ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΟΥΛΙΑΝΟΦ ΛΕΝΙΝ
Το έργο του είναι ολοζώντανο και επίκαιρο

Στα 134 χρόνια από τη γέννησή του

Είναι γεγονός ότι κάθε ιστορική επέτειος για το κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για επέτειο που φέρνει στο νου ηγέτες του κινήματος, η δράση των οποίων είναι δεμένη με κοσμοϊστορικά γεγονότα, τότε η μνήμη γίνεται ένα με το σήμερα. Οχι μόνο, γιατί αποτιμά το επαναστατικό τους έργο, μα γιατί αυτό το έργο είναι υλική δύναμη για το μέλλον της ιστορικής εξέλιξης. Δύναμη, που συμβάλλει στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Ετσι μόνο μπορεί να μετατρέπεται σε παράγοντα, που επιδρά στην ανάπτυξη του αγώνα της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση του τελικού σκοπού, την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο δε, όταν πρόκειται για επέτειο που αφορά στη μεγαλύτερη προσωπικότητα που ανέδειξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στον 20ό αιώνα, τον Β. Ι. Λένιν, (γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870). Εναν από τους κλασικούς της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, που δικαίως φέρει και το δικό του όνομα. Μαρξισμός - Λενινισμός.

Το όνομα του Λένιν, ως επικεφαλής του κόμματος των μπολσεβίκων, ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο παγκόσμιο κοσμοϊστορικό γεγονός της εποχής του τελευταίου σταδίου του καπιταλισμού, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής που συνεχίζεται ως σήμερα και που από τις αρχές του 20ού αιώνα φανέρωσε πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος σαν κοινωνικοοικονομικό σύστημα, γι' αυτό και χρειάζεται αντικατάσταση, περιμένοντας το νεκροθάφτη του.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, ως αποτέλεσμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου ήταν τομή στην ιστορία της ανθρωπότητας για το πέρασμα από τις ταξικές κοινωνίες στον κομμουνισμό, την αταξική κοινωνία, από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας. Απέδειξε στην πράξη το νομοτελειακό πέρασμα από τις ταξικές κοινωνίες στην αταξική. Και ως επαναστατικό έργο των μαζών με την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κόμματος, στηρίχτηκε στην επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης που θεμελίωσαν οι Μαρξ, Ενγκελς και συνέχισε να αναπτύσσει ο Λένιν. Πρωταρχικό, λοιπόν, ζήτημα στις μέρες μας, είναι να ανατρέχουμε ξανά και ξανά στη μελέτη του έργου τους, ως συστατικού στοιχείου της δικής μας δράσης. Στη διαλεκτική ενότητα θεωρίας και πράξης.

Στα έργα του, ο Λένιν ανέπτυξε, στις ιστορικές συνθήκες που επέζησε και έδρασε, όλα τα συστατικά μέρη του μαρξισμού - τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό. Οι θεωρητικές επεξεργασίες του για το κόμμα νέου τύπου, που διαφέρει ριζικά από τα ρεφορμιστικά, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς, η στρατηγική και η τακτική για τη σοσιαλιστική επανάσταση, για την ανισόμετρη οικονομική και πολιτική ανάπτυξη του καπιταλισμού και τη θεωρία του αδύνατου κρίκου στο ιμπεριαλιστικό στάδιο που θεμελίωνε το ζήτημα της νίκης της επανάστασης σε μια χώρα, για τη δικτατορία του προλεταριάτου, για τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά και με όλους τους εργαζόμενους, για το εθνικό και το αγροτικό ζήτημα, για τους δρόμους οικοδόμησης και ανάπτυξης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, η αδιάλλαχτη πάλη του κατά του οπορτουνισμού, όλος ο πλούτος της λενινιστικής θεωρίας και πρακτικής έχει διεθνή σημασία, αποτελεί ισχυρό όπλο για την πάλη της παγκόσμιας εργατικής τάξης στις σύγχρονες συνθήκες.

Ειδικό αφιέρωμα στο «Ρ» της Κυριακής 25/4/2004

Ο φιλόσοφος...

Χωρίς καμιά διάθεση να μειώσουμε τη σημασία μιας φωνής διαμαρτυρίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οφείλουμε να σημειώσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τα όσα είπε ο γνωστός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι στην προχτεσινή του ομιλία στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Ο Αμερικανός διανοητής καταφέρθηκε ενάντια στην παντοκρατορία που επιχειρούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στα πλαίσια του νέου δόγματος «δημοκρατικό είναι ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας». Με στοιχεία του - χειραγωγημένου στην πλειοψηφία του - αμερικανικού Τύπου, έδειξε αυτό που ο κόσμος «είχε τούμπανο...» από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή η επέμβαση στο Ιράκ έγινε για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και στη βάση ενός συνολικού σχεδίου για την αναδιοργάνωση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Εξίσου αυστηρός ήταν ο Νόαμ Τσόμσκι και για την επιθετικότητα του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «τη μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ παγκοσμίως» και συνδέοντας άμεσα την εγκληματική πολιτική Σαρόν με την ενθάρρυνση από την πλευρά της Αμερικής.

Στο διά ταύτα, ο Αμερικανός στοχαστής υποστήριξε ότι «η βία γεννάει βία» και υπεραμύνθηκε της διαλλακτικής στάσης της Αγγλίας απέναντι στον IRA, που συντέλεσε στο μετριασμό της αιματοχυσίας στην Ιρλανδία. Μια τέτοια προσέγγιση αφήνει στο απυρόβλητο την καρδιά όλων των αμερικανοευρωπαϊκών επεμβάσεων όπου Γης, που δεν είναι άλλη από την ιμπεριαλιστική φύση Αμερικής και ΕΕ και τις ανταγωνιστικές αντιθέσεις μεταξύ των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ο ιμπεριαλισμός είναι αυτός που ευθύνεται για την έναρξη του κύκλου της παγκόσμιας βίας, αξιοποιώντας προσχηματικά σαν «εχθρούς» τους άλλοτε «φίλους», τους οποίους εξέθρεψε την εποχή που του ήταν χρήσιμοι στον αγώνα ενάντια στο αντίπαλο, σοσιαλιστικό δέος. Κατά συνέπεια, γνήσια αντιπολεμική στάση δεν μπορεί να είναι άλλη από την εναντίωση στην ίδια την αιτία του πολέμου, τον ιμπεριαλισμό. Τον αγώνα ενάντια σε όλες τις εκφάνσεις του σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την τελική ανατροπή του.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, ωστόσο, στη διάρκεια της περίπου μιάμισης ώρας ομιλίας του, απέφυγε συστηματικά να χρησιμοποιήσει τον όρο «ιμπεριαλισμός», ενώ καμιά αναφορά δεν έκανε στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που μόλις πριν από πέντε χρόνια βομβάρδιζε μαζί με τους Αμερικανούς τη Γιουγκοσλαβία και κράτη-μέλη της στήριξαν και στηρίζουν και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Αρκέστηκε στην καταδίκη της αμερικανικής μονοκρατορίας, προτείνοντας ως λύση να αφουγκραστούν οι μεγάλες δυνάμεις τα αιτήματα των μικρών για να σταματήσει το αιματοκύλισμα, παραγνωρίζοντας ότι ο όποιος «διάλογος» με τους ιμπεριαλιστές γίνεται σήμερα εξίσου με το πιστόλι στον κρόταφο και αποτελεί κατά κανόνα τον προθάλαμο μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Τρανταχτό παράδειγμα η Κύπρος, για την οποία μάλιστα ο Νόαμ Τσόμσκι εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει, πρέπει να δεχτεί το «σχέδιο Ανάν»...


Π. Κ.


Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «Προβολές» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και για την Ολυμπιάδα Ειρήνης.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις εξελίξεις στην οικονομία και την κυβερνητική πολιτική.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σε εργασιακούς χώρους περιοδεύουν στελέχη του Κόμματος. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω περιοδείες:

- Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 π.μ., στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

- Σήμερα, Πέμπτη, σύσκεψη εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Ρέπουλη 16) με ομιλητή τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

- Σήμερα, Πέμπτη, σύσκεψη εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας (Κρατικό), στις 2.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Αγ. Τριάδας (Τερψιθέας 6), με ομιλητή τον Σταμάτη Βάσσο, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

- Επίσης, σήμερα στις 10 π.μ., στη Διεύθυνση Υγείας - Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθήνας, θα περιοδεύσει η βουλευτής του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη.

- Αύριο, Παρασκευή, στις 9 π.μ. στα σχολεία του Γαλατσίου θα περιοδεύσει η Βάνα Λυγερού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση σήμερα Πέμπτη 22/4/04, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ