Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Προσχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θα τεθεί σε ψηφοφορία από τα μέλη της 191μελούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη βδομάδα

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παύει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Ιούνη. Εάν ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα το «συμβιβαστικό» προσχέδιο απόφασης που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Ελιασον, τότε θα αντικατασταθεί από το προτεινόμενο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προορίζεται να δρα με άξονα την παρακολούθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στις 191 χώρες - μέλη του ΟΗΕ. Από την «παρακολούθηση» δε θα εξαιρούνται ούτε οι 47 χώρες που θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς προτείνεται η αποπομπή τους σε περίπτωση που διαπιστωθεί σ' αυτό «κατάφωρη και συστηματική παραβίαση» των δικαιωμάτων του ανθρώπου με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Με άλλα λόγια, η συνέχιση της συμμετοχής μίας εκ των 47 χωρών στο Συμβούλιο θα εξαρτάται από τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που θα κρίνεται από τη Γενική Συνέλευση...

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το νέο συμβουλευτικό όργανο θα λειτουργεί επικουρικά προς τη Γενική Συνέλευση, θα απαρτίζεται από 47 μέλη που θα προέρχονται ισότιμα από γεωγραφικές περιφέρειες (πχ 13 χώρες θα είναι από την Ασία, άλλες 13 από την Αφρική, έξι από την Ανατολική Ευρώπη κλπ). Εδρα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) θα είναι η Γενεύη. Η θητεία των μελών θα είναι τριετής και μετά από δύο συνεχόμενες δε θα υπάρχει δικαίωμα για αμέσως επόμενη (τρίτη κατά σειρά) υποψηφιότητα. Εδρα του οργάνου θα είναι η Γενεύη και θα πρέπει να συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. Επίσης, μία φορά ετησίως θα παρουσιάζει λεπτομερείς εκθέσεις και συστάσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα - μέλος του ΟΗΕ.

Η κατάργηση της σημερινής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προβλέπεται για τις 16 Ιούνη 2006. Η ψηφοφορία για την εκλογή των 47 χωρών - μελών από τη Γενική Συνέλευση προβλέπεται για τις 9 Μάη και η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου προγραμματίζεται για τις 19 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ