Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Ψήφος - βόλι εναντίον της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου

Στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων», στον Ασπρόπυργο, περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Μπροστά στην κάλπη το κριτήριο των εργαζομένων πρέπει να είναι η καθημερινή ζωή και οι εμπειρίες τους. Στις εκλογές που έρχονται στις 13 του Ιούνη οι εργαζόμενοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να περιμένουν από αυτά τα κόμματα κάτι καλύτερο, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την ψήφο τους. Να κάνουν πιο ισχυρό το ΚΚΕ και να βρεθούν πιο κάτω και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Για να έχει αποτέλεσμα η πίεση του εργατικού κινήματος είναι προϋπόθεση η χειραφέτηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια περιοδείας της εκεί. Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε δύο συγκεντρώσεις (υπαλλήλων και εργατών) και συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου.

Μιλώντας στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι αυτή η μάχη των ευρωεκλογών έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί η ψήφος δε μεταφράζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανευρωπαϊκά. Εμείς λέμε, σημείωσε, ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη ώστε από τις ευρωεκλογές να βγει ένα ισχυρό ΟΧΙ στην πολιτική της ΕΕ και στην Κομισιόν να μετράνε απώλειες. Και αυτό είναι δυνατό, σημείωσε, καθώς υπάρχει συσσώρευση εμπειριών και αντιστάσεων από το προηγούμενο διάστημα. Γι' αυτό, τόνισε, πρέπει στις εκλογές τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα κόμματα που υποστηρίζουν φανερά την ΕΕ, και μάλιστα την εξαγνίζουν, την εξωραΐζουν και τρομοκρατούν τους λαούς ότι «χωρίς την ΕΕ χανόμαστε», θα πρέπει να χάσουν.

Το ΚΚΕ, τόνισε στη συνέχεια, δίνει μεγάλο βάρος στην ενημέρωση της εργατικής τάξης και του λαού για το τι είναι η ΕΕ. Θεωρούμε ότι το να ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις και πού πάει το πράγμα είναι καλό. Ετσι συγκεντρώνεις δυνάμεις και παίρνεις μέτρα να τους αντιμετωπίσεις και να αντεπιτεθείς. Γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολα θα είναι τα επόμενα χρόνια καθώς η οικονομική κρίση θα χτυπήσει στην Ελλάδα και θα υπάρχει απότομη όξυνση των προβλημάτων, ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμα ο γύρος των πολεμικών αναμετρήσεων.

Εχει σημασία η ψήφος σας να είναι ένα καλό βόλι εναντίον της ΕΕ, εναντίον του μεγάλου κεφαλαίου, σημείωσε, και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό από τις εκλογές έχει τη δυνατότητα να μεταφράσει σωστά τη φωνή δυσαρέσκειας, διαμαρτυρίας και πίεσης. Γιατί το ΚΚΕ, υπογράμμισε, στηρίζει τους αγώνες και προτείνει ως γραμμή πάλης και συσπείρωσης την ανυπακοή, την απειθαρχία, την αντίσταση στην ΕΕ. Και αυτό σημαίνει αυξήσεις μισθών σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τους δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας, σημαίνει ότι το διυλιστήριο να είναι κρατικό και όχι ιδιωτικοποιημένο με βάση τις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ, σημαίνει κατάργηση εισφορών στον τομέα της Υγείας γιατί ο εργάτης παράγει τον πλούτο και πρέπει να έχει επιστροφή αντί να λέγεται «πελάτης».

Μιλώντας για τη θέση του Κόμματος για αποδέσμευση από την ΕΕ, σημείωσε ότι σήμερα φαίνεται αδύνατη, για να προσθέσει όμως ότι ήδη υπάρχουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις. Πιστεύουμε, τόνισε ειδικότερα, ότι τα λαϊκά κινήματα μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο σε δημοψηφίσματα ενάντια στην ΟΝΕ και στο ευρώ αλλά ακόμα και σε αποδέσμευση χωρών από την ΕΕ. Καταλήγοντας επισήμανε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να δίνουν καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που μιλάνε για ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, την ώρα που σφάζονται παιδιά όπως στη Ράφα της Παλαιστίνης με τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Τέλος, αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στο επίκαιρο θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων, που έχει άμεση σχέση με τα ΕΛΠΕ, τόνισε: «Για να ελεγχθούν οι τιμές, κάποιος πρέπει να χάσει και εμείς λέμε να χάσει η ιδιοκτησία. Είναι θέμα που αφορά στο κυνήγι του κέρδους και όποιος κερδίζει καθορίζει και τις τιμές. Πιστεύουμε ότι όλο το κύκλωμα του πετρελαίου πρέπει να είναι κρατικό, χωρίς να παρεμβαίνει το κέρδος του μεσάζοντα. Εμείς δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο με τα περί ελέγχου των τιμών χωρίς να θιγούν τα κέρδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ