Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων ζητά ο Τζααφάρι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον τερματισμό της κατοχής συριακών εδαφών από στρατεύματα των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας απαίτησε, προχτές βράδυ, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι, κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη για την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, καταγγέλλοντας ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά φορτηγά και άρματα μάχης «μετέφεραν όπλα, πυρομαχικά και μισθοφόρους από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και άλλες χώρες του Καυκάσου», προκειμένου να στηρίξουν «τρομοκράτες της "Αλ Κάιντα" στο Ιντλίμπ». Ζήτησε «τερματισμό των επιθετικών πρακτικών» του τουρκικού στρατού στη Συρία, τονίζοντας ότι ανάμεσα στα άλλα προκαλούν πλήγματα σε βάρος του συριακού λαού και καταστρέφουν τις υποδομές της χώρας. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται εξαιτίας «ξένων επεμβάσεων» και λόγω των προσπαθειών ξένων χωρών που προσπαθούν να ανατρέψουν διά της βίας κυβερνήσεις σε χώρες της περιοχής «επενδύοντας στην τρομοκρατία και στη δημιουργία κρίσεων και πολέμων».

Στη Μόσχα, το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμα, στρατηγός ε.α. Βλαντιμίρ Σαμάνοφ υποστήριξε ότι οι ενέργειες του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ της Συρίας «δεν είναι συμβατές» με τη ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει «διαφορές απόψεων» με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας και ότι επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις από τις πρακτικές των τουρκικών δυνάμεων.

Με φόντο την κριτική Σύρων και Ρώσων αξιωματούχων, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι παρατείνουν έως το τέλος Οκτώβρη τις μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων που δεν έχουν εξασφαλίσει εγγραφή σε επίσημους καταλόγους ή νόμιμα έγγραφα. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Χαμπέρτουρκ» δήλωσε ότι όσοι Σύροι πρόσφυγες φύγουν από την Κωνσταντινούπολη θα μπορέσουν να εγκατασταθούν και να καταγραφούν σε οποιαδήποτε άλλη επαρχία της Τουρκίας, με εξαίρεση την Αττάλεια, στον νότο, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Τόνισε ωστόσο ότι εξαιρούνται από τις απελάσεις οι φοιτητές, οι οικογένειές τους και όσοι έχουν επίσημα δηλωμένες δουλειές στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ