Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ
Σημαντικές συμφωνίες για τα γερμανικά μονοπώλια

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Μνημόνια και συμφωνίες διμερούς οικονομικής, εμπορικής και επιστημονικής συνεργασίας υπέγραψε το περασμένο 24ωρο στη Βραζιλία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Η Μέρκελ και η Βραζιλιάνα ομόλογός της, Ντίλμα Ρουσέφ, προέβλεψαν πως οι πολυετείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Μερκοσούρ (σ.σ. «Κοινή Αγορά του Νότου» μεταξύ Αργεντινής, Βραζιλίας, Παραγουάης, Ουρουγουάης και Βενεζουέλας) θα οδηγήσουν «ως το τέλος τρέχοντος έτους» σε διμερή οικονομική συμφωνία, δηλαδή σε στενότερη συνεργασία μονοπωλιακών ομίλων σε τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, της τεχνολογίας και της ενέργειας, αξιοποιώντας παράλληλα και το «εργαλείο» πολιτικών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Μέρκελ, μάλιστα, δήλωσε: «Μία εξέλιξη με κάνει αισιόδοξη, ότι μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία: η νέα θέληση της Βραζιλίας για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μερκοσούρ»...

Με αφορμή τη γερμανο-βραζιλιάνικη συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, η Πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα επιχειρήσει «να περιορίσει τη χρήση υδρογονανθράκων στην οικονομία από το 2100», επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να μειώσει σημαντικά ως το 2030 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ρουσέφ επιφυλάχτηκε να ανακοινώσει περισσότερα στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη το Σεπτέμβρη.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα «δωρήσει» 25,7 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στη Βραζιλία και πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τη χρηματοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Προγραμμάτων Καθαρής Ενέργειας στη χώρα, τομέα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα γερμανικά μονοπώλια.

Η εφημερίδα του Σάο Πάολο, «Folha de Sao Paolo», αναφερόμενη στις διμερείς συμφωνίες και τα μνημόνια που υπέγραψαν αξιωματούχοι αμφοτέρων πλευρών με αφορμή την περιοδεία της Μέρκελ, σημείωσε την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα σε αξιωματούχους του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας και εκπροσώπους γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ρεάλ (περίπου 38.000.000 δολάρια), που ανάβουν το πράσινο φως για την πώληση γερμανικών φαρμάκων στο σύστημα Υγείας της Βραζιλίας, με αντάλλαγμα την παραχώρηση τεχνογνωσίας σε 11 επιστημονικά εξειδικευμένα εργαστήρια της Βραζιλίας (όπως το φημισμένο Ινστιτούτο «Fiocruz» του Ρίο), που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, με στόχο την ανάπτυξη της ιατρικής βιοτεχνολογικής έρευνας σε νέα φάρμακα κατά του καρκίνου, των ρευματισμών και άλλων παθήσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Μέρκελ, αναμενόταν η υπογραφή άλλων 15 συμφωνιών, μεταξύ άλλων στους τομείς της έρευνας, της εξόρυξης, της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας των τροφίμων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (τομέας στον οποίο πρωτοπορούν τα γερμανικά μονοπώλια...).

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας στην ΕΕ, καθώς οι διμερείς συμφωνίες ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της χώρας μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη της Μέρκελ στη χώρα έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για τη δημοτικότητα της Βραζιλιάνας Προέδρου, καθώς η ίδια και η κυβέρνησή της πλήττονται από σκάνδαλα διαφθοράς (με κορυφαίο εκείνο της βραζιλιάνικης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου «ΠΕΤΡΟΜΠΡΑΣ»), εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οικονομία με επίμονες ενδείξεις που προδιαγράφουν ύφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ