Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Ζητούν αποζημιώσεις από τη SHELL

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Νιγηριανό δικαστήριο ζήτησε χτες απ' την πολυεθνική πετρελαϊκή SHELL να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια στην κοινότητα αυτοχθόνων του λαού των Ιτζό στο Δέλτα του Νίγηρα ως ελάχιστη αποζημίωση για τις ανήκεστες βλάβες στο περιβάλλον και τη δραματική υποβάθμιση που υφίσταται η ζωή τους, εξαιτίας της πολυετούς εκμετάλλευσης πετρελαίου.

Προ της δικαστικής απόφασης, το νιγηριανό κοινοβούλιο είχε βγάλει ομοίως ανάλογη απόφαση, την οποία ωστόσο αγνόησε επιδεικτικά η διοίκηση της πετρελαϊκής SHELL. Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και τώρα, αφού ήδη εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρίας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει έφεση.

Το ίδιο 24ωρο, Νιγηριανοί αντάρτες που αντιδρούν στην εγκληματική δράση των πολυεθνικών του πετρελαίου στη χώρα τους και που έχουν απαγάγει εννιά αλλοδαπούς εργαζόμενους παρουσίασαν φωτογραφίες των ομήρων. Επτά απ' αυτούς εικονίζονται καθισμένοι σε έναν πάγκο με τα όπλα στραμμένα στα κεφάλια τους.

Παράλληλα, επιδεινώνεται η κρίση στην πόλη Ενούγκου της νοτιοανατολικής Νιγηρίας απ' τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εγκληματικών στοιχείων που δηλώνουν «Χριστιανοί». Αλλα εγκληματικά στοιχεία που δηλώνουν «Μουσουλμάνοι» επιτέθηκαν σε Χριστιανούς στη βόρεια πόλη Κοτανγκόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ