Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Απόπειρα επίθεσης σε διυλιστήριο

ΡΙΑΝΤ.--

Δύο τζιπ με ενόπλους προσπάθησαν να εισέλθουν χτες το μεσημέρι στη μονάδα διύλισης αργού πετρελαίου στο Αμπκάιμπ, στην ανατολική επαρχία Νταμάρ, με βάση την επίσημη σαουδαραβική εκδοχή. Οι ένοπλοι φρουροί άνοιξαν πυρ και τα δύο τζιπ ανατινάχτηκαν, καθώς ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά. Προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά, που δεν επηρέασε τη λειτουργία της μονάδας και κατασβέστηκε πολύ γρήγορα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δύο από τους φρουρούς της μονάδας έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δε δίνεται καμία πληροφορία για τον αριθμό των επιτιθέμενων.

Επίσης αναφέρθηκε και μια δεύτερη εκδοχή, ότι τα δύο τζιπ που επιχείρησαν την επίθεση έφεραν το σήμα της πετρελαϊκής εταιρίας του βασιλείου, «Aramco».

Πάντως, η τιμή του αργού πετρελαίου, άμεσης παράδοσης, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, εκτοξεύτηκε προς στιγμήν τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,80 - 2,30 δολαρίων το βαρέλι, και αγγίζοντας τα 62,41 και 62,85 δολάρια αντιστοίχως, για να υποχωρήσει ελαφρά αργότερα.

Στόχος με ιδιαίτερη βαρύτητα

Το διυλιστήριο του Αμπκάιμπ είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Σαουδικής Αραβίας και από τα πιο σύγχρονα του κόσμου. Είναι οχυρωμένο με 3 διαφορετικά επίπεδα φράκτη ασφαλείας, ενώ φυλάσσεται τόσο από ενόπλους φρουρούς της «Aramco» όσο και άνδρες των ειδικών σαουδαραβικών δυνάμεων. Εκεί διυλίζονται τα 2/3 της ημερήσιας παραγωγής της χώρας και παράγονται καθημερινά 5-7 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων το 93% προορίζεται για εξαγωγή.

Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χτες βράδυ την ευθύνη για την απόπειρα. Οι υποψίες, όμως, των σαουδαραβικών αρχών στρέφονται κατά ισλαμιστικών πυρήνων που φέρονται να σχετίζονται με την οργάνωση - φάντασμα της «αλ Κάιντα». Το 2004, πετρελαϊκές εταιρίες είχαν γίνει στόχος επιθέσεων, με χειρότερη την επιδρομή ενόπλων σε γραφεία στο Κχομπάρ, το Μάη, η οποία, τελικά, μετά από ώρες ομηρίας, έληξε με το θάνατο 22 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 19 ήταν ξένοι υπάλληλοι.

Η Σαουδική Αραβία, με επιβεβαιωμένα πετρελαϊκά αποθέματα 260 εκατομμυρίων βαρελιών, είναι η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και ο κύριος προμηθευτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Η καθημερινή της παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 10,5-11 εκατομμύρια βαρέλια και η σαουδαραβική ηγεσία υποστηρίζει ότι έχει, με ευκολία, τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή στα 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ