Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Δεκάδες οι νεκροί σε εργοστάσιο-κάτεργο

ΝΤΑΚΑ.-

Πάνω από 85 άνθρωποι, η πλειοψηφία τους γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν, όταν ξέσπασε φωτιά το βράδυ της Πέμπτης σε εργοστάσιο ενδυμάτων από τα γνωστά εργασιακά κάτεργα, στην πόλη Τσιταγκόνγκ, στο Νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως την ώρα της φωτιάς εργάζονταν στο εργοστάσιο 500 με 1.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι επιζώντες αναγκάστηκαν να πηδήξουν από τα παράθυρα όταν ξέσπασε η φωτιά, αφού η κύρια έξοδος του εργοστασίου ήταν κλειδωμένη απ' έξω!

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πορεία εργατών στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, την Ντάκα, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στα εργοστάσια και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, υπεύθυνοι για τη λειτουργία του εργοστασίου, έχουν συλληφθεί και αναμένεται να ανακριθούν από την αστυνομία.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Χαλέντα Ζία, επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής, διέταξε τη διενέργεια έρευνας και ζήτησε από τις αρχές να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά πιστεύεται ότι οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, με αποτέλεσμα να εκραγεί ηλεκτρική γεννήτρια, η οποία από τη μεριά της πυροδότησε την έκρηξη σε λέβητα.

Τα τελευταία χρόνια, στο Μπανγκλαντές έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα σε εργοστάσια, που με πολύ εντατικό τρόπο παράγουν για λογαριασμό πολυεθνικών, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφαλείας. Το 2000 τουλάχιστον 48 εργάτες σκοτώθηκαν, όταν εγκλωβίστηκαν στο εργοστάσιο όπου εργάζονταν επειδή ήταν κλειδωμένη η έξοδος κινδύνου. Πέρσι τον Απρίλη, πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ένα παράνομα κατασκευασμένο εργοστάσιο ενδυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ