Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκατοντάδες» οι νεκροί Κούρδοι μαχητές, λέει ο στρατός

Και προετοιμασίες για εκλογές την 1η Νοέμβρη

Από πρόσφατες επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας κατά των Κούρδων
Από πρόσφατες επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας κατά των Κούρδων
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε απολογισμό των θυμάτων που έχει προκαλέσει στη μεριά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στην Τουρκία προχώρησαν χτες αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού, εκτιμώντας ότι από τις 22 Ιούλη, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις σε βάρος του ΡΚΚ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 771 Κούρδοι ένοπλοι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», που επικαλέστηκε Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, από τις πολυάριθμες επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν 430 αντάρτες, ενώ άλλοι υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους. Στις επιχειρήσεις που έγιναν στο τουρκικό έδαφος, σκοτώθηκαν άλλα 260 μέλη του PKK.

Από την άλλη, πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στρατού-μαχητών του ΡΚΚ, Κούρδοι ένοπλοι σκότωσαν περίπου 50 στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, με αφορμή την προχτεσινή βομβιστική επίθεση του ΡΚΚ σε Τούρκους στρατιώτες στη ΝΑ Τουρκία που προκάλεσε το θάνατο οχτώ στρατιωτών, υποστήριξαν ότι στη διάρκεια της «ειρήνης» και της «εκεχειρίας» μεταξύ των δύο πλευρών, οι Κούρδοι μαχητές «προετοιμάζονταν για τον πόλεμο τοποθετώντας εκρηκτικά και βόμβες» σε διάφορα σημεία της χώρας...

Εκλογές την 1η Νοέμβρη λέει ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν την 1η Νοέμβρη, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση ακόμη και με εξωκοινοβουλευτικά μέλη «αν κριθεί απαραίτητο».

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι σημείωσαν χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές της επόμενης βδομάδας να σχηματίσει νέα προσωρινή πολυκομματική κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από διάφορα κόμματα, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, έπειτα από την αποτυχία των προσπαθειών που καταβλήθηκαν επί πολλές βδομάδες με στόχο τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με αντιπολιτευόμενα κόμματα, πριν από την αυριανή καταληκτική προθεσμία της 23ης Αυγούστου.

Περιμένουν νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα...

Και ενώ οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους μαχητές εντείνονται και κλιμακώνεται ο πολιτικός αναβρασμός ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, άσχημα νέα περιμένουν τα λαϊκά νοικοκυριά το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένουν νέες, σημαντικές αυξήσεις στα τρόφιμα, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης στη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο και το ευρώ.

Ο Μεχμέτ Ερντογάν, πρόεδρος της εταιρείας «Sezon Pirin», που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής τροφίμων στην Τουρκία, σημείωσε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι τιμές βασικών τροφίμων, όπως το εισαγόμενο ρύζι και είδη οσπρίων, θα αυξηθούν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, επειδή οι εταιρείες εισαγωγής και οι βιομηχανίες αδυνατούν πλέον να «απορροφήσουν» άλλες ζημιές από τις απώλειες που υφίσταται στις διεθνείς χρηματαγορές η τουρκική λίρα έναντι ισχυρών ξένων νομισμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επικίνδυνη στρατιωτική ανάφλεξη σε πολλαπλά μέτωπα (2023-10-07 00:00:00.0)
Νέα εισβολή και βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ (2022-04-19 00:00:00.0)
Οκτώ νεκροί από τουρκική επιδρομή σε κλινική (2021-08-19 00:00:00.0)
Δυναμώνει τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» κατά του PΚΚ (2015-12-19 00:00:00.0)
Ενταση στο βόρειο Ιράκ (2011-10-20 00:00:00.0)
Πολέμου συνέχεια... (2005-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ