ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινές επιδρομές στα υψίπεδα του Γκολάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι το τελευταίο 24ωρο η κατάσταση στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ, εξαιτίας των δύο αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε λίγο πριν και μερικές ώρες μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ως αντίποινα, υποτίθεται, για τις τέσσερις ρουκέτες που έπεσαν προχτές το απόγευμα σε μη κατοικημένη περιοχή της βόρειας Γαλιλαίας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η πρώτη επίθεση έγινε από ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο σε δύο κτίρια της συριακής μεθοριακής επαρχίας Κουνέιτρα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Σύρου στρατιώτη, τον τραυματισμό άλλων επτά ατόμων και υλικές ζημιές στο εκεί κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών και σε κτίριο δημοτικών υπηρεσιών.

Ακολούθησε χτες τα ξημερώματα και δεύτερη επίθεση από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά ΙΧ αυτοκινήτου που κινούταν σε δρόμο του χωριού Κομ, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι πέντε από τα θύματα ήταν μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», μολονότι η οργάνωση αρνείται ότι είχε εκτοξεύσει ρουκέτες έναντι του Ισραήλ. Το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ σχολίασε πως η επίθεση του Ισραήλ έγινε για να «τονωθεί» το πεσμένο ηθικό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι σύμφωνα με τις συριακές αρχές συνεργάζονται και με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα υψώματα του Γκολάν.

Σαν να μην έφτανε η κατάφωρη παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας από τα ισραηλινά αεροσκάφη, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιδρομές, λέγοντας ότι ήταν απάντηση σε «τρομοκρατική» επίθεση που έγινε «χωρίς καμία πρόκληση από την πλευρά του Ισραήλ».

Νωρίτερα, ο Σύρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες ορισμένων αραβικών χωρών με στόχο την επίλυση του πολέμου στη χώρα, σημειώνοντας πως οι συριακές αρχές έχουν ανοικτή τη θύρα σε τέτοιες προτάσεις, γιατί επιδιώκουν τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Συρίας με το Ιράν και τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ», ο Μουάλεμ τόνισε ότι προκαλούν την ενόχληση ορισμένων αραβικών χωρών, «γιατί έχουμε ενιαία στάση κατά του Ισραήλ». Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις της Δαμασκού με το Πεκίνο και τη Μόσχα, τόνισε ότι είναι σχέσεις «αμοιβαίου σεβασμού», σε αντίθεση, όπως υπογράμμισε, με τη στάση σιωπής ή τις συνωμοσίες που κάνουν άλλες αραβικές χώρες που απέφυγε να κατονομάσει...

Καταστροφή μοναστηριού από τζιχαντιστές

Το ίδιο 24ωρο, ένας Χριστιανός ιερέας και κάτοικοι της πόλης Καργαταίν, που κατελήφθη από τζιχαντιστές του ΙΚ στις αρχές Αυγούστου, κατήγγειλαν πως οι τελευταίοι κατέστρεψαν και γκρέμισαν ολοσχερώς το μοναστήρι της Αγίας Ελιάν, κτισμένο πριν από 1.500 χρόνια (!), καταστρέφοντας παράλληλα και χριστιανικό καθολικό ναό Ασσυρίων που βρισκόταν εντός του μοναστηριακού συγκροτήματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκατοντάδες» οι νεκροί Κούρδοι μαχητές, λέει ο στρατός

Και προετοιμασίες για εκλογές την 1η Νοέμβρη

Από πρόσφατες επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας κατά των Κούρδων
Από πρόσφατες επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας κατά των Κούρδων
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε απολογισμό των θυμάτων που έχει προκαλέσει στη μεριά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στην Τουρκία προχώρησαν χτες αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού, εκτιμώντας ότι από τις 22 Ιούλη, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις σε βάρος του ΡΚΚ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 771 Κούρδοι ένοπλοι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», που επικαλέστηκε Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, από τις πολυάριθμες επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν 430 αντάρτες, ενώ άλλοι υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους. Στις επιχειρήσεις που έγιναν στο τουρκικό έδαφος, σκοτώθηκαν άλλα 260 μέλη του PKK.

Από την άλλη, πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στρατού-μαχητών του ΡΚΚ, Κούρδοι ένοπλοι σκότωσαν περίπου 50 στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, με αφορμή την προχτεσινή βομβιστική επίθεση του ΡΚΚ σε Τούρκους στρατιώτες στη ΝΑ Τουρκία που προκάλεσε το θάνατο οχτώ στρατιωτών, υποστήριξαν ότι στη διάρκεια της «ειρήνης» και της «εκεχειρίας» μεταξύ των δύο πλευρών, οι Κούρδοι μαχητές «προετοιμάζονταν για τον πόλεμο τοποθετώντας εκρηκτικά και βόμβες» σε διάφορα σημεία της χώρας...

Εκλογές την 1η Νοέμβρη λέει ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν την 1η Νοέμβρη, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση ακόμη και με εξωκοινοβουλευτικά μέλη «αν κριθεί απαραίτητο».

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι σημείωσαν χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές της επόμενης βδομάδας να σχηματίσει νέα προσωρινή πολυκομματική κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από διάφορα κόμματα, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, έπειτα από την αποτυχία των προσπαθειών που καταβλήθηκαν επί πολλές βδομάδες με στόχο τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με αντιπολιτευόμενα κόμματα, πριν από την αυριανή καταληκτική προθεσμία της 23ης Αυγούστου.

Περιμένουν νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα...

Και ενώ οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους μαχητές εντείνονται και κλιμακώνεται ο πολιτικός αναβρασμός ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, άσχημα νέα περιμένουν τα λαϊκά νοικοκυριά το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένουν νέες, σημαντικές αυξήσεις στα τρόφιμα, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης στη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο και το ευρώ.

Ο Μεχμέτ Ερντογάν, πρόεδρος της εταιρείας «Sezon Pirin», που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής τροφίμων στην Τουρκία, σημείωσε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι τιμές βασικών τροφίμων, όπως το εισαγόμενο ρύζι και είδη οσπρίων, θα αυξηθούν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, επειδή οι εταιρείες εισαγωγής και οι βιομηχανίες αδυνατούν πλέον να «απορροφήσουν» άλλες ζημιές από τις απώλειες που υφίσταται στις διεθνείς χρηματαγορές η τουρκική λίρα έναντι ισχυρών ξένων νομισμάτων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ
Ξανανοίγει η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν

TEXEΡΑΝΗ.--

Στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, βρίσκεται από σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας Βρετανών διευθυντικών στελεχών διαφόρων εταιρειών (μεταξύ των οποίων η «Royal Dutch Shell»), προκειμένου να εγκαινιάσει την εκεί επαναλειτουργία της βρετανικής πρεσβείας για πρώτη φορά μετά το κλείσιμό της το Νοέμβρη του 2011, στο πλαίσιο διαδηλώσεων και αντιδράσεων κατά της απόφασης του Λονδίνου να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.

Το ταξίδι του Φίλιπ Χάμοντ στο Ιράν είναι το πρώτο Βρετανού υπουργού εδώ και περίπου μία 12ετία και πραγματοποιείται έπειτα από τις πρόσφατες επισκέψεις των ομολόγων του από τη Γαλλία και την Ιταλία, του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παράλληλα με τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, θα ανοίξει ξανά και η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο, καθώς οι δύο χώρες προχωρούν πλέον στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών και άλλων σχέσεων, ενόψει και της άρσης των διεθνών κυρώσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΡΩΣΙΑ
Την Τρίτη στη Μόσχα ο Σίσι

KAΪΡΟ.--

Τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα ξεκινά στις 25 Αυγούστου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών στρατηγικών και οικονομικών σχέσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Αιγύπτιου Προέδρου, οι συνομιλίες του Σίσι με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επικεντρωθούν στην προώθηση «διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων συνεργασίας και στην αύξηση των ρωσικών επενδύσεων στην Αίγυπτο». Το Κρεμλίνο από τη μεριά του έχει ανακοινώσει ότι οι δύο ηγέτες «θα συζητήσουν εκτενώς και θα ανταλλάξουν απόψεις σε διάφορα διεθνή ζητήματα» και πρωτίστως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Θα είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στη Ρωσία, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάη και η τρίτη από τον περσινό Αύγουστο. Ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέφτηκε την Αίγυπτο τον περασμένο Φλεβάρη, κάνοντας την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ρωσίας στο Κάιρο από το 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ