ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Σκληρές αντιπαραθέσεις και νέα παράταση

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς απόφαση και με νέα παράταση των διαβουλεύσεων, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του συνόλου των μελών, μονίμων και μη, του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με την αμερικανο-βρετανική πρόταση ψηφίσματος για το Ιράκ. Η Μόσχα επέμεινε ανοιχτά στις αντιρρήσεις της, ενώ Παρίσι και Πεκίνο εξέφρασαν επιφυλάξεις. Προς το παρόν, πάντως, οι επαφές συνεχίζονται, ενόψει της σημερινής νέας συνόδου του Συμβουλίου, αλλά και της άφιξης, τη Δευτέρα από τη Μόσχα, του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος θα κληθεί, επίσης, να εκφράσει την άποψή του.

Κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του συνόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη νέα πρόταση ψηφίσματος. Μετά από τρεις ώρες, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις βασικές διαφωνίες αγεφύρωτες, ενώ έντονα επικρατούσε η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον «βιάστηκε» να παρουσιάσει και στα 15 μέλη την πρότασή της, ώστε να εκβιάσει τις Ρωσία και Γαλλία, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των υπολοίπων μελών και καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο εκ μέρους τους να ασκήσουν βέτο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, ουσιαστικά, θα έδιναν το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ να δράσουν μονομερώς.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαβρόφ, πάντως, εμφανίστηκε ξεκάθαρος. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δε βλέπουμε καμία αλλαγή που να έλαβε υπόψη της τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει», τόνιζε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στην οποιαδήποτε διατύπωση που θα μπορούσε να επιτρέψει αυτόματη ανάληψη δράσης, αλλά και σε ορισμένα «παντελώς ανεφάρμοστα μέτρα», που συμπεριλαμβάνονται στην αμερικανική πρόταση και αναπόφευκτα θα προκαλέσουν τις ιρακινές αντιδράσεις.

Τις ρωσικές αντιδράσεις συμμερίζονται Γαλλία και Κίνα, αλλά εμφανίζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές. Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά επανέλαβε ότι θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται η προσφυγή στη βία. Η Κίνα, που τηρεί χαμηλούς τόνους, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι κύριο μέλημα είναι η επιστροφή των επιθεωρητών και ότι όλες οι περαιτέρω αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν, αφού πρώτα οι επιθεωρητές επιστρέψουν στο Ιράκ. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα υπόλοιπα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλωσόρισαν το νέο ψήφισμα, τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης νέας απόφασης, αλλά εξέφρασαν, επίσης, επιφυλάξεις για τις διατυπώσεις και για τα μέτρα και τόνισαν ότι θα προτιμούσαν πριν αποφασίσουν να ακούσουν τη γνώμη του Χανς Μπλιξ που επιστρέφει τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, δήλωνε διατεθειμένος να «συζητήσει επί ώρες» για το τελικό κείμενο, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ επαναλάμβανε ότι είναι «ανοιχτός σε προτάσεις για αλλαγές», αλλά οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές σε θέματα αρχών, όπως είναι η διατύπωση ότι το Ιράκ είναι σε ρήξη με τον ΟΗΕ και ότι θα υποστεί σοβαρές συνέπειες αν εμποδίσει το έργο των επιθεωρητών». Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι οι ρωσικές ενστάσεις αφορούν αυτά ακριβώς τα σημεία.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Κρίση με «περιφερειακές» διαστάσεις...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Μετά την επέμβαση Γάλλων στρατιωτών στην Ακτή Ελεφαντοστού, και την άφιξη περίπου 200 στρατιωτών από την Αγγόλα (περασμένη βδομάδα) ο Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής χώρας, Λόρεντ Γκμπάγκμπο δημοσιοποίησε χτες την πρόθεσή του να επιστρατεύσει και μερικές δεκάδες Νοτιοαφρικανούς μισθοφόρους σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πετύχει την πάταξη στασιαστών στρατιωτών που έχουν εξεγερθεί από τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη.

Η συνεχιζόμενη ροή ξένων στρατευμάτων προς την Ακτή Ελεφαντοστού γίνεται παρά την προ ολίγων βδομάδων συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών...

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ανακοίνωση αποχώρησης από τη Λιβύη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Την αποχώρησή της από τον Αραβικό Σύνδεσμο χωρίς να παρουσιάσει καμία επίσημη αιτιολογία ανακοίνωσε, χθες, η Λιβύη, αν και μέχρι το απόγευμα στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου δεν είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάσει καμία σχετική επίσημη αίτηση. Παρ' όλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, μετέβαινε, αργά το βράδυ, εσπευσμένα στην Τρίπολη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι. Ο Μούσα είχε αποτρέψει και πριν από μερικούς μήνες μια λιβυκή αποχώρηση. Τότε, ο Λίβυος ηγέτης είχε δηλώσει ότι θα αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αραβική δειλία» απέναντι στο Ισραήλ, που καταπιέζει με την αμερικανική υποστήριξη τους Παλαιστινίους.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Εκβιάζοντας την Αργεντινή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χτες ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση της Αργεντινής για την τελική παραχώρηση νέου δανείου (που διεξάγονται καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του έτους) συνεχίζονται με «έντονους ρυθμούς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν προτού παραχωρηθεί τελικά το δάνειο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τόμας Ντόσον, αρνήθηκε να κατονομάσει τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Ωστόσο ο πρόεδρος της Αργεντινής, Εντουάρντο Ντουάλτε, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί ως όρο για την παραχώρηση του δανείου την περαιτέρω αύξηση των φόρων, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, καθώς προηγούμενη τέτοια απόφαση «ξεκίνησε την κρίση που οδήγησε στην οικονομική καταστροφή» το 2000.

Οι Αργεντινοί επιθυμούν σφοδρά να τους παραχωρηθεί το δάνειο πριν τις 9 Νοέμβρη ούτως ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν δάνεια προς την Παγκόσμια Τράπεζα! Το ΔΝΤ μέσω του Ντόσον διαμήνυσε ότι είναι αρκετά πιθανό να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία στις αρχές Νοέμβρη, αλλά όχι προτού συμφωνηθεί ένα γενικότερο πλαίσιο σταθερής ανάπτυξης! Αραγε σαν και το τελευταίο που απαιτούσε το ΔΝΤ και που έφερε τη χώρα στην παρούσα κατάσταση; Οι «συνομιλίες» θα συνεχιστούν.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Απόσυρση» στρατευμάτων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο ινδικός στρατός άρχισε χτες να «αποσύρει» στρατεύματα από τη συνοριακή γραμμή με το Πακιστάν, διαδικασία που, σύμφωνα με τον Ινδό υπουργό Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Η χειρονομία αυτή --υποτίθεται ότι-- σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης στο Δελχί να «αποκλιμακώσει» την ένταση που είχε αυξηθεί επικίνδυνα από το Δεκέμβρη του 2001, όταν μετά από επίθεση αυτονομιστών στη Βουλή της Ινδίας οι δύο χώρες είχαν συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο στρατιώτες στα κοινά τους σύνορα, και αναμένεται να «ανταποδοθεί» από το Πακιστάν.

Ωστόσ,ο πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η «απόσυρση» των στρατευμάτων δεν είναι αναγκαίο πως οδηγεί σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ούτε σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Παρά το γεγονός ότι επίκειται επίσκεψη του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, του Ινδού πρωθυπουργού, στο Ισλαμαμπάντ στις αρχές του 2003, για τη σύνοδο της ASEAN, το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι «δε θα υπάρξει κανενός είδους διμερής επαφή» με τον Πακιστανό δικτάτορα (πρόεδρο για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ. Η κυβέρνηση Μπους, που καλεί για «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δύο χώρες, εξέφρασε την «ικανοποίηση και την ανακούφισή της» για την εξέλιξη, καθώς θεωρεί ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος σύρραξης -- η ίδια προσβλέπει πάντοτε σε διαμεσολαβητικό ρόλο...

ΛΔ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Προσπάθειες «προώθησης» των διμερών σχέσεων

ΚΡΟΦΟΡΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΠΕΚΙΝΟ.- Ο πρόεδρος της ΛΔ Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν άρχισε χθες επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Παρασκευή, με τη συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογό του Τζορτζ Μπους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συνάντηση θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα και θα βοηθήσει να προωθηθεί η σχέση των χωρών μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζεμίν, που θεωρείται πιθανό να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της Κίνας και του ΓΓ του ΚΚΚ στο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας, τον επόμενο μήνα.

Παρά τις προσπάθειες των προεδρικών επιτελείων «να πάνε όλα ομαλά», ενδέχεται να προκύψουν αρκετές διαφωνίες, ειδικά στο θέμα του Ιράκ, στο οποίο ο Μπους θα ζητήσει κινεζική στήριξη. Επίσης ένα «αγκάθι» στις συνομιλίες ενδέχεται να αποτελέσει το θέμα της ΛΔ Κορέας και των αποκαλύψεων περί προγράμματος παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα, καθώς και το πρόβλημα της Ταϊβάν.

Ανάμεσα στα «θετικά» που αναμένεται να προκύψουν από τη συνάντηση, είναι η σύσφιξη των σχέσεων σε εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο, με συμφωνίες αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς των ποτών, του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών και των κατασκευών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ