Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΒΑΣΓΚ
Προγραμματικά σημεία για τη συγχώνευση

Σε ένα κοινό κείμενο του «Αριστερού Κόμματος. ΚΟΔΗΣΟ» και της ΒΑΣΓΚ (του σοσιαλδημοκράτη Οσκαρ Λαφοντέν), με τον τίτλο «Κύρια σημεία στο δρόμο προς ένα νέο Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία», που δημοσιεύτηκε χτες στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» σε περίληψη, βεβαιώνεται ότι μεταξύ των δύο κομματικών σχηματισμών υπάρχουν ακόμα «διαφιλονικούμενα ή αδιευκρίνιστα ζητήματα», αλλά και ότι η πορεία ενοποίησης έχει ξεκινήσει.

Το κείμενο το επεξεργάστηκε δωδεκαμελής επιτροπή από αντιπροσώπους των δύο κομμάτων και παρουσιάζεται σαν «πρόταση για μια προγραμματική συζήτηση» μέσα στις γραμμές τους, αλλά «και για όλους τους αριστερούς που ενδιαφέρονται για το προτσές του σχηματισμού του (νέου) κόμματος».

Η «Γιούνκε Βελτ» που επίσης δημοσιεύει μια συντομότερη περίληψη του κειμένου, υπογραμμίζει ότι «οι διευθύνσεις του Αριστερού Κόμματος και της ΒΑΣΓΚ δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι θα κλείσουν με επιτυχία το προτσές της συγχώνευσής τους (σε ένα κόμμα)».

Σαν εισαγωγή του σχεδίου προγράμματος αναφέρεται ότι «για μια ειρηνική, δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία... χρειάζεται αλλαγή των σχέσεων ιδιοκτησίας και εξουσίας. «Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, δε γίνεται λόγος πώς πρόκειται να γίνει αυτή η αλλαγή και σε ποιο βαθμό. Δεν παραλείπεται βέβαια να δοθεί υπόσχεση άλλη μια φορά ότι επιδίωξη είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός» και ότι «απορρίπτεται κάθε μορφή δικτατορίας» και ότι «καταδικάζουν το σταλινισμό σαν εγκληματική κατάχρηση του σοσιαλισμού».

Αόριστα υπόσχονται οι συγγραφείς των «βασικών σημείων» ότι «στρατηγικό κύριο καθήκον της Αριστεράς» είναι «η αλλαγή κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων», που θα πραγματοποιηθεί με την ενδυνάμωση των κινημάτων που υπάρχουν». Αναφέρεται: «Σαν αριστεροί στη Γερμανία θέλουμε να συμβάλουμε σε μια παγκόσμια Unidad Popular (λαϊκή ενότητα) αριστερών κομμάτων και κινημάτων και είμαστε τμήμα του κινήματος ειρήνης, της κριτικής της ολοκλήρωσης, των κοινωνικών φόρουμ, των συνδικάτων, της διεθνούς βοήθειας και αυτοβοήθειας».

Τα σημεία διαφωνίας

Μερικά από τα σημεία διαφωνίας που αναφέρονται είναι: «1) Ποια είναι τα ιδιαίτερα καθήκοντα ενός κόμματος σε διαφορά προς τα κοινωνικά κινήματα, πώς πρέπει να διαμορφωθεί η εξωκοινοβουλευτική εργασία σε σχέση με την κοινοβουλευτική και αν η συμμετοχή σε κυβέρνηση σε επίπεδο κρατιδίων μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να ανταποκριθεί στα κοινά μέτρα αριστεράς πολιτικής. 2) Υπό ποιες συνθήκες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν διεθνείς στρατιωτικές χρήσεις με εντολή και υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ σε επιστροφή σε ειρηνική εξέλιξη (σ.σ. προφανώς γίνεται λόγος για τη συμμετοχή της Γερμανίας στις διάφορες επεμβάσεις».


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ