ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Παράπλευρες απώλειες» η ζωή 900 αμάχων από την αρχή του χρόνου

Εκατοντάδες άμαχοι είναι τον τελευταίο καιρό τα θύματα των ΝΑΤΟικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν

Associated Press

Εκατοντάδες άμαχοι είναι τον τελευταίο καιρό τα θύματα των ΝΑΤΟικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΧΕΡΑΤ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την επαναδιαπραγμάτευση των όρων παρουσίας των ξένων κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μετά το θάνατο 90 και πλέων αμάχων στην περιοχή Σιντάντ στα δυτικά της χώρας, από βομβαρδισμό της υπό αμερικανική διοίκηση πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης (ISAF), φαίνεται ότι μελετά η αφγανική κυβέρνηση, καθώς η οργή έχει ξεχειλίσει από τις «παράπλευρες απώλειες».

Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση του Αφγανιστάν να «μελετά», αλλά ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία διαγκωνίζονται πια για την ισχυροποίηση της παρουσίας τους στο αναβαθμισμένο αυτό μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που εκδόθηκε χτες, η αφγανική κυβέρνηση ανέθεσε στους συναρμόδιους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις πολυεθνικές δυνάμεις, με στόχο μία αμοιβαία συμφωνία που θα αφορά τους όρους παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, η συμφωνία αυτή θα καθορίζει τα όρια και τις ευθύνες των δυνάμεων αυτών σύμφωνα με την αφγανική και τη διεθνή νομοθεσία και θα θέτει τέρμα στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον μη στρατιωτικών στόχων καθώς και στις ανακρίσεις και την παράνομη κράτηση Αφγανών πολιτών.

Παράλληλα, με απόφαση του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, παύθηκε ο στρατηγός Τζαλαντάρ Σαχ, όπως και ο Αμπντούλ Τζαμπάρ, ταγματάρχης, με αφορμή τον «κατά λάθος» ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, ο στρατηγός Σαχ, διοικητής του 207ου συντάγματος, επέδειξε «αμέλεια», αλλά και αποσιώπησε στοιχεία, όπως ότι ο θάνατος των αμάχων, σύμφωνα με μαρτυρίες, οφείλεται στη ρίψη βόμβας μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων που παραβρίσκονταν σε κηδεία. Υπολογίζεται ότι 900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων από την αρχή του χρόνου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις των συμμαχικών στρατευμάτων με τους Ταλιμπάν, στα βόρεια τμήματα της χώρας. Την Κυριακή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με Αφγανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, έξι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Επίσης, κατέπεσε ελικόπτερο μεταφοράς εφοδίων που είχε μισθωθεί από το ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο.

Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και δυσφορία τη στρατιωτική αποστολή της χώρας τους στο Αφγανιστάν, τη στενή σχέση της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, μετά το θάνατο 10 Γάλλων στρατιωτών και τον τραυματισμό 21 σε ενέδρα των Ταλιμπάν και την εμμονή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί όχι μόνο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης, αλλά και να προχωρήσουν τα σχέδια ενίσχυσης των δυνάμεων κατά περίπου 700 άνδρες, όπως είχαν προαναγγείλει από μήνες.

Συζήτηση στο κοινοβούλιο για το ρόλο της Γαλλίας στο Αφγανιστάν θα διεξαχθεί στο τέλος Σεπτέμβρη ενώ παράλληλα θα τεθεί σε ψηφοφορία νόμος για την έγκριση από το Κοινοβούλιο στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό διάρκειας άνω των τεσσάρων μηνών. Λόγω της άνετης κυβερνητικής πλειοψηφίας, το Κοινοβούλιο δεν αναμένεται να υπερψηφίσει την αποχώρηση.

Τέλος, μετά τις ΗΠΑ που σχεδιάζουν την ενίσχυση της αποστολής τους και η Βρετανία, σύμφωνα με την «International Herald Tribune», σχεδιάζει την ενίσχυση της δύναμής της με 4.500 άντρες αν και επισήμως το υπουργείο Αμύνης διαψεύδει.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκατοντάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι του «μυστικού πολέμου»

Συντρίμμια από επίθεση ενόπλων σε σχολείο κοντά στο Πεσαβάρ, στο Πακιστάν

Associated Press

Συντρίμμια από επίθεση ενόπλων σε σχολείο κοντά στο Πεσαβάρ, στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η οργή και η απόγνωση περισσεύουν στους κατοίκους τους ημιαυτόνομων περιοχών με τη μεθόριο με το Αφγανιστάν, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση των Ταλιμπάν για μονομερή κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα τις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Η πρόταση αυτή των Ταλιμπάν ήταν ενδεχομένως μία διέξοδος για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μπαζαούρ, που βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε αυτόν το μυστικό πόλεμο με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την έναρξη εναέριων επιχειρήσεων, ώστε να βοηθήσει τους 300.000 εκτοπισμένους σε σύνολο λιγότερων των 600.000! Μάλιστα, με διάταγμα του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, το κίνημα Τεχρίκ ι Ταλιμπάν τίθεται πλέον εκτός νόμου.

Παράλληλα, επίθεση στην κατοικία τοπικού κυβερνήτη στην Κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν πραγματοποίησαν ένοπλοι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός συνασπισμός καταρρέει, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του, ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν - Ναουάζ (PML-N), αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Πακιστάν, εξαιτίας διαφωνιών για τη διαχείριση της κρίσης σε σχέση με τους δικαστές και την επιλογή νέου προέδρου της χώρας.

Η αποχώρηση του κόμματος Σαρίφ δεν αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, καθώς το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) - κόμμα της δολοφονηθείσας πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο - το οποίο ηγείται της κυβέρνησης, πιστεύεται ότι συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική υποστήριξη για να κυβερνήσει. Πάντως, ο Ναουάζ Σαρίφ δηλώνει ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει άλλον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Σεπτέμβρη και όχι τον Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το χήρο της Μπεναζίρ Μπούτο που έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος από το ΡΡΡ.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στο χρονοδιάγραμμα και την ασυλία «σκοντάφτει» η συμφωνία ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στη συμφωνία ασφαλείας που θα καταληχθεί με τις ΗΠΑ θα εμπεριέχεται σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των ξένων στρατιωτών από το Ιράκ. Θα γίνεται σεβαστή η ιρακινή κυριαρχία και θα διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρχει ούτε ένας ξένος στρατιώτης στη χώρα μετά το 2011». Αυτό υποστήριζαν, χτες, στενοί συνεργάτες του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, που διέρρεαν ότι η ιρακινή ηγεσία δεν είναι ακόμη ικανοποιημένη πλήρως από τις διατυπώσεις της συμφωνίας ασφαλείας.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, δεν επιθυμούν στη συμφωνία να ενταχθεί καμία φράση που να μιλά για «χρονικούς ορίζοντες παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων» και «αποχώρησή τους εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες». Επιδιώκουν ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα που θα τερματίζει το δικαίωμα παραμονής των όποιων ξένων στρατευμάτων στα τέλη του 2011. Το δεύτερο σημείο που, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί είναι η παροχή ή όχι ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες για τις πράξεις τους επί ιρακινού εδάφους. Η Ουάσιγκτον επιμένει σε αυτό, ενώ η Βαγδάτη αρνείται να αποδεχτεί την εν λευκώ χορήγησή της για το οποιοδήποτε θέμα.

Παρ' όλα αυτά, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήταν αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας η συμφωνία έχει επιτευχθεί. Πιο συγκρατημένοι εμφανίζονταν οι Αμερικανοί. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία που θα ρυθμίζει το καθεστώς περαιτέρω παραμονής του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ καθώς έχει ολοκληρωθεί ο γύρος συζητήσεων, αλλά απομένει η έγκριση του κειμένου εκατέρωθεν.

Βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες

Σε λουτρό αίματος μετέτρεψε καμικάζι το γιορτινό τραπέζι που διοργάνωσε την Κυριακή επ' ευκαιρίας της απελευθέρωσης του γιου του από τις αμερικανικές φυλακές, σέικ της περιοχής του Αμπού Γράιμπ δυτικά της Βαγδάτης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 25 πολίτες και τραυματίστηκαν 32. Οι ιρακινές αρχές εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για πράξη αντεκδίκησης, επειδή η φυλή του συγκεκριμένου σέικ, που είναι σουνίτης, είχε εμπράκτως ταχθεί κατά της «αλ Κάιντα».

Μία μέρα νωρίτερα, στο Κιρκούκ καμικάζι είχε εκραγεί σε αγορά αυτοκινήτων, σκοτώνοντας πέντε πολίτες και τραυματίζοντας οκτώ. Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Βαγδάτης, άγνωστοι δολοφονούσαν τον 57χρονο Κάμελ Σίγια Αμπντάλα, κριτικό Λογοτεχνίας, εκδότη της πολιτιστικής επιθεώρησης του κόμματος «Νέος Πολιτισμός» και σύμβουλο του νυν υπουργού Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ