ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανάφλεξη βίας στο Πρέσεβο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στο προσκήνιο επανέρχεται η δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης - παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ»,«UCPMB», στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου Νότιας Σερβίας, με αποτέλεσμα την «αναπόφευκτη» πυροδότηση της έντασης στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο Αλβανός Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, που, κατά τους τύπους και μόνον, πραγματοποίησε προχτές «ανεπίσημη» επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, συναντήθηκε με τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, συζητώντας, μεταξύ άλλων, την «επίλυση του προβλήματος» της διαιρεμένης πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα Τίρανα ένα «γραφείο που να εκπροσωπεί την Αλβανία» στο Κοσσυφοπέδιο...

«Θερμά» επεισόδια στο Πρέσεβο

Η ανάφλεξη των επικίνδυνων, για ευνόητους λόγους, συγκρούσεων στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, είναι ένα γεγονός που διαδραματίστηκε επί τριήμερο (περασμένη Δευτέρα έως και Τετάρτη) σε (τέσσερα;) χωριά της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο. Ωστόσο, το σοβαρό αυτό γεγονός ανακοινώθηκε μόλις χτες, όχι μόνον από τον Αμερικανό διοικητή φυλακίου της «ΚΦΟΡ» στην περιοχή, Ερι Μακ Φάντεν, αλλά και ένα από το «στρατιωτικό στέλεχος» των αυτονομιστών του «UCPMB», Μπαζράμ, ο οποίος, μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, επιβεβαίωσε με το δικό του «γνώριμο» τρόπο τις ένοπλες συμπλοκές, επιρρίπτοντας - εννοείται... - τις ευθύνες στις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις...

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο Ερικ Μακ Φάντεν, «επί τρεις μέρες, συγκρούονταν την τελευταία βδομάδα Κοσσοβάροι αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, Μεντβέντια και Μπουγιάνοβατς" (UCPMB) και σερβικές δυνάμεις στη ζώνη ασφαλείας του μεθοριακού φυλακίου Σαπέρ (νότια Σερβία)». Σύμφωνα με τον Μακ Φάντεν, στην περιοχή, σημειώθηκαν «εκρήξεις από οβίδες και ακούστηκαν πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα, καμία, όμως, από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε τραυματίες». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μακ Φάντεν δε βιάστηκε να επιρρίψει ευθύνες στη σερβική πλευρά, δηλώνοντας απλώς άγνοια για την αφορμή των επεισοδίων.

Ωστόσο, ο Μπαζράμ, «στρατιωτικός διοικητής» των αυτονομιστών του «UCPMB» από το Κόσσοβο.... και όχι από τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης σε ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου του Ασοσιέιτεντ Πρες πως όχι μόνον έγιναν τα ένοπλα επεισόδια, αλλά... πως αυτά προκλήθηκαν επειδή μονάδες της σερβικής αστυνομίας και στρατού εξαπολύουν... νέες επιθέσεις κατά των Αλβανών της περιοχής!

«Πιστεύω πως η επίθεση είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου του Μιλόσεβιτς και ένας τρόπος για να παραμείνει στην εξουσία... Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που η αντιπολίτευση ανακτά δύναμη. Οι φωνές της είναι δυνατότερες, γι' αυτό και προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμό, έναν πόλεμο... Νομίζω πως το μόνο που πρόκειται να γίνει εδώ είναι να επιδεινωθεί η κατάσταση»(!), είπε με στόμφο ο Μπαζράμ, σε μία προσπάθεια να «εξηγήσει» την εύγλωττη απορία, γιατί, τάχα, οι σερβικές δυνάμεις να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια. Ωστόσο, είναι γνωστό πως το παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ», «UCPMB», επιχειρεί με κάθε τρόπο και κάθε αφορμή να «προκαλεί» τις σερβικές δυνάμεις, επιδιώκοντας τη στρατιωτική - ει δυνατόν... - εμπλοκή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και σ' αυτήν τη θερμή ζώνη...

Απ' την άλλη πλευρά, Σέρβος κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε χτες στο παραπάνω πρακτορείο πως τα επεισόδια του περασμένου τριημέρου «δεν ήταν επιθέσεις», αλλά μόνον τακτικές αστυνομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, επικαλούμενο σερβικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως περίπολος της σερβικής αστυνομίας έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτες και αυτόματα όπλα κοντά στα διοικητικά όρια της σερβικής κοιλάδα του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα πάντα μ' αυτήν την πηγή, οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από το κοσσοβάρικο χωριό Ντομπροσίν (γνωστό και ως «προπύργιο» των δυνάμεων του «UCPMB»).

Αλβανικό «γραφείο» στο Κόσσοβο κατά τα αμερικανικά πρότυπα...

Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι, είχε ανακοινώσει πως η προχτεσινή του επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο (η πρώτη του είδους μετά από 88 χρόνια) επρόκειτο να είναι περισσότερο μία «ιδιωτική», αν όχι «ανεπίσημη» επίσκεψη. Ωστόσο, οι προχτεσινές επαφές που είχε στην Πρίστινα με τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ, το περιεχόμενο της ομιλίας του σε πανεπιστημιακή σχολή του Κοσσυφοπεδίου είχαν τα χαρακτηριστικά μίας μάλλον «επίσημης» μίνι περιοδείας, απ' την οποία δεν έλειψαν οι «ειδήσεις».

Για παράδειγμα, το γεγονός πως συζήτησε και πήρε το «πράσινο φως» από τον Μπερνάρ Κουσνέρ για το άνοιγμα ενός «γραφείου» που θα εκπροσωπεί την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τα πρότυπα του «γραφείου» των ΗΠΑ στην περιοχή... Δεύτερον, πως έπαιξε το ρόλο «παράγοντα» πίεσης για μείζονα «ζητήματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών, όπως ο τερματισμός της άτυπα διαιρεμένης πόλης, Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, και η πρόσφατη μαζική καταδίκη 143 Κοσσοβάρων Αλβανών στη Σερβία, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σειρά επιθέσεων κατά των σερβικών δυνάμεων, στη διάρκεια των περσινών ΝΑΤΟϊκών επιδρομών. Εννοείται, δε, ότι κατά την «ανεπίσημη» επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αλβανός Πρόεδρος, που συναντήθηκε (όπως έγινε γνωστό) με πολιτικούς ηγέτες της περιοχής και άλλους «διεθνείς αξιωματούχους», δεν παρέλειψε να προβεί και στις γνωστές προτροπές για αποκατάσταση της σταθερότητας και της ηρεμίας στην περιοχή. Σε μία τέτοια προτροπή και με αφορμή τις προγραμματισμένες για τον Οκτώβρη τοπικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρετζέπ Μεϊντάνι ζήτησε «να πάνε όλες οι ψήφοι σ' αυτούς που έχουν δεσμευτεί για τη σταθεροποίηση της κατάστασης» στην περιοχή.

Η όλη επίσκεψη προβλήθηκε εκτενώς από αλβανικά ΜΜΕ. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλιτ», για παράδειγμα, έδωσε έμφαση στη «θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον Αλβανό Πρόεδρο οι Κοσσοβάροι», υπογραμμίζοντας ότι «τον Μεϊντάνι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινας ο Μπερνάρ Κουσνέρ».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα ένταση

Διαδηλωτές αντιμέτωποι με τις αντλίες νερού της Αστυνομίας

Associated Press

Διαδηλωτές αντιμέτωποι με τις αντλίες νερού της Αστυνομίας
ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Οι εξεγερμένοι αυτονομιστές Ταμίλ της οργάνωσης «Τίγρεις» προειδοποίησαν για «αιματοχυσία», εάν η κυβέρνηση της Προέδρου, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, δεν αποσύρει τους περίπου 40.000 άνδρες της από τη χερσόνησο Τζάφνα έως σήμερα, Παρασκευή. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση ή σχόλια από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων της Σρι Λάνκα, ωστόσο η μέχρι στιγμής «γραμμή» της Καμαρατούνγκα, της κυβέρνησής της και του στρατού είναι ότι οι δυνάμεις δε θα αποσυρθούν και ότι η Τζάφνα θα πρέπει να διατηρηθεί «με οποιοδήποτε κόστος».

Οι αντάρτες διαμήνυσαν μέσω του ραδιοφωνικού τους σταθμού, της «Φωνής των Τίγρεων», ότι πρόκειται να εξαπολύσουν εντός ημερών επίθεση για να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χερσονήσου, την ομώνυμη πόλη της Τζάφνα. Ωστόσο, είπαν, θέλουν να δώσουν στους κυβερνητικούς στρατιώτες μία «τελευταία ευκαιρία να παραδοθούν». Δεσμεύτηκαν ότι οι στρατιώτες που θα αφήσουν τα όπλα τους θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο 17χρονος εμφύλιος μεταξύ των «Τίγρεων των Ταμίλ Εελάμ» ή LTTE, όπως είναι γνωστή η αυτονομιστική οργάνωση, και των κυβερνητικών δυνάμεων, που έχει κοστίσει πάνω από 62.000 ψυχές, μοιάζει να επιστρέφει στη φάση που βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας. Γεγονός το οποίο «ανησυχεί» διεθνείς «καλοθελητές», όπως είναι η διπλωματία των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, για παράδειγμα, που προσπαθούν να «συμβάλουν» σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης, αφού θεωρούν τη Σρι Λάνκα έναν, δυνάμει, «επενδυτικό παράδεισο».

Οι αντάρτες έχουν ανοίξει και νέο μέτωπο κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, όπου έως τώρα οι συγκρούσεις ήταν σποραδικές. Χτες υπήρχαν επιθέσεις της μιας εναντίον της άλλης πλευράς σε πολλαπλές εστίες σύγκρουσης, ενώ την περασμένη Τετάρτη η Αεροπορία της Σρι Λάνκα πραγματοποίησε βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών, όχι όμως χωρίς απώλειες, αφού ένα επιθετικό ελικόπτερο κατερρίφθη και οι δύο πιλότοι του σκοτώθηκαν.

Η πιθανότητα μιας συντριπτικής στρατιωτικής ήττας για τους κυβερνητικούς οδηγεί στο σενάριο της «εκκένωσής τους» από την περιοχή, στο οποίο έχει κληθεί να βοηθήσει η Ινδία, που ήδη έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό της σε κατάσταση συναγερμού. Πάντως, το Νέο Δελχί έχει διαμηνύσει ότι θα βοηθήσει μόνο αν τα δικά του στρατεύματα δεν αντιμετωπίσουν κίνδυνο.

Στην Ινδία, ο Νορβηγός απεσταλμένος Ερικ Σόλχαϊμ και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ συζήτησαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης Βάτζπαϊ τρόπους να δοθεί «ειρηνικό τέλος» στον εμφύλιο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», δεσμεύτηκε ο Σόλχαϊμ, ενώ ο Πίκερινγκ - που αναμένεται στο Κολόμπο την επόμενη βδομάδα - εξέφρασε την «αμέριστη» υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις νορβηγικές προσπάθειες. «Πιστεύουμε ότι μια στρατιωτική λύση στη Σρι Λάνκα δεν είναι δυνατή», εξήγησε. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κολόμπο διαμηνύει στους επίδοξους μεσολαβητές πως «το ζήτημα δεν είναι να βγάλουμε λαγό από το καπέλο» και ότι θα χρειαστεί «πολυετής προσπάθεια».

Η βομβιστική επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Νορβηγίας την Τετάρτη, κατά την οποία, πάντως, δεν τραυματίστηκε κανείς, έδειξε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και μεταξύ των Ταμίλ όσον αφορά την αντιμετώπιση της νορβηγικής «μεσολάβησης»: άλλοι την υποστηρίζουν και άλλοι την απορρίπτουν ως «σικέ» προσπάθεια να τους επιβληθούν τετελεσμένα.

Η Αιθιοπία πανηγυρίζει και η Ερυθραία προχωρεί σε αναδίπλωση

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΑΣΜΑΡΑ.-

Αντιφατική και τεταμένη παραμένει η κατάσταση σε Αιθιοπία και Ερυθραία, καθώς χτες η πρώτη πανηγύριζε για τη νικηφόρα κατάληψη της σημαντικής πόλης της Ερυθραίας Ζαλαμπέσα, και η δεύτερη ανακοίνωνε την απόφασή της για αναδίπλωση των δυνάμεών της από τα μέτωπα του πολέμου «για το καλό της ειρήνης»... Να σημαίνουν όλα αυτά με τον ένα ή άλλο τρόπο πως το τέλος αυτού του δίχρονου αιματηρού πολέμου βρίσκεται κοντά;

Πάντως, χτες, χιλιάδες νεαροί Αιθίοπες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα για να γιορτάσουν την κατάληψη της πόλης Ζαλαμπέσα, όπου από νωρίς το πρωί κυμάτιζε (σύμφωνα με αιθιοπικό ραδιοσταθμό) η σημαία της Αιθιοπίας. Εξαιτίας των πανηγυρισμών έκλεισαν γραφεία, επιχειρήσεις και σχολεία, ενώ σύμφωνα με χαρακτηριστικό ρεπορτάζ του ΒΒC «Αιθίοπες οδηγούσαν δυτικούς δημοσιογράφους στην πόλη Ζαλαμπέσα για να αποδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την κατοχή της από την Αιθιοπία».

Το ίδιο 24ωρο, στην Ερυθραία δε γίνονταν πανηγυρισμοί, καθώς παρά τις διαψεύσεις, η προέλαση των αιθιοπικών δυνάμεων στο βάθος της χώρας είναι γεγονός εδώ και μέρες. Ανακοινώθηκε έτσι πως αποφασίστηκε «η αποχώρηση των στρατευμάτων της Ερυθραίας από τις κατειλημμένες ζώνες στις μεθοριακές περιοχές με την Αιθιοπία, όπως αυτές ήταν πριν την 6η Μάη 1998, για το συμφέρον της ειρήνης και όχι ως ένδειξη στρατιωτικής ήττας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ερυθραίας αμφισβήτησε την κατάληψη της πόλης Ζαλαμπέσα, σημειώνοντας πως η χώρα του είναι διατεθειμένη «να διανύσει επιπλέον απόσταση» προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη. Οπως πρόσθεσε, η Ερυθραία δεν αναμένει ανάλογες κινήσεις από την Αιθιοπία, ως εκ τούτου ο πόλεμος θα συνεχιστεί και η Ερυθραία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το έδαφός της»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ