Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσπάθειες για εκτόνωση

Δεύτερο γύρο συνομιλιών θα έχουν σήμερα ορισμένοι σιίτες και σουνίτες θρησκευτικοί ηγέτες ενώ απευθύνονται, εκατέρωθεν, εκκλήσεις για ηρεμία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ σουνιτών και σιιτών αναζητούν από χτες θρησκευτικοί εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, αν και ορισμένοι από αυτούς είχαν ήδη προλάβει να ανταλλάξουν ανοιχτά κατηγορίες. Η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα παρέμενε τεταμένη αλλά σαφώς ηρεμότερη. Κατά πολλούς, τη διαφορά έκανε η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, στις περισσότερες «κρίσιμες» περιοχές. Από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 130 άνθρωποι.

Μια πρώτη συνάντηση είχαν χτες εκπρόσωποι του σιίτη ακραίου ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και της ισχυρότατης σουνιτικής Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Νέος γύρος επαφών προγραμματίστηκε για σήμερα, προκειμένου να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο το οποίο θα καλεί όλους τους Ιρακινούς σε αυτοσυγκράτηση και αδελφοσύνη.

Ο Σαντρ, νωρίτερα, κάλεσε τους οπαδούς του να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά σουνιτών, τονίζοντας ότι «απαγορεύεται από το Ισλάμ να σκοτώνονται μουσουλμάνοι μεταξύ τους». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την αρχική αντίδραση του Σαντρ, μετά την επίθεση στο Χρυσό σιιτικό τέμενος της Σαμάρα, οπότε είχε καλέσει τους οπαδούς του να «εκδικηθούν τους σουνίτες». Πιθανώς, γι' αυτό ένοπλοι του (στρατός του Μεχντί) συγκρούστηκαν, επί ώρες, στη νότια Βαγδάτη, με ενόπλους σουνίτες, παρά το πρωινό κήρυγμα.

Διαλλακτικότερος εμφανίστηκε και ο Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, επικεφαλής της ισχυρότερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που αποτελεί και τον κορμό της παράταξης «Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία» που επικράτησε στις τελευταίες εκλογές. Ο αλ Χακίμ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ζήτησε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά σουνιτών, εκτιμώντας ότι «όσοι έπληξαν το Χρυσό τέμενος στη Σαμάρα δεν έχουν καμία σχέση με τους σουνίτες συμπατριώτες μας». Αξίζει, πάντως, και εδώ να υπενθυμιστεί ότι πολλοί άνδρες των Ταξιαρχιών Μπαντρ, του ένοπλου σκέλους της οργάνωσης του Χακίμ, ενοχοποιούνται για βασανιστήρια και εκτελέσεις σουνιτών από τη θέση των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας που κατέχουν σήμερα.

Η «Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» ανακοίνωσε ότι στόχος επίθεσης έχουν γίνει τουλάχιστον 168 σουνιτικά τεμένη, τα τελευταία 2 24ωρα, και ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και το Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των σιιτικών τεμενών, που ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα τεμένη όλων των δογμάτων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και αμερικανική ...«αισιοδοξία»

Ο πρωθυπουργός Τζαφάρι, με έκτακτο διάγγελμά του, απαγόρευσε τις διαδηλώσεις ενόπλων και την οπλοφορία χωρίς ειδική άδεια σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, δηλαδή οδοφράγματα και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές περιοχές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των σιιτικών και των σουνιτικών συνοικιών.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, διά στόματος Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις αλλά και υπερπρέσβη Κχαλιζάντ, εξέφρασε ανησυχίες. Ολοι χαρακτήρισαν «κρίσιμη και σοβαρή» την κατάσταση αλλά εξέφρασαν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα, πιέζοντας εκ νέου τους Ιρακινούς να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Χτες, πάντως, δεν πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μετά την αποχώρηση των σουνιτών, την Πέμπτη, από τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις λόγω της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ