ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση των σπουδαστών αύριο στο υπουργείο

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα

Από προηγούμενες κινητοποιήσεις των σπουδαστών ΤΕΙ
Από προηγούμενες κινητοποιήσεις των σπουδαστών ΤΕΙ
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ΤΕΙ Αττικής που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Συλλόγου Σπουδαστών Νοσηλευτικής για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε κάθε ένα από τα 48 τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, υπάρχουν 5 με 8 μόνιμοι καθηγητές που αντιστοιχούν σε 500 με 800 σπουδαστές και σε περίπου 42 με 45 μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών. Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς κανένα εργαστήριο δεν έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι οι λίστες αναμονής θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Οι σπουδαστές προτάσσουν και το ζήτημα της φοιτητικής εστίας, που θα εξασφαλίσει στέγη για τους σπουδαστές. Το ΜΑΣ έχει προτείνει την ανακαίνιση της εγκαταλειμμένης πρώην μαθητικής εστίας Αγ. Αναργύρων, που βρίσκεται εντός του Πάρκου Τρίτση και μπορεί να στεγάσει άμεσα περίπου 100 σπουδαστές.

Στη συγκέντρωση καλεί και το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας. Οπως σημειώνει, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με σοβαρότατα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα, που οδηγεί χιλιάδες φοιτητές σε διακοπή σπουδών, με παραπέρα μειώσεις στην κρατική χρηματοδότησή τους, με μειώσεις (απολύσεις - διαθεσιμότητες) διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και με την προσπάθεια παραπέρα εφαρμογής του νόμου 4009/11 που βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου. Αναφέρονται επίσης στην παραπέρα απαξίωση του έκτακτου εκπαιδευτικού, με την εισαγωγή του θεσμού του «Ακαδημαϊκού Υποτρόφου», χωρίς σαφώς καθορισμένα εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Προβλήματα στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Αντιμέτωποι με ελλείψεις σε όλους τους τομείς (εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία - συγγράμματα, έλλειψη δωματίων) είναι οι σπουδαστές στα ΤΕΙ Χαλκίδας. Προχτές σπουδαστές από τους Συλλόγους ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας καθώς και από τον αγωνιστικό Σύλλογο Οικοτρόφων του ΤΕΙ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας των σπουδαστών με το διευθυντή του Γραφείου του υπουργού, εκείνος δεσμεύτηκε πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα ΔΣ των σχολών τους προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κάλεσε τους σπουδαστές να μην επαναπαυτούν στη λύση «από τα πάνω», η οποία βέβαια είναι και πολύ αβέβαιη. Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, μέσα σε όλα τα έτη, σε όλα τα εξάμηνα, σε όλα τα εργαστήρια, στα δωμάτια της εστίας, παντού να ζυμωθεί το αγωνιστικό, μαχητικό πλαίσιο του ΜΑΣ. Επίσης, ο αγωνιστικός Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της Χαλκίδας και καλεί σε συντονισμένους, κοινούς αγώνες.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΘ - ΕΚΠΑ - ΕΜΠ
Συνεχίζουν την απεργία μέχρι και την Παρασκευή

Συνέχιση της απεργίας μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισαν για 7η εβδομάδα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜ Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ, μετά από γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες και ταυτόχρονα παίρνουν αποφάσεις να μην αποσταλούν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι χτες τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία που είχε ορίσει το υπουργείο για την αυτοαπογραφή, ενώ χτες το βράδυ ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου είναι ενταγμένες 6 τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας, μεταξύ αυτών και η τροπολογία σύμφωνα με την οποία, υπάλληλος του Δημοσίου εάν δεν προβεί σε ατομική απογραφή θα τίθεται σε αργία, για την οποία θα γίνονταν ονομαστική ψηφοφορία αργά του βράδυ.

Χτες, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜ Πολυτεχνείου έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων από το ΣτΕ μετά από προσφυγή της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ δικάσιμος έχει οριστεί για τις 14 Γενάρη του 2014.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΑΠΘ που από χτες μπήκαν στην 7η εβδομάδα απεργίας, βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων, της ΟΓΕ, εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ και οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι απεργοί του ΑΠΘ ένιωσαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι μόνοι στον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για το δικαίωμα των νέων στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ειδικότερα όσοι αποφάσισαν ότι και χτες, τελευταία μέρα της απογραφής, δε θα προχωρήσουν σε αυτοαπογραφή, παρά τα τελεσίγραφα και τις απειλές της κυβέρνησης ότι θα τεθούν σε υποχρεωτική αργία, πήραν κουράγιο από τη στάση των συναδέλφων τους που σε αυτή τη φάση δεν βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης, όμως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Πήραν κουράγιο και από τους φοιτητές που πέρα από την καθημερινή παρουσία τους στο πλευρό τους, συνέβαλαν από το υστέρημά τους και στην οικονομική ενίσχυση αυτού του αγώνα. Ενδεικτική ήταν η πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης που συγκέντρωσε και παρέδωσε χτες στο σωματείο τους, το ποσό των 351 ευρώ για τις ανάγκες του δίκαιου αυτού αγώνα ενάντια στην πολιτική που τσακίζει εξίσου τους εργαζομένους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣ
Ποιον συμφέρει η εκφυλιστική κατάσταση στους συλλόγους;

Πρωτοβουλία του ΜΑΣ που απευθύνεται κυρίως στους πρωτοετείς φοιτητές

Κόντρα στην εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στους φοιτητικούς συλλόγους, η Γραμματεία Ιωαννίνων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται στους πρωτοετείς φοιτητές και τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση των άλλων δυνάμεων και να μπουν στη δράση για να επανενεργοποιηθούν και να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Στα Γιάννενα τις προηγούμενες μέρες έγιναν γενικές συνελεύσεις στους περισσότερους συλλόγους. Αλλά τι συνέβη σε αυτές: «Ούτε ένας φοιτητής δεν πήρε το λόγο να μιλήσει για το πρόβλημά του. Οι δυνάμεις της ΔΑΠ δεν πάτησαν το πόδι τους. Διάφορες ομάδες (ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, μλ) μίλαγαν με τις ώρες, έκαναν πρωτολογίες, δευτερολογίες, τριτολογίες, στημένες ερωτήσεις η μία στην άλλη. Ολες οι παρατάξεις είπαν δεκάδες ψέματα, έκαναν συντονισμένη επίθεση στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Καμία παράταξη δεν έκανε ερώτηση και κριτική στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για αυτά που είπε. Μονάχα έλεγαν για το Ριζοσπάστη, για τον 902, το Στάλιν, για την πολιτική του ΚΚΕ από 1940 μέχρι σήμερα (!!!). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ: Το σύνολο των φοιτητών να φύγει κουρασμένο και αηδιασμένο, να δηλώνει πως "οι παρατάξεις φταίνε για το μπάχαλο στα πανεπιστήμια" και οι συνελεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά», σημειώνει η Γραμματεία του ΜΑΣ.

Το ΜΑΣ απευθύνεται στους πρωτοετείς φοιτητές και τους καλεί να σκεφτούν ποιους συμφέρει να μη συζητάνε οι φοιτητές πραγματικά τα προβλήματά τους και να επικρατεί αυτή η κατάσταση που διώχνει τη μεγάλη μάζα των φοιτητών από την ενεργό δράση.

«Μην πέσεις στην παγίδα τους. Κάνε τους πέρα και πάρε θέση, κάνε ενεργούς τους φοιτητικούς συλλόγους, άλλαξε την κατάσταση με τη συμμετοχή σου», λέει το ΜΑΣ στους πρωτοετείς φοιτητές και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα κόντρα στον εκφυλισμό: «Να αλλάξει τώρα ο τρόπος διεξαγωγής της συνέλευσης. Να υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, πότε θα αρχίσει και θα τελειώσει μία Γενική Συνέλευση. Να μιλάνε οι φοιτητές και όχι μόνο οι παρατάξεις. Να υπάρχει λίστα ομιλητών που θα μιλάει όποιος θέλει, ίσο χρόνο ομιλίας για όλους. Το Διοικητικό Συμβούλιο που συγκαλεί τις Γενικές Συνελεύσεις να εισηγείται για το ποια είναι τα θέματα και τι προτείνει».

Σ' αυτή τη βάση το ΜΑΣ καλεί όλους τους φοιτητές να μαζικοποιήσουν τις συνελεύσεις, να εκλέξουν τους δικούς τους εκπροσώπους σε επιτροπές ετών, να μπουν στη δράση για όλα όσα δικαιούνται.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΠΘ
Ζητά μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών για τις πρακτικές ασκήσεις

Το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων με την πρακτική άσκηση των φοιτητών, επειδή το υπουργείο Παιδείας φέτος δεν έχει στείλει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Τμήματα, μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), που αποφάσισε μια σειρά αγωνιστικές δράσεις για το θέμα. Οι φοιτητές απαιτούν να σταλούν άμεσα αποσπασμένοι δάσκαλοι για την πραγματοποίηση των πρακτικών ασκήσεων καθώς και δημιουργία μόνιμων οργανικών θέσεων για τους αποσπασμένους (τουλάχιστον 10 στον αριθμό).

Οι δράσεις που αποφάσισαν είναι:

Συλλογή υπογραφών για το ζήτημα των πρακτικών ασκήσεων και κατάθεσή τους στον πρύτανη και στην Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής. Παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Διήμερο ενημέρωσης για την κατάσταση στα σχολεία, με περιοδείες δασκάλων στα μαθήματα τις μέρες Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Νοέμβρη, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας της απεργίας (στην οποία ο φοιτητικός σύλλογος πήρε απόφαση να συμμετάσχει) αλλά και συλλογή σχολικών ειδών τη βδομάδα 29 Οκτώβρη έως 4 Νοέμβρη, προκειμένου να τα διαθέσουν σε μαθητές που τα έχουν ανάγκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ