδούρου διαχέει κατά καιρούς τέτοιες φήμες, για να καλλιεργεί και το αριστερίστικο προσωπείο της, πασχίζοντας να αλιεύσει κι από εκεί ψηφαλάκια. Ετσι ανερυθρίαστα, στην προεκλογική περίοδο των τελευταίων δημοτικών εκλογών, το περιοδικό «Ενέδρα» (τεύχος 14) της λεγόμενης Νεολαίας ΣΥΝ έγραφε: «Οταν κατατέθηκε η υποψηφιότητα για την ανάληψη των Αγώνων, ο ΣΥΝ ήταν το μόνο από τα κόμματα της Βουλής που διαφώνησε ανοιχτά και έκτοτε αντιπαρατίθεται με όλες του τις δυνάμεις σε συνεργασία με μια σειρά από κοινωνικούς φορείς και κινήσεις πολιτών στη "νέα μεγάλη ιδέα"». Βέβαια, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει την αλήθεια και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο συντάκτης συνέχιζε: «Παρά τη συνολική ιδεολογική και πολιτική του αντιπαράθεση με την πολυεθνική που λέγεται "Ολυμπιακοί Αγώνες", προσπάθησε (σ.σ.: ο ΣΥΝ) να προωθήσει κάθε ιδέα που θα έσωζε ό,τι ήταν δυνατό να σωθεί από τους Ταλιμπάν της Γιάννας και του Σημίτη».

Την ίδια (προεκλογική) περίοδο, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, 5 Ιούλη 2002, έλεγε σε συγκέντρωση κατοίκων στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας: «Εμείς ήμασταν και είμαστε σαφώς κατά των Ολυμπιακών Αγώνων». Ο ίδιος άνθρωπος στην ΑΥΓΗ της 16ης Ιούλη δήλωνε: «Ο Οργανισμός Νεολαίας - Αθλησης (σ.σ.: του Δήμου Αθηναίων) πρέπει να είναι αποφασιστικά ενταγμένος στη συνολική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη του πραγματικού Ολυμπισμού, αξιοποιώντας τη νεολαία της Αθήνας, να προβάλλει δυναμικά το αίτημα και η διεκδίκηση για καθαρούς ΟΑ». Και αντίθετοι, και προτάσεις για καλύτερους ΟΑ. Και πίτα ολόκληρη και σκύλος χορτάτος.

Επίσης, επειδή εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να θεωρούμε ότι ο ΣΥΝ - πέρα από τις μύριες όσες «τάσεις» του και τους παραγοντισμούς του - εκφράζεται από τον πρόεδρό του - τουλάχιστον ακόμα - θυμίζουμε τις επίσημες τοποθετήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου στη συζήτηση για την Ολυμπιάδα, στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, στις 16 Γενάρη 2002: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια επιχείρηση που πρέπει να πετύχει για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα. Και είναι μια δυνατότητα που πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να προβάλουμε κάποια από τα συμφέροντα της χώρας» (σ.σ: οι υπογραμμίσεις δικές μας). Το άγχος του για την επιτυχία του «εθνικού στόχου» ήταν τέτοιο που τόνιζε: «Η καθυστέρηση είναι τρομακτική και με τίποτα δε διασκεδάζεται». Και ακόμα: «Δεν υπάρχει εικόνα και συνείδηση πολιτικής συλλογικότητας στη διεύθυνση αυτού του μεγάλου επιχειρησιακού έργου. Δε φτιάχτηκε και δεν εμπνεύστηκε το αίσθημα της συλλογικής διευθυντικής δουλιάς κι ευθύνης».

Συγκρατήστε τις δηλώσεις αυτές. Διανύουμε ξανά προεκλογική περίοδο. Τα κόμματα, οι ομαδούλες και τα γκρουπούσκουλα που συναπαρτίζουν το ΕΚΦ θα κατέβουν στον εκλογικό στίβο σε τρεις - τέσσερις εκλογικούς συνδυασμούς. Το τι έχουν να πουν...


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ