ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Ετοιμάζουν νέες «μαχαιριές» κατά των εργαζομένων

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σε ένα ρεσιτάλ ταξικής συνεργασίας, συντάσσει κείμενα για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» μαζί με στελέχη μονοπωλιακών ομίλων

«Καλούμε σε μια ευρωπαϊκή συμμαχία όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, των επιχειρηματιών και των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, των συνδικάτων, των ΜΚΟ, των "ομάδων ανάλυσης" και των κομμάτων που επιδιώκουν να στηρίξουν και να συγκεκριμενοποιήσουν (...) την πράσινη επανεκκίνηση», σημειώνει κείμενο που συνυπογράφει ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Λορέν Μπερζέρ (και επικεφαλής της γαλλικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης CFDT) μαζί με στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών. Πρόκειται για ένα από τα κείμενα, που αυξάνονται αυτές τις μέρες, με στόχο την «επανεκκίνηση της οικονομίας», με αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας για τις επιχειρήσεις, προβάλλοντας προτεραιότητες και άξονες που τα μονοπώλια εκτιμούν ότι θα συμβάλουν στην υπεράσπιση της κερδοφορίας τους, άρα και στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων εργατοπατέρων σπεύδει λοιπόν να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο που προτάσσει την «πράσινη επανεκκίνηση» («εναλλακτικές μορφές Ενέργειας», «πράσινη ανάπτυξη», που εδώ και καιρό αποτελεί σημαντικό πεδίο στην αναμέτρηση των επιχειρηματικών ομίλων διεθνώς) μαζί με τους διευθυντές κολοσσών όπως η «L'Oreal», η «IKEA», η «Coca-Cola», αλλά και δεκάδες ευρωβουλευτές και Ευρωπαίους υπουργούς, όλων των αποχρώσεων (συντηρητικοί, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες κ.λπ.).

«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, να ανταλλάξουμε τις εξειδικευμένες εμπειρίες μας και να δημιουργήσουμε συνέργειες για να θέσουμε σε εφαρμογή αποφάσεις επενδύσεων που χρειαζόμαστε...», αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου, προσπαθώντας να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι είναι ποτέ δυνατόν μονοπώλια και εργαζόμενοι να μοιραστούν οφέλη ή να «συνεργαστούν» ισότιμα. Στην πραγματικότητα, κοινός καημός των συντακτών τέτοιων και άλλων παρόμοιων κειμένων είναι πώς θα σφυρηλατήσουν την «κοινωνική ειρήνη» και θα εκβιάσουν τους εργατοϋπαλλήλους να δεχτούν τη νέα θύελλα που θα ξεσπάσει στις πλάτες τους.

Αναδεικνύοντας συγκεκριμένες επενδυτικές επιδιώξεις με τις οποίες συντάσσονται, καταλήγουν: «Η πολιτική βούληση υπάρχει. Και η στρατηγική... Σχέδια μετάβασης προς μια κλιματική ουδετερότητα όπως η ευρωπαϊκή "Πράσινη Συμφωνία" (European Green Deal) έχουν τη δυνατότητα να ανοικοδομήσουν την οικονομία μας πάνω στη βάση ενός νέου μοντέλου ευημερίας». Ζητούν ουσιαστικά επίσπευση επενδύσεων που θα σημάνουν νέα όξυνση του ανταγωνισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών, νέα, πιο άγρια επέλαση στις κατακτήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι μισές εταιρείες με εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο

Copyright 2020 The Associated

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης σε νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο προστέθηκε στο υπάρχον πρόγραμμα, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι μισές εταιρείες στη Γερμανία εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση της κυβέρνησης για να προτείνουν στους υπαλλήλους τους μείωση των ωρών εργασίας, επειδή έχουν μειωθεί τα κέρδη τους, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Βάσει της ρύθμισης οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να μειώσουν το εργασιακό «κόστος». Οπως αναφέρεται στην έρευνα, τη ρύθμιση εφάρμοσαν ευρέως οι βιομηχανίες στη Γερμανία, περιλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Πάντως πάνω στο ζήτημα της «επανεκκίνησης της οικονομίας», με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, υπάρχει διχογνωμία. «Δεν ζούμε στην τελική φάση της πανδημίας, αλλά ακόμα στην αρχή. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη χτεσινή της ομιλία στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως «κινούμαστε στον πιο λεπτό πάγο» ως προς τα σταδιακά μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας.

Η Μέρκελ επέκρινε τη βιασύνη ορισμένων ομοσπονδιακών κρατιδίων για άνοιγμα της οικονομίας, λέγοντας πως ανησυχεί για την εφαρμογή τους, καθώς η διαδικασία χαλάρωσης μερικές φορές φαίνεται «πολύ γρήγορη», και υπογράμμισε το ρίσκο «να διακινδυνεύσουμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει».

Με φόντο την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Μέρκελ διαβεβαίωσε για πλήρη στήριξη της Γερμανίας στον ΠΟΥ, χαρακτηρίζοντάς τον «απαραίτητο εταίρο».

Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος αντιτάχθηκε και πάλι στο κοινοτικό χρέος με κοινή ευθύνη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται από την πανδημία, επιχειρηματολογώντας με το ζήτημα του «χρόνου». Για ένα τέτοιο βήμα, είπε, όλα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών θα πρέπει να αποφασίσουν ότι μέρος της δημοσιονομικής κυριαρχίας θα μεταφερθεί στην ΕΕ, κάτι που «θα ήταν μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και δεν θα βοηθούσε άμεσα στην τρέχουσα κατάσταση». «Το ζήτημα τώρα είναι να υπάρξει βοήθεια γρήγορα και με τα εργαλεία στο χέρι που μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της κρίσης», ισχυρίστηκε η Μέρκελ.

Αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης της ΕΕ, τόνισε ότι τα χρήματα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να είναι διαθέσιμα έως την 1η Ιούνη και ότι θα πρέπει να εξεταστεί ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης τα επόμενα χρόνια. «Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», δήλωσε και αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ προκειμένου κάποιες διαδικασίες αποφάσεων να μπορούν να γίνονται σε επίπεδο Ενωσης. «Δεν πρόκειται για εύκολη, αλλά για απαραίτητη απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ
Προετοιμασία εδάφους για να φορτώσουν την κρίση στο λαό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προετοιμασία εδάφους για να φορτώσουν την νέα κρίση στους εργαζόμενους και στο λαό, με καταστροφικές συνέπειες για τα πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, αποτελούν οι κυβερνητικές εκθέσεις για το μέλλον στοιχειωδών «κοινωνικών παροχών», που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας.

Στην πρώτη έκθεση, που αφορά το μέλλον της βασικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του προγράμματος Medicare για τους ανθρώπους με αναπηρία και τους ενήλικες άνω των 65 ετών, προβλέπεται δραματική μείωση, αν όχι εξάντληση, των αποθεματικών έως το 2026. «Καμπάνα» χτυπά και για τα αποθεματικά του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης που καλύπτει ένα μέρος μόνο των εργαζομένων και για πολύ βασικές παροχές, ενώ πάνω από 50 εκατομμύρια είναι οι ανασφάλιστοι και την ίδια ώρα θησαυρίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό που προβλέπουν οι εκθέσεις είναι ότι θα μειωθούν σημαντικά έως το 2035 τα αποθεματικά, που θα επιτρέπουν την καταβολή μόνο του 79% βασικών επιδομάτων! Αυτό πρακτικά σημαίνει περιορισμό των δικαιούχων και περικοπές στα επιδόματα, που είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε όσους τα παίρνουν.

Οι συντάκτες των εκθέσεων προσπαθούν να αποδώσουν την εξέλιξη αυτή στην πανδημία, προειδοποιώντας πως εάν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό συνεχιστούν έως το τέλος του έτους, η κατάρρευση των συστημάτων Ασφάλισης θα επισπευσθεί κατά τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Στην περίπτωση δε που η οικονομική ύφεση συνεχιστεί και το 2021, τότε θα επισπευσθεί κατά τουλάχιστον ένα χρόνο. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, οι νέες απώλειες για τους εργαζόμενους και το λαό είναι δεδομένες.

Το ίδιο διάστημα προκαλούν αίσθηση οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, υπέρ της χρεοκοπίας των πολιτειακών αρχών ώστε να αντιμετωπίσουν τις απώλειες εσόδων που έχουν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 επειδή δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.

Ο Μακ Κόνελ δήλωσε, στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα υποστηρίξουν τη διάθεση νέας οικονομικής βοήθειας σε πολιτειακές, αλλά και τοπικές αρχές στο πλαίσιο μελλοντικής νομοθεσίας (κατά των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού) και ότι ο ίδιος θα προτιμούσε «σίγουρα να επιτραπεί στις Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την επιλογή της χρεοκοπίας».

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τελευταίες ανακοινώσεις ερευνητών για τα θύματα της πανδημίας στις ΗΠΑ. Στοιχεία ερευνητών σε εκτενές ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» από τη μελέτη ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων 5.700 ασθενών από κορονοϊό Covid-19 μεταξύ 1ης Μάρτη και 4ης Απρίλη στα 12 μεγάλα νοσοκομεία Northwell Health της Ν. Υόρκης διαπιστώνουν μεταξύ άλλων πως το 64% των θυμάτων ήταν άνδρες, το υπόλοιπο 36% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη.

Ακόμη, πως το 57% των θυμάτων είχε υπέρταση, το 41% υπέφερε από παχυσαρκία και το 34% από διαβήτη. Επιπλέον κάτι που προβλημάτισε τους γιατρούς είναι το γεγονός πως το 70% των ασθενών που νοσηλεύτηκε εισήχθη στα νοσοκομεία απύρετο, μολονότι ο υψηλός πυρετός θεωρείται από τα βασικά συμπτώματα της νόσου.

Σχετική ανησυχία προκάλεσε χτες η είδηση πως δύο οικόσιτες γάτες που ζούσαν σε διαφορετικές περιοχές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό. Ωστόσο δεν καταγράφηκαν ενδείξεις ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους.

«TELEPERFORMANCE»
Διεθνείς διακρίσεις στις άθλιες εργασιακές συνθήκες

Οι μεγαλοεργοδότες στις τηλεπικοινωνίες ξεσαλώνουν και εν μέσω πανδημίας επιβάλλουν άθλιες εργασιακές συνθήκες σε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Είναι αποκαλυπτικές οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικάτων για τον κολοσσό της «Teleperformance», που αυτήν την περίοδο βλέπει τα έσοδα και τη θέση του στον κλάδο να ενισχύονται, αφού μεταξύ άλλων συνεργάζεται για την ανάθεση έργου σε εταιρείες όπως οι «Apple», «Facebook», «Amazon» και «Google», που όλες τους σε συνθήκες πανδημίας κάνουν «χρυσές δουλειές». Σε αρκετές χώρες, μάλιστα, όπως η Γαλλία, η «Teleperformance» έχει την ευθύνη και για τη λειτουργία μίας γραμμής πληροφοριών για την πανδημία που χρησιμοποιεί η γαλλική κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν μεταξύ άλλων συνθήκες εργασίες εξαιρετικά επικίνδυνες, με εργαζόμενους να μην έχουν καν ατομικό εξοπλισμό αλλά να μοιράζονται (!) ακουστικά σε πολυσύχναστες εγκαταστάσεις.

Στις Φιλιππίνες, εργαζόμενοι που δε μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους, εξαιτίας των περιορισμών σε μετακινήσεις, αναγκάζονται να κοιμούνται στα πατώματα των γραφείων όπου δουλεύουν ή να μένουν σπίτι χωρίς όμως να παίρνουν μισθό. Η εργοδοσία αρνείται να τους διασφαλίσει χώρους ύπνου με αποστάσεις ασφαλείας κ.λπ.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της εργοδοσίας και σε περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν κρούσματα μεταξύ εργαζομένων αλλά αρνήθηκε να κλείσει τις εγκαταστάσεις, όπως έγινε στην Πορτογαλία.

Επίσης, στην Κολομβία, εργαζόμενοι που αντέδρασαν δυναμικά (με επί τόπου στάση εργασίας σε τηλεφωνικό κέντρο στην Μπογκοτά) στην απουσία αποστάσεων ασφαλείας, στην έλλειψη ατομικού εξοπλισμού κ.λπ. αντιμετώπισαν τις εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ