ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα ... πεντάμηνη δέσμευση περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Βγάζει το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» σε κυπριακά «οικόπεδα»

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός»
Το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός»
Ενώ προετοιμάζεται ο νέος γύρος του παζαριού για το Κυπριακό, η Τουρκία κλιμακώνει τις δικές της προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει νέα τετελεσμένα που στηρίζουν τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά της. Πέρα από τις συχνές NAVTEX για δεσμεύσεις περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα NAVTEX και δέσμευση περιοχών στα λεγόμενα οικόπεδα 2, 9, 13 της κυπριακής ΑΟΖ (στα νότια της Λεμεσού) και μάλιστα για 5 μήνες (έως τις 31 Δεκέμβρη), προκειμένου να κάνει σεισμογραφικές έρευνες το πλοίο «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται στην περιοχή, το οποίο συνοδεύουν τα «υποστηρικτικά» πλοία «Απόλο Μουν» και «Τανούξ-1». Επίσης, δυτικά και ανατολικά της Κύπρου βρίσκονται τα δύο γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και έχει ανακοινωθεί ότι θα κατέβει και τέταρτο πλοίο, το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε δική της NAVTEX, με την οποία ενημερώνει ότι η εξαγγελία της Τουρκίας αφορά σε παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Επίσης τονίζει ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Στη σχετική ανακοίνωση ζητά από το «Μπαρμπαρός» να «διακόψει αμέσως την παράνομη δραστηριότητα».

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη πάντως φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στο προχώρημα των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνάντησης με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, που θα μεταβεί στην Κύπρο και θα προετοιμάσει τη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί με τον Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να επανεκκινήσει το παζάρι. Ωστόσο η πλευρά του ψευδοκράτους θέτει επίμονα το ζήτημα πρώτα της μοιρασιάς των υδρογονανθράκων ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το παζάρι. Οχι τυχαία, σήμερα ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ συνοδευόμενος από τον «υπουργό Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι έχουν κληθεί στην Αγκυρα σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προφανώς η εξέλιξη του παζαριού θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Και οι δύο πλευρές με τη στήριξη και ισχυρών συμμάχων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ (αφού το Κυπριακό είναι ενταγμένο στον ευρύτερο σχεδιασμό στην περιοχή) κινούνται στη γνωστή κοινή διακήρυξη του Φλεβάρη του 2014 για τα «δύο συνιστώντα κράτη», δηλαδή την ντε φάκτο διχοτόμηση, ώστε να προχωρήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία όπως το 2017.

Πάντως, από όσα έγιναν γνωστά από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο στην εξοχική κατοικία του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, ανακοινώθηκε η έγκριση ένταξης της αραβικής γλώσσας για διδασκαλία της στα κρατικά Ιδρύματα Επιμόρφωσης (λόγο των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο), ενώ δεν υπήρξε καμία πληροφορία για συζήτηση σχετικά με το Κυπριακό, κάτι που το πιθανότερο είναι να έγινε, αν και όπως δηλώθηκε, απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας.

ΣΥΡΙΑ
Την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων ζητά ο Τζααφάρι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον τερματισμό της κατοχής συριακών εδαφών από στρατεύματα των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας απαίτησε, προχτές βράδυ, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι, κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη για την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, καταγγέλλοντας ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά φορτηγά και άρματα μάχης «μετέφεραν όπλα, πυρομαχικά και μισθοφόρους από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και άλλες χώρες του Καυκάσου», προκειμένου να στηρίξουν «τρομοκράτες της "Αλ Κάιντα" στο Ιντλίμπ». Ζήτησε «τερματισμό των επιθετικών πρακτικών» του τουρκικού στρατού στη Συρία, τονίζοντας ότι ανάμεσα στα άλλα προκαλούν πλήγματα σε βάρος του συριακού λαού και καταστρέφουν τις υποδομές της χώρας. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται εξαιτίας «ξένων επεμβάσεων» και λόγω των προσπαθειών ξένων χωρών που προσπαθούν να ανατρέψουν διά της βίας κυβερνήσεις σε χώρες της περιοχής «επενδύοντας στην τρομοκρατία και στη δημιουργία κρίσεων και πολέμων».

Στη Μόσχα, το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμα, στρατηγός ε.α. Βλαντιμίρ Σαμάνοφ υποστήριξε ότι οι ενέργειες του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ της Συρίας «δεν είναι συμβατές» με τη ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει «διαφορές απόψεων» με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας και ότι επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις από τις πρακτικές των τουρκικών δυνάμεων.

Με φόντο την κριτική Σύρων και Ρώσων αξιωματούχων, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι παρατείνουν έως το τέλος Οκτώβρη τις μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων που δεν έχουν εξασφαλίσει εγγραφή σε επίσημους καταλόγους ή νόμιμα έγγραφα. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Χαμπέρτουρκ» δήλωσε ότι όσοι Σύροι πρόσφυγες φύγουν από την Κωνσταντινούπολη θα μπορέσουν να εγκατασταθούν και να καταγραφούν σε οποιαδήποτε άλλη επαρχία της Τουρκίας, με εξαίρεση την Αττάλεια, στον νότο, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Τόνισε ωστόσο ότι εξαιρούνται από τις απελάσεις οι φοιτητές, οι οικογένειές τους και όσοι έχουν επίσημα δηλωμένες δουλειές στην Κωνσταντινούπολη.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κινεζικές αντιδράσεις για την πώληση 66 «F-16» στην Ταϊβάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας, η Υπηρεσία Συνεργασίας και Αμυντικής Ασφάλειας (DCPA) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε χτες την πώληση 66 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16», αξίας 8 δισ. δολαρίων, στην Ταϊβάν, επιβεβαιώνοντας πως η αγορά «εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Σε σχετική ανακοίνωση της DCPA αναφέρεται ότι οι πωλήσεις των αεροσκαφών στην Ταϊβάν τάχα «θα διατηρήσουν την πολιτική σταθερότητα, τη στρατιωτική ισορροπία και την οικονομική πρόοδο» στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των 66 μαχητικών «F-16» θα υλοποιηθεί μόλις εγκριθεί (όπως αναμένεται...) από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η εξέλιξη, που δρομολογείται μερικές βδομάδες μετά την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκρίνει τις πωλήσεις αρμάτων μάχης και πυραυλικών συστημάτων αξίας 2,2 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, προκάλεσε χτες την αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, που επανέλαβε πως «το ζήτημα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και βασικά συμφέροντα της Κίνας». Προέτρεψε μάλιστα τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την «επιβλαβή φύση της πώλησης όπλων στην Ταϊβάν» και να ακυρώσουν αμέσως τα σχέδια. Ο Γκενγκ δεν παρέλειψε τις αναφορές και στις εμπορικές αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Κίνας, έπειτα και από το αδιέξοδο στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης, τον Ιούλη, στη Σαγκάη, εκφράζοντας με νόημα την ελπίδα πως η Ουάσιγκτον «θα τα πάει καλά μαζί μας και θα αποκαταστήσει το αμοιβαία επωφελές εμπόριο».

Πάντως, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας να προκαλέσει ύφεση στην αμερικανική οικονομία λέγοντας ότι μελετά το ενδεχόμενο αλλαγών στη φορολογία για να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σε άλλο σημείο όμως παραδέχθηκε ότι οι εμπορικοί ανταγωνισμοί με το Πεκίνο προκαλούν βραχυπρόθεσμα «οικονομικό πόνο στους Αμερικανούς» αλλά κατέληξε υποστηρίζοντας ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι περισσότερα. «Κάποιος έπρεπε να τα βάλει μαζί της (...) Θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με την Κίνα», κατέληξε.

ΚΙΝΑ
Επιβεβαίωσε σύλληψη εργαζόμενου στο βρετανικό προξενείο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση Κίνας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ κ.ά.) με φόντο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, που συνεχίζονται εδώ και δυο μήνες, με την Κίνα να κατηγορεί τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία ότι τις υποκινούν για να «σύρουν» την κινεζική επαρχία προς τη Δύση.

Χτες το κινεζικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το βρετανικό ΥΠΕΞ, ότι εργαζόμενος στο προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ συνελήφθη στα σύνορα της Κίνας, στην πόλη Σεντζέν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γκενγκ Σουάνγκ. «Το πρόσωπο που αναφέρατε έχει τεθεί σε διοικητική κράτηση για 15 μέρες ως τιμωρία» από την αστυνομία του Σεντζέν για «παράβαση νόμου περί δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο Σουάνγκ, προσθέτοντας ότι ο υπάλληλος ήταν από το Χονγκ Κονγκ και επομένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.

«Τελευταία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει πολλές εσφαλμένες παρατηρήσεις σχετικά με το Χονγκ Κονγκ», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και «για ακόμη μια φορά παροτρύνουμε τη βρετανική πλευρά να σταματήσει να υποδεικνύει και να πυροδοτεί καταστάσεις στο θέμα του Χονγκ Κονγκ».

Η οικογένεια του εργαζόμενου, που αγνοείται από τις 8 Αυγούστου, είχε εκφράσει φόβους ότι έχει συλληφθεί και έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του - Σάιμον Τσενγκ - λέγοντας ότι μετέβη στις 8 Αυγούστου στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, που απέχει μία ώρα από το Χονγκ Κονγκ, για μια επαγγελματική συνάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ