Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Διαδηλώσεις κόντρα στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους παρά την παρουσία του στρατού

Associated Press

Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους παρά την παρουσία του στρατού
ΜΑΝΙΛΑ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χτες με αστυνομικές δυνάμεις των Φιλιππίνων αψηφώντας την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πρόεδρο, Γκλόρια Αρόγιο, και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, συνελήφθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπ και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει συγκέντρωση περίπου 5.000 ανθρώπων χτες το απόγευμα στη Μανίλα, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί άλλη διαμαρτυρία με 3.000 διαδηλωτές.

Η Πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποτίθεται μετά την αποκάλυψη σχεδίων για πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή της, λέγοντας πως πήρε μέτρα «επειδή υπάρχει ξεκάθαρη απειλή για το έθνος». Στην πραγματικότητα το πιο πιθανό είναι ότι έτσι επιχειρεί να ισχυροποιηθεί μια και το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τη λαϊκή οργή λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές λαϊκές κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία των Φιλιππίνων, όπου συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητώντας την άμεση παραίτηση της Προέδρου Αρόγιο.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο χρειαστεί», σύμφωνα με τον προσωπάρχη της Προεδρίας, Μάικλ Ντεφένσορ, κάτι που σημαίνει ότι ο στρατός και η αστυνομία θα έχουν το δικαίωμα «να επεμβαίνουν» για τη «διασφάλιση της ειρήνης και της τάξης» και να συλλαμβάνουν χωρίς ένταλμα και να προφυλακίζουν χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Ολα αυτά συμβαίνουν στην 20ετή επέτειο από την εξέγερση του λαού που οδήγησε στην πτώση της στυγνής χούντας του Φερντινάντ Μάρκος στις 25 του Φλεβάρη 1986.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ