Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οξύνεται η ένταση

ΣΕΟΥΛ.--

Ενταση επικρατεί στη μεθοριακή γραμμή των συνόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με τη Νότια Κορέα, αφού σήμερα, στις 5.00 το απόγευμα τοπική ώρα (11 το πρωί ώρα Ελλάδας), λήγει το τελεσίγραφο της πρώτης, που θεωρεί αιτία πολέμου τη συνεχιζόμενη από τη δεύτερη εκπομπή προπαγανδιστικών μηνυμάτων με μεγάφωνα στα σύνορα και δηλώνει ότι θα τα καταστρέψει όλα. Είχε προηγηθεί η ρίψη ενός βλήματος της ΛΔ Κορέας και η καταστροφή ενός μεγαφώνου και η απάντηση της Νότιας Κορέας με 36 βλήματα. Ο ηγέτης της ΛΔ της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει δώσει εντολή πλήρους ετοιμότητας στην πρώτη γραμμή. Στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών αποφασίστηκε η γενικότερη κινητοποίηση του κόμματος, εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα, η ΛΔ Κορέας σημειώνει ότι είναι διατεθειμένη να άρει την ετοιμότητα για στρατιωτική αντιπαράθεση, αν η Νότια Κορέα σταματήσει τις προκλήσεις με τα μηνύματα ψυχολογικού πολέμου. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν πάντως οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Νότιας Κορέας, Χαν Μιν Κουό, που είπε προκλητικά ότι «αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προβοκάτσιες με τη δικαιολογία των εκπομπών προπαγάνδας, ο στρατός θα της δώσει ισχυρή απάντηση και θα πληρώσει υψηλό τίμημα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ είναι σε στενή συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τις προβοκάτσιες». Επίσης, αυτές τις μέρες γίνονται στη Νότια Κορέα στρατιωτικά γυμνάσια με δυνάμεις των ΗΠΑ, κάτι που βεβαίως έχει μόνιμο χαρακτήρα και συμβάλλει στη διαρκή ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ενα τελευταίο περιστατικό στις 4 Αυγούστου, όπου από έκρηξη νάρκης κοντά στα σύνορα από την πλευρά της Νότιας Κορέας ακρωτηριάστηκαν δύο στρατιώτες της, ενέργεια που αποδόθηκε στη ΛΔ της Κορέας, οδήγησε στις 10 Αυγούστου στην επανέναρξη μετά από 11 χρόνια των λεγόμενων εκπομπών προπαγάνδας, κάτι που έφερε την άμεση αντίδραση της άλλης πλευράς. Για το θέμα, η ΛΔ Κορέας είχε ζητήσει σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές έκαναν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστρεψε τα πυρά της στη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ