Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με την ενίσχυση του ΚΚΕ δυναμώνει η αντίσταση

Δυναμική συγκέντρωση για τη στήριξη του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ χτες το βράδυ στην Καλλιθέα

«Στις 13 του Ιούνη πρέπει και στη χώρα μας και σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα Αντίστασης, Ανυπακοής, Απειθαρχίας. Ετσι που να μην μπορεί κανένας στην Κομισιόν να χαμογελά. Ετσι που να κοπεί η φόρα και στη ΝΔ, η οποία προσπαθεί σήμερα να διευρύνει τη δύναμή της για να εξαπολύσει αύριο μια ανάλγητη επίθεση».

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες το βράδυ, μιλώντας στη συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλλιθέα, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε μια πλατεία, τη Δαβάκη, κατάμεστη, όπου τα συνθήματα δε σταμάτησαν στιγμή, εκατοντάδες αγωνιστές έκαναν καθαρό πως όχι μόνο στέκονται πλάι στο ΚΚΕ, αλλά συμπαρατάσσονται μαζί του σε μια μάχη που πάει μακριά. Εχοντας απαντήσει ήδη ο καθένας «γιατί ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί βαδίζω μαζί με τους κομμουνιστές».

Με πρώτον στο βήμα τον επίτιμο πρέσβη Θέμη Στοφορόπουλο, που παρουσίασε μια σειρά λόγους που απαντούν στο «γιατί ΚΚΕ», και δεύτερον τον γιατρό Σωτήρη Μπαράτση (και οι δύο από την Επιτροπή Στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ), η συγκέντρωση ήταν καθαρό από την αρχή πως θα εξελισσόταν δυναμικά. Το βεβαίωσαν στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διακόπτοντας συχνά - πυκνά με συνθήματα την Αλέκα Παπαρήγα σ' όλη τη διάρκεια της μακράς ανάλυσης που έκανε για έναν προς έναν τους λόγους που το ΚΚΕ καλεί μαζικά σε Ανυπακοή, Απειθαρχία, Αντίσταση.

Ενα κάλεσμα που δεν έγινε έτσι γενικά, αλλά και «προσωποποιήθηκε»:

Καλούμε, είπε κλείνοντας την ομιλία της, και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να προβληματιστεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει γιατρειά. Φύγετε από κει όσοι παραμένετε συνεπείς με τα συνθήματα που φωνάζατε στη δεκαετία του '70. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, δε θέλει να αντιμετωπίσει τη ΝΔ. Ο δρόμος για να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση που έρχεται περνάει μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Καλούμε, συνέχισε, επίσης κάθε αριστερό που νιώθει «άστεγος». Το ΚΚΕ ζητάει να έρθετε στην κοινή δράση μέσα στο κίνημα, διατηρώντας τις απόψεις σας. Αλλά, ξεκαθαρίζουμε: Αριστερός με ναι στο Μάαστριχτ, ναι στη Νίκαια, ναι στο Αμστερνταμ, δε γίνεται. Ας αφήσει τα κόλπα η ηγεσία του Συνασπισμού, που μας κατηγορεί για εθνικισμό. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εθνικισμός, τι σημαίνει πατριωτισμός. Κατηγορούν το ΚΚΕ, αυτοί που θεωρούν ξεπερασμένο το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»! Εμείς το κρατάμε ολόκληρο! Εθνικιστές είναι αυτοί που υπηρετούν την άρχουσα τάξη. Είναι αυτοί που συμφωνούν να στέλνεται στρατός έξω από τα σύνορα. Εμείς υπερασπίζουμε τα σύνορα της χώρας απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Τα καταργούμε μόνο για το διεθνισμό. Δε δεχόμαστε τον κοσμοπολιτισμό. Δε δεχόμαστε ξένα στρατεύματα στο όνομα της παγκοσμιοποίησης. Δεν ανεχόμαστε να καθορίζουν οι ιμπεριαλιστές ποια κυβέρνηση θα έχει ο κάθε τόπος, ακόμα κι όταν πρόκειται για αστικές κυβερνήσεις. Το ΚΚΕ έχει αρχές. Δε δεχτήκαμε την αρπαγή του Μιλόσεβιτς, δε δεχτήκαμε την κατοχή του Ιράκ που έγινε δήθεν ενάντια στον Σαντάμ. Δε δεχόμαστε να κηρύσσει την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα η ΕΕ. Δε δεχόμαστε καμιά ιμπεριαλιστική επέμβαση. Οι λαοί θα κάνουν μόνοι τους όποιες αλλαγές με τον δικό τους τρόπο.

Η ηγεσία του ΣΥΝ πρέπει επιτέλους να πάρει ένα μάθημα. Για μας αντίπαλος είναι τα κόμματα της άρχουσας τάξης, δεν είναι ο ΣΥΝ. Ομως είναι δηλητήριο η ανοχή στον ιμπεριαλισμό. Δεν ανεχόμαστε τη συναίνεση στον ιμπεριαλισμό. Ούτε τον εξαγνισμό της ΕΕ. Δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια να ξαναβρεί το κίνημα το βηματισμό του. Θα παραμείνουμε μαχητές κόντρα στο ρεύμα. Δεν είμαστε μόνοι μας οι κομμουνιστές σ' αυτόν τον αγώνα, σ' αυτή τη μάχη για την αποδέσμευση από τη μοιρολατρία. Και μπορούμε να δώσουμε αυτή τη μάχη όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο, αλλά και γιατί έχουμε τη δύναμη. Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών δεν έχει ημερομηνία λήξης. Να πάρουμε λοιπόν τα μέτρα μας. Είναι σταθμός η 13 του Ιούνη. Υπακούουμε μόνο στην Ειρήνη, μόνο στα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ