Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κίνδυνος για το περιβάλλον η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος

Motion Team

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων στη γεωργία και στα τρόφιμα και καταψήφισε την απελευθέρωση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών(ΓΤΟ). Αντίθετα τα κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών στη χώρα μας, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, υπερψήφισαν ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωσή τους. Και την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη τους, υπερψηφίζουν, υποκριτικά, ψηφίσματα για την απαγόρευση των μεταλλαγμένων», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος για τις ευρωεκλογές.

«Αυτή η θέση του ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει συνολική αντίθεση στην εξέλιξη της επιστήμης, της βιολογίας και της γενετικής μηχανικής, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην επιστημονική κατανόηση σημαντικών ζητημάτων, αλλά και στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων του ανθρώπου, ειδικά στις περιπτώσεις που η εφαρμογή της είναι εξατομικευμένη και δεν υπάρχουν κίνδυνοι διάχυσης στο περιβάλλον», διευκρίνισε ο Θανάσης Παφίλης.

Και συνέχισε: «Επειδή το επισιτιστικό πρόβλημα είναι κοινωνικό - πολιτικό, το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις οδηγίες και τους κανονισμούς, και έκανε ό,τι μπορούσε στο μαζικό κίνημα για να αποτρέψει την εφαρμογή τους. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι το επισιτιστικό πρόβλημα που αποτελεί το βασικό επιχείρημα των πολυεθνικών για τη χρησιμοποίηση των ΓΤΟ στη γεωργία, μπορεί να λυθεί με ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, στο επίπεδο της εξουσίας και όχι με την εναπόθεσή του στα χέρια των μονοπωλίων. Από τη φύση τους τα μονοπώλια χρησιμοποιούν κάθε τεχνολογία και τη γενετική μηχανική με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, η υλοποίηση του οποίου είναι αντίθετη με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι αντίθετη με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.


Motion Team

Οσο αυτές οι αλλαγές, από διάφορες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και κινήματα, αναβάλλονται για το αόριστο μέλλον, με διάφορες προφάσεις ή αυταπάτες ή θεωρούνται αχρείαστες επειδή τάχα μπορούν να υπάρχουν έγκαιροι και αποτελεσματικοί έλεγχοι, η δημόσια υγεία θα υπονομεύεται, το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται, το επισιτιστικό πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα οξύνεται και οι οποιοδήποτε έλεγχοι θα είναι λειψοί και αναποτελεσματικοί. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα λειτουργούν σαν άλλοθι για να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και τα διλήμματα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην όποια τεχνολογία, θα είναι ψευτοδιλήμματα, επειδή συνειδητά παραβλέπουν σε ποιες κοινωνικές σχέσεις χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνολογίες, από ποιους και για ποια συμφέροντα.

Οσο το κέρδος αποτελεί το κριτήριο της ανάπτυξης και της παραγωγής, ο κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι υπαρκτός όχι μόνο από τη χρησιμοποίηση των ριψοκίνδυνων τεχνολογιών, αλλά και των πιο φιλικών προς το περιβάλλον.

Ακόμα και η βιολογική γεωργία αν ποδηγετηθεί από τις πολυεθνικές, μπορεί να οδηγήσει στη μαζική παραγωγή διαφόρων μικροοργανισμών για την καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών των φυτών που θα αποτελέσουν το νέο οπλοστάσιο της βιολογικής γεωργίας, κάτι παρόμοιο με το οπλοστάσιο των φυτοφαρμάκων της λεγόμενης χημικής γεωργίας.

Γι' αυτό η πάλη κατά της ασυδοσίας των πολυεθνικών μπορεί να αποτρέψει ορισμένες άμεσες αρνητικές συνέπειες και να κάνει πιο αποτελεσματικούς τους οποιουσδήποτε ελέγχους, μόνο αν εντάσσεται στην πάλη για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Και αυτό γιατί στο σοσιαλιστικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορθολογικά όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και οι οποιοδήποτε έλεγχοι να είναι έγκαιροι, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, επειδή κριτήριο της παραγωγής δε θα είναι το κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων στη Γεωργία και στα Τρόφιμα, όπως και το γενικότερο διατροφικό πρόβλημα αποτελούν βασικό στοιχείο του τρόπου αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Γι' αυτό το διατροφικό πρόβλημα θα πρέπει να αποτελεί βασικό αντικείμενο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του προοδευτικού αγροτικού κινήματος, που η γνώμη του για τον τρόπο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, μιας και είναι οι άμεσοι φορείς, θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα», σημείωσε. Και κατέληξε δηλώνοντας πως στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής, «τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ, μέσα από το ταξικό, εργατικό κίνημα, το προοδευτικό αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, άλλες επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα, κάνουν ό,τι μπορούν για την ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, το οποίο μαζί με την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων θα αναδεικνύει τις πραγματικές τους αιτίες και θα παλεύει για ριζικές προοδευτικές, κοινωνικές αλλαγές, που εκτός από τα κριτήρια παραγωγής θα αλλάζουν και τα καταναλωτικά διατροφικά πρότυπα, για την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων σε όλους τους λαούς της Γης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ