ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τριάντα χρόνια συμπλήρωσε το Σοσιαλιστικό Σύνταγμα

Από παλιότερη διαδήλωση του κουβανικού λαού, με επικεφαλής την ηγεσία του

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση του κουβανικού λαού, με επικεφαλής την ηγεσία του
Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τότε που μπήκε σε εφαρμογή το πρώτο Σοσιαλιστικό Σύνταγμα της Κούβας σε μια εποχή που το Νησί της Επανάστασης έχει σημαντικές κατακτήσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, παρ' όλη την εντεινόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Το ντοκουμέντο αυτό ξεκίνησε την ισχύ του το 1976, μετά από λαϊκή έγκριση μέσα από λαϊκό δημοψήφισμα και μέχρι σήμερα έχει συμπληρωθεί με πολλές προτάσεις, επίσης μετά από λαϊκή έγκριση.

Ανάμεσα στους πυλώνες του Συντάγματος είναι η απόρριψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ο ορισμός του κράτους ως εξουσίας των εργατών που είναι επικεφαλής της συμμαχίας με όλα τα άλλα τμήματα της κοινωνίας. Επίσης διατυπώνεται η θέση ότι μόνο στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, όταν ο άνθρωπος απελευθερώνεται από κάθε μορφής εκμετάλλευση και σκλαβιά, δημιουργούνται οι δυνατότητες να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι στη χώρα κυριαρχεί η σοσιαλιστική ιδιοκτησία στο οικονομικό σύστημα. Τα βασικά μέσα παραγωγής είναι λαϊκή ιδιοκτησία και εφαρμόζεται η σχεδιασμένη ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Στο Σοσιαλιστικό Σύνταγμα είναι εξασφαλισμένα: Το δικαίωμα στην εργασία για κάθε άντρα και γυναίκα, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η εργασία είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση και ένα κίνητρο τιμής για κάθε πολίτη, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 45 του κειμένου.

Είναι επίσης εξασφαλισμένα το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, στην παιδεία, στον πολιτισμό χωρίς καμία διάκριση και εντελώς δωρεάν. Η εγγύηση της ιδιοκτησίας της γης αυτού που τη δουλεύει, η ισότητα των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, η ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης είναι επίσης εξασφαλισμένα στο Σύνταγμα.

Η άμεση συμμετοχή του λαού στην εξουσία υλοποιείται είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των Συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας, που εκλέγονται σε όλα τα επίπεδα από το λαό. Η εκλογή τους είναι άμεση, ελεύθερη, οι υποψήφιοι που εκπροσωπούν το λαό προτείνονται και εκλέγονται από αυτόν με μυστική ψηφοφορία, στους 169 δήμους και τις 14 περιφέρειας κάθε 2,5 χρόνια και στην Εθνοσυνέλευση (τη Βουλή της Κούβας) κάθε 5 χρόνια. Επίσης οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του πρέπει περιοδικά να λογοδοτούν σε αυτόν, ενώ είναι και ανακλητοί, στην περίπτωση που δεν πληρούν την αποστολή τους.

Σε αυτά τα 30 χρόνια ύπαρξής της, η επαναστατική εξουσία και σύσσωμος ο κουβανικός λαός πρωταγωνιστούν στον αγώνα αξιοπρέπειας και ακεραιότητας και στη διεθνιστική προσφορά τους σε άλλους λαούς.

Χτες ο κουβανικός λαός τίμησε αυτή την επέτειο, με μια ταυτόχρονη εκδήλωση τιμής για τα 111 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ανεξαρτησίας της Κούβας, στην οποία ηγήθηκε ο απελευθερωτής Χοσέ Μαρτί. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση επιλέχτηκε να γίνει στο νεοαναγερθέν μνημείο του «Βουνού των Σημαιών» ακριβώς απέναντι από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Προσχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θα τεθεί σε ψηφοφορία από τα μέλη της 191μελούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη βδομάδα

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παύει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Ιούνη. Εάν ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα το «συμβιβαστικό» προσχέδιο απόφασης που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Ελιασον, τότε θα αντικατασταθεί από το προτεινόμενο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προορίζεται να δρα με άξονα την παρακολούθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στις 191 χώρες - μέλη του ΟΗΕ. Από την «παρακολούθηση» δε θα εξαιρούνται ούτε οι 47 χώρες που θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς προτείνεται η αποπομπή τους σε περίπτωση που διαπιστωθεί σ' αυτό «κατάφωρη και συστηματική παραβίαση» των δικαιωμάτων του ανθρώπου με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Με άλλα λόγια, η συνέχιση της συμμετοχής μίας εκ των 47 χωρών στο Συμβούλιο θα εξαρτάται από τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που θα κρίνεται από τη Γενική Συνέλευση...

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το νέο συμβουλευτικό όργανο θα λειτουργεί επικουρικά προς τη Γενική Συνέλευση, θα απαρτίζεται από 47 μέλη που θα προέρχονται ισότιμα από γεωγραφικές περιφέρειες (πχ 13 χώρες θα είναι από την Ασία, άλλες 13 από την Αφρική, έξι από την Ανατολική Ευρώπη κλπ). Εδρα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) θα είναι η Γενεύη. Η θητεία των μελών θα είναι τριετής και μετά από δύο συνεχόμενες δε θα υπάρχει δικαίωμα για αμέσως επόμενη (τρίτη κατά σειρά) υποψηφιότητα. Εδρα του οργάνου θα είναι η Γενεύη και θα πρέπει να συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. Επίσης, μία φορά ετησίως θα παρουσιάζει λεπτομερείς εκθέσεις και συστάσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα - μέλος του ΟΗΕ.

Η κατάργηση της σημερινής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προβλέπεται για τις 16 Ιούνη 2006. Η ψηφοφορία για την εκλογή των 47 χωρών - μελών από τη Γενική Συνέλευση προβλέπεται για τις 9 Μάη και η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου προγραμματίζεται για τις 19 Ιούνη.

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Εξετάζεται η προπολεμική προσφυγή του Σεράγεβο εναντίον Βελιγραδίου...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΧΑΓΗ.--

Μετά από 13 χρόνια, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης άρχισε την εξέταση της προσφυγής που έκανε το 1993 η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά της σημερινής Σερβίας-Μαυροβουνίου (πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) θεωρώντας την υπεύθυνη για «γενοκτονία, βασανισμούς και διώξεις χιλιάδων Βόσνιων» στη διάρκεια του πολέμου που διέλυσε την πρώην Γιουγκοσλαβία... Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η τότε ηγεσία του Βελιγραδίου ήταν ...«η κινητήρια δύναμη» που προκάλεσε τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό Βόσνιων μουσουλμάνων. Θα χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τις καταθέσεις μαρτύρων για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων του θύλακα της Σρεμπένιτσα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία... Αξιώνει πολεμικές αποζημιώσεις ύψους αρκετών δισ. δολαρίων.

Η προσφυγή του Σεράγεβο στο ΔΠΔ χαρακτηρίστηκε «τουλάχιστον παράλογη» από τον Σερβοβόσνιο Πρόεδρο Ντράγκαν Τσάβιτς, σημειώνοντας πως το κράτος του δεν είναι παρά ένα από τα δημιουργήματα αυτού του πολέμου. Ωστόσο, υποστηρίχτηκε χτες στο Σεράγεβο από αρκετές χιλιάδες μουσουλμάνων που ζητούσαν «δικαίωση» και αποζημιώσεις. Από το Βελιγράδι δε διατυπώθηκε, επισήμως, καμία αντίδραση..

  • Οι δικαστές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψαν το αίτημα του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για μετάβαση στη Ρωσία προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις της ρωσικής κυβέρνησης, οι δικαστές απέρριψαν την προσωρινή αποφυλάκιση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα υποψίες ότι ο Μιλόσεβιτς ενδέχεται να προφασιστεί σοβαρά προβλήματα υγείας και να μην επιστρέψει στα κρατητήρια της Χάγης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ