Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στο χρονοδιάγραμμα και την ασυλία «σκοντάφτει» η συμφωνία ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στη συμφωνία ασφαλείας που θα καταληχθεί με τις ΗΠΑ θα εμπεριέχεται σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των ξένων στρατιωτών από το Ιράκ. Θα γίνεται σεβαστή η ιρακινή κυριαρχία και θα διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρχει ούτε ένας ξένος στρατιώτης στη χώρα μετά το 2011». Αυτό υποστήριζαν, χτες, στενοί συνεργάτες του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, που διέρρεαν ότι η ιρακινή ηγεσία δεν είναι ακόμη ικανοποιημένη πλήρως από τις διατυπώσεις της συμφωνίας ασφαλείας.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, δεν επιθυμούν στη συμφωνία να ενταχθεί καμία φράση που να μιλά για «χρονικούς ορίζοντες παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων» και «αποχώρησή τους εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες». Επιδιώκουν ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα που θα τερματίζει το δικαίωμα παραμονής των όποιων ξένων στρατευμάτων στα τέλη του 2011. Το δεύτερο σημείο που, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί είναι η παροχή ή όχι ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες για τις πράξεις τους επί ιρακινού εδάφους. Η Ουάσιγκτον επιμένει σε αυτό, ενώ η Βαγδάτη αρνείται να αποδεχτεί την εν λευκώ χορήγησή της για το οποιοδήποτε θέμα.

Παρ' όλα αυτά, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήταν αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας η συμφωνία έχει επιτευχθεί. Πιο συγκρατημένοι εμφανίζονταν οι Αμερικανοί. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία που θα ρυθμίζει το καθεστώς περαιτέρω παραμονής του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ καθώς έχει ολοκληρωθεί ο γύρος συζητήσεων, αλλά απομένει η έγκριση του κειμένου εκατέρωθεν.

Βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες

Σε λουτρό αίματος μετέτρεψε καμικάζι το γιορτινό τραπέζι που διοργάνωσε την Κυριακή επ' ευκαιρίας της απελευθέρωσης του γιου του από τις αμερικανικές φυλακές, σέικ της περιοχής του Αμπού Γράιμπ δυτικά της Βαγδάτης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 25 πολίτες και τραυματίστηκαν 32. Οι ιρακινές αρχές εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για πράξη αντεκδίκησης, επειδή η φυλή του συγκεκριμένου σέικ, που είναι σουνίτης, είχε εμπράκτως ταχθεί κατά της «αλ Κάιντα».

Μία μέρα νωρίτερα, στο Κιρκούκ καμικάζι είχε εκραγεί σε αγορά αυτοκινήτων, σκοτώνοντας πέντε πολίτες και τραυματίζοντας οκτώ. Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Βαγδάτης, άγνωστοι δολοφονούσαν τον 57χρονο Κάμελ Σίγια Αμπντάλα, κριτικό Λογοτεχνίας, εκδότη της πολιτιστικής επιθεώρησης του κόμματος «Νέος Πολιτισμός» και σύμβουλο του νυν υπουργού Πολιτισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανενώθηκαν οι αμιγώς σιιτικές παρατάξεις διεκδικώντας διακυβέρνηση (2010-06-12 00:00:00.0)
Πιέζει ο Μάλικι, αρνούνται οι ΗΠΑ την ύπαρξη συμφωνίας (2008-08-27 00:00:00.0)
Βέτο Μπους στο σχέδιο για το Ιράκ (2007-05-03 00:00:00.0)
Συρία - Ιράν, πάλι, είτε ως πιθανοί «συνομιλητές» είτε ως απειλές (2006-11-14 00:00:00.0)
Μπους: Με Βιετνάμ μοιάζει η κατάσταση (2006-10-20 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος (2005-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ